Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie kina domowego i TV Samsung

Tomasz Sołtys

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim witam bardzo serdecznie gdyż jestem tu nowym użytkownikiem. Zwracam się do Was z uprzejmą prośba o pomoc w podłaczeniu tych dwóch urządzeń tak aby dzwięk z TV słyszalny był w głośnikach zarówno kina jak i TV. Wdzięczny będe za każdą sugestię.

Typ gniazd w TV:

Typ gniazd w Kinie:0q7d.jpg

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

zajrzyj tutaj na początek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeczytałem i bardzo dzięki, nie mniej jednak dalej głos z TV nie leci mi na głosniki KD...jakieś pomysły?

Ukryta Zawartość

Podaj model TV i kina domowego , na rysunkach nie widać .

Wstępnie stwierdzam , że trzeba połączyć TV audio optikal out do KD optikal input KD , trzeba też poustawiać w TV wyprowadzanie DD i itd.? ( zakładam , że TV ma wyjście cyfrowe optyczne , jeżeli nie ma , będziemy realizować analogami , ale najpierw model TV , a najlepiej dokładne zdjęcie ) .

Edytuję , a w ogóle to z skąd bierzesz sygnał AV do telewizora , z zewnętrznego dekodera , " kabla antenowego " ?

Czester dzięki za zainteresowanie tematem:) Typ TV to: Samsung LE32A330J1N typ LE32A330 niestety bez optyka, natomiast Kino zdaje sobię sprawę że to pseudo kino ale do moich skromnych warunków starcza to Samsung HT-D455. Wszystko śmiga narazie na 3 czinchach wejście i wyjscie ale niestety tylko płyta i USB. Z tv nie moge uzyskać połączenia. Schemat mam taki: z dekodera DVBT idzie do TV sygnał przez HDMI, a TV podłączone do KD jak wspomniałem trzema czinchami. Próbowałem też przez wejście Euro w TV i trzy chinche w KD ale też nic nie dało. Proszę o sugestie. Jaki kabel ewentualnie dokupić czy w jaki sposób to pospinać. Nie mogę się doczytać w instrukcji jak ustawić sprzet ale wydaje mi się że jeśli w KD ustawie na AUX to powinno się coś pokazać a tu lipa.

Inaczej .

Dekoder DVBT ma wyście cyfrowe out optikal ?

Zakładam optymistycznie że ma, a więc HDMI out dekoder do HDMI TV in .

Dekoder out optikal do KD optikal IN .

KD HDMI out do TV HDMI in. ( TV ma zdaje się dwa wejścia HDMI )

Jężeli dekoder nie ma optika , to realizować analogami Audio LR.

Wszystko śmiga narazie na 3 czinchach wejście i wyjscie ale niestety tylko płyta i USB

Dla obrazu lepiej Video komponent " 3 cincze + 2 cincze audio L R " ( HDMI jest jednak " lepsze " )

Próbowałem też przez wejście Euro w TV i trzy chinche w KD

Jeżeli podłączyłeś dobrą przejściówką tzn. out euro ----- input audio LR i copzyte Video ( video zbędne ) , to i tak cisza gdyż w TV z euro wychodzi sygnał tylko z głowicy TV ( nie z zewnętrznego źródła np jak u Ciebie dekodera ) .

Makabra jakaś brakuje mi pomysłów:( Niestety dekoder nie ma optycznego więc podłączyłem przez audio analogami i nic niestety. Próbowałem też HDMI KD z dekoderem a Eurozłączem z tv też nic. Czy pozostaje mi zmienić dekoder czy macie jeszcze jakićś pomysł. Może prześlę powiększone obrazki złącz na TV i KD. W dekoderze jest tylko HDMI, Euro i SPDIF. Odwaliłem już wszystkie kombinację i nic. Chyba nie jest przyczyną że kabelki audio mam potrójne tzn razem z kabelkiem video.

Dam jeszcze raz schemat w większej rozdzielczości:

KD:

b9vl.jpg

i TV:

a3zk.jpg

Niestety dekoder nie ma optycznego więc podłączyłem przez audio analogami i nic niestety.

Za pomocą przycisku

FUNCTION wybierz wejście AUX

.

Tryb przełączany jest w następujący sposób

DVD/CD D.IN AUX USB FM

str. 21

Ukryta Zawartość

Poczytaj instrukcję dekodera , może trzeba uruchomić wyprowadzanie sygnału audio ? ( chociaż wątpię ) .

Czy pozostaje mi zmienić dekoder czy macie jeszcze jakićś pomysł

Kup najtańszy zestaw KD oddzielne pudełka z kolumnami .

Próbowałem też HDMI KD z dekoderem a Eurozłączem z tv też nic

HDMI KD z dekoderem , to połączyłeś wyjście z wyjściem , tak nie można .

Tak masz połączyć :

a więc HDMI out dekoder do HDMI TV in .

KD HDMI out do TV HDMI in. ( TV ma zdaje się dwa wejścia HDMI )

Audio dekoder out LR do KD in AUX LR ( wybierasz na KD AUX )

Edytuję :

Niestety dekoder nie ma optycznego więc podłączyłem przez audio analogami i nic niestety.

W dekoderze jest tylko HDMI, Euro i SPDIF

To jest w dekoderze wyjście analogowe Audio " Cincze " L R ?

Jeżeli nie ma to brałeś sygnał audio z euro ?

Jeżeli brałeś to jaką przejściówką ?

Ukryta Zawartość

Dobra poradziłem sobie...Czester wielkie dzięki za zaangażowanie w temat. Szkoda, że nie mogę Ci piwa postawić. Rozwiązałem to tak: KD do TV HDMI natomiast KD z dekoderem analogowo czinchami biały czerwony. Myślę że poprzednio był problem gdyż próbowałem potrójnym czinchem z dodatkowym żółtym, Teraz wszystko działa wiem że nie jest to harman kardon czy onkio ale i tak jestem zadowolony z efektu. Do filmów jest całkiem nieźle. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc. Temat może zostać zamknięty przez admina.

• 1 rok później...

Witam,

Ja potrzebuję jeszcze uzyskać dźwięk z TV na KD. Chodzi tu o np udostępniony film przez wifi czy też z YOUTUB-a.

Sprzęt mam podpięty jak Tomasz Sołtys. Moje tv Samsung UE27ES550, a KD HT805SH.

Dźwięk leci tylko na TV i nie wiem jak go przenieść na KD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.