Skocz do zawartości
IGNORED

Przeróbka zwrotnicy voyager 200?

spartan250

Rekomendowane odpowiedzi

witam jak w temacie poszukuje firmy która przerabia zwrotnice ,chciałbym przerobić zwrotnice z kolumn voyager 200 ktoś kiedyś pisał o tym już link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) żeby zwrotnica dzieląca nisko taki ukłąd głośnikowy wynosiła 200 / 2500-3000 Hz

w starym układzie jest 1200/5000 Hz.Już głośnik wysokotonowy GDWK 10/80/7 został zastąpiony przez GDWK 10/80/26 z podwójnym magnesem ten montowany w pylon pearl gra cudnie wreszcie wysokie tony są jakie powinny być ale średnie mi nie odpowiadają

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/104216-przer%C3%B3bka-zwrotnicy-voyager-200/

Przeróbka zwrotnicy wymaga zrobienia pomiarów. Musiałbys wysłać do kogoś kolumnę, żeby ci zaprojektował do niej zwrotnice. Na odleglosc nikt nie pomorze. Jak coś to moge dac Ci namiary do osob ktore sie tym zajmuja.

El sueño de la razón produce monstruos.

Poza tym na stronie producenta jest minimum 4 kHz, więc aplikowanie tej kopułki niżej nie jest dobrym pomysłem. Pewnie już kupiony, ale gdyby nie, szukaj w bardzo podobnej cenie np. w poweraudio:

Ukryta Zawartość

takiego, który może RZECZYWIŚCIE pracować już np. od 2,5 kHz. Temat troszkę znam, bo przerabiałem go za poradą kolegi tomq88 na nieco lepszym głośniku ( Vifa XT ), za co mu jestem do tej pory wdzięczny. Ale zrobisz, jak uważasz...

Poza tym wolałbym chyba zestawić te dwie 20' z dobrą wysokotonówką od 2,2 - 3 kHz, rezygnując nawet z tego średniaka; mniej złożona zwrotnica, a do 2 kHz sądzę, że i te 20' by dały radę, bez utraty pasma, kosztem pewnie gorszych charakterystyk kierunkowych, ale coś za coś...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W przypadku tych kolumn kopułka może swobodnie pracować od 4-5kHz i będzie to poprawne.

Wystarczy obniżyć podział gdn-gdm i ogólnie nieco przebudować całość, tonsil nigdy jakos nie przykładał sie do swoich zwrotnic i w każdym zestawie można ją poprawić nadając kolumnom nowe brzmienie.

w tonsilu doradzili mi zmianę tej kopułki gdwk10/80/7 z kopułką piankową bo była mocno wycofana i doradzili mi gdwk 10/80/26 albo gdwk10/80/18 ten na materiałowych kopułkach co są stosowane w maestro i siesta . Pytałem ich czy sie zajmą przerobienie zwrotnicy ale nie zrobią takiego zabiegu .i mówili że ludzie którzy robili te kolumny lata 90 juś nie pracują w Tonsilu cały zespół jest zmieniony

W przypadku tych kolumn kopułka może swobodnie pracować od 4-5kHz i będzie to poprawne.

Nie będzie poprawnie, żaden średniotnowy nie będzie miał wystarczająco dobrych charakterystyk kątowych żeby tak wysoko przeprowadzić podział.

Od kiedy sie tnie 3way na xxx/2500?

polecam najpierw pomierzyc glosnika dopiero pozniej mowic

edit: z tymi 5khz moze faktycznie przesadzilem, ale 4khz jest do ugryzienia

Od kiedy sie tnie 3way na xxx/2500?

Naprawdę, pierwszy link który kliknałem na stronei troelsa -

Ukryta Zawartość

Jak widać 3 way i podział 2khz. Podział zalezy od konkretnych głośników.

4 khz, ale z bardzo małym średniakiem i z bardzo małą neodymową kopułką - tak. W przypadku większości średniaków charki pod kątem zaczynają opdać od 2,5-3 khz.

Ukryta Zawartość

Ale to jest tonsil, te kopulki sypia piachem na niskich podzialach i nie pomagaja filtry 3 rzedu, nie wyobrazam sobie tej kopulki na tak niskim podziale, a bawilem sie tonsilami przez tygodnie i wciaz robie czasem na nich projekty.

Przy 18/80 tonsila dawalo rade osiagnac dobre ch-ki kierunkowe do 15 stopni przy podziale 4khz, zobaczymy jak będzie z ta 16stką.

Panowie, wpis kolegi był podyktowany, jak sądzę, chęcią podziału Tonsila na zbyt małej częstotliwości, "bo średnica zbyt kiepska, a góra świetna"... Może to już jest musztarda po obiedzie, ale moja propozycja dla spartana250 polegała właśnie na przyzwoitym, budżetowym głośniku na górę, ale TYLKO na dwóch drogach.

Jakość średnicy byłaby naprawdę dobra, zwrotnica - prosta drugiego rzędu na 2,5 kHz i tylko tyle; ale nie moja morda...

Czy nowa przyzwoita kopułka przy odtworzeniu 2,5 czy 2,8 kHz da sobie lepiej radę, niż GDM sprzed wojny japońskiej ciągany aż do 4 kHz ? Chyba powinna być jednak lepsza.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.