Skocz do zawartości
IGNORED

Kilka pytań odnośnie poprawy dźwięku

Awangardowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam kilka nurtujących mnie pytań. Jestem bardzo młody, a teraz już po szkole, nie ma co robić. Prawie cały czas słucham muzyki przy komputerze. Równo rok temu sprawiłem sobie kolumny Magnat Quantum 605, w sierpniu Yamaha AX-700, jednak ciągle nie wiem, jak poprawić jakość dźwięku niskim kosztem. No bo wiecie, w moim wieku nie ma dużych funduszy. Zostaje tylko ojciec, którego i tak już naciągnąłem na duże wydatki. Kupowałem nowe kable, karty itp.

Konfiguracja mojego sprzętu:

-Yamaha AX-700

-Magnat Quantum 605

( kolumny połączone na Bi-Wiring: dwa pięciometrowe kable 2,5 mm na kolumnę)

-Karta dźwiękowa Asus Xonar DG

-Equalizer, którego używam w sumie tylko do patrzenia, jak skaczą słupki

-wzmacniacz 2nd. Technics SU-V45A do napędzenia subwoofera, którego też nie używam.

-Odtwarzacz CD Technics SL-P550

-Kable: jak niżej. 2xchinch->1xjack do połączenia wzmacniacza z komputerem.

Głośnikowe: Tanie kable z allegro (trochę głupie, wiem, ale nie mogę kupować kabli 20 zł/metr)

Oto moje pytania:

1. Na wstępie: wiem, że jest to link tymczasowy i aby temat był użyteczny dla innych napiszę. Chodzi o tani kabel za 5 zł 2x Chinch -> 1x jack z allegro. Cały czas są w sprzedaży, więc będzie można takowe znaleźć w przyszłym czasie.

Czy taki kabel:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może popsuć jakość dźwięku, zwiększyć zniekształcenia, spłaszczyć dynamikę dźwięku?

2. Czy pliki muzyki w formacie .mp3 mogą pogorszyć odsłuch i czy np. format .flac będzie go przewyższał?

3. Czy jest sens dokupowania karty HiFiMan HM-101, jeśli mam już tego Asusa? Asus jest ponoć przystosowany do gier, a ja 9/10 czasu działania głośników słucham muzyki. Opłaca się wymieniać?

4. Czy jest możliwe, aby muzyka z mojego odtwarzacza CD, podłączonego przez wyjście słuchawkowe bezpośrednio do wzmacniacza była lepszej jakości, niż z komputera? Przez słuchawkowe, ponieważ wyjście Chinch jest popsute, ale w najbliższym czasie zawiozę go do naprawy. Mam dziwne uczucie, że dźwięk z CD'ka podoba mi się bardziej, niż ten z komputera.

5. Czy da się podłączyć 1x chinch (coaxial) -> 2x chinch (RCA)? Chodzi mi o to, żeby podłączyć ten CD do wzmacniacza po prostu chinchami.

6. Czy mój korektor może wytworzyć duże zniekształcenia w muzyce?

7. Czytałem artykuł, w którym napisano, że dekoder dźwięku w odtwarzaczach jest domyślnie ustawiony na mikser Windowsa, który bardzo spłaszcza dźwięk przez zmniejszenie 16 bitów do 14. Należy więc zmienić na ten najbardziej nam odpowiadający. Szczerze to odczuwam lekką różnicę po zmienieniu na jakikolwiek, ale aby słuchać jak najlepiej chcę się Was zapytać, który tryb będzie najlepszy:

Na razie tyle. Mam nadzieję, że otrzymam jakiekolwiek odpowiedzi :)2037054900_1372337501_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1. Na wstępie: wiem, że jest to link tymczasowy i aby temat był użyteczny dla innych napiszę. Chodzi o tani kabel za 5 zł 2x Chinch -> 1x jack z allegro. Cały czas są w sprzedaży, więc będzie można takowe znaleźć w przyszłym czasie.

Czy taki kabel:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może popsuć jakość dźwięku, zwiększyć zniekształcenia, spłaszczyć dynamikę dźwięku?

Lepsze kable nie zaszkodzą. Oczywiście nie namawiam na kable za 500zł, ale kiedyś miałem tani kabel do suba. Zamiast dżwięku były szumy i buczenie.

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Dobra rada,wzmacniacz / CD / kolumny,nic więcej.

Tu masz linki do kabli połączeniowych CD / wzmacniacz.

Nie drogie dość grube z dobrym ekranowaniem i solidnymi wtykami,obojętne które kupisz.

http://allegro.pl/wysokiej-jakosci-kabel-2xrca-interkonekt-0-75m-i3345077539.html

http://allegro.pl/wysokiej-jakosci-kabel-2xrca-interkonekt-1m-i3345077369.html

http://allegro.pl/kabel-2rca-2rca-1m-cabletech-gold-edition-kpo3827-i3303774146.html

Zepnij wzmacniacz-CD,podłącz kolumny,rozstaw je na 180-250cm, "nie wiem jaką masz możliwość ustawienia"

włącz CD direct i słuchać.

Miesiąc powinien wystarczyć by przyzwyczaić ucho do dżwięku i go docenić.

Pytania? pisz.

Popieram.

Napraw tego cedeka i kablem, który podał rydzu podpinaj pod Yamahę.

Kabel do kolumn wystarczy ten co masz.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Gość

(Konto usunięte)

5. Czy da się podłączyć 1x chinch (coaxial) -> 2x chinch (RCA)? Chodzi mi o to, żeby podłączyć ten CD do wzmacniacza po prostu chinchami.

Nie ma takiej możliwości - na wyjściu masz sygnał cyfrowy, a na wejściu powinien być analogowy.

Takie połączenie jest możliwe tylko przez zewnętrzny DAC.

1. Ten kabel to szmelc, może zrobić z dźwiękiem co mu się zechce, jak go masz to wywal do kosza, wcześniej przetnij i zobacz co jest w środku

Kup dwie dobre wtyki RCA, jedną wtyczkę minijack i kabel "gitarowy" w sklepie muzycznym ile trzeba i zrób sobie sam taki kabel, jak chcesz gotowca, to proszę:

Ukryta Zawartość

Taki kabel powinien być OK

2. flac jest bezsprzecznie lepszy od mp3

Czy usłyszysz różnicę - to zależy od pliku mp3 i sprzętu - mp3 320kbps jest trudno odróżnić od flaca

3 Nie miałem nigdy Asus Xonar DG , ale myślę że nie ma sensu zmieniać go na HM-101

Osobiście mam Asus Xonar STX i jest bardzo dobrze, wątpię aby to HM-101 miało jakiś start do STXa, ale może DG jest kiepskie

4. Możliwe, ale to może być kwestia przetwornika DAC , kabli połączeniowych no i nie porównujesz chyba CD do mp3 ?

5. Nie , Coaxial to wyjście cyfrowe, a RCA (chinch) to analog - patrz post wyżej

6. Przede wszystkim nie używaj Windows Media player, zobacz sobie programik foobar2000 - on nie będzie "kombinował" z mikserami tylko wykorzysta kartę bezpośrednio

Ukryta Zawartość

Dzięki wielkie za pomoc ;) Ale musiałbym chyba zarobić, albo jakoś wyprosić od rodziny trochę pieniędzy na te kabelki.

Z tego, co rozumiem, mam najpierw:

Naprawić CD'ka

Kupić kabel do połączenia CD'ka z Yamahą

Kupić kabel do połączenia PC z Yamahą

Słuchać muzyki w formacie .flac, lub mp3 320 kbps

Dzięki jeszcze raz ;)

Edit:

Aha, jeszcze jedno. Po czym rozpoznać, że taki kabel RCA jest dobry i wart tych 50 zł?

Edit#2:

Mam takie kable, lecz chyba nie są za dobrej jakości ? ;/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym tak bardzo kablami się nie przejmował, sam nie słyszałem wielkiej różnicy między interkonektem za 2.50 zł, a Audioquest Diamondback oprócz trochę głębszego basu i szerszej sceny i to na hd 650. Dla mnie różnice minimalne, ale to już sprawa indywidualna.

No tak. Wszyscy jak zwykle maja najwiecej do powiedzenia o glupich kablach, ktore w tym systemie wniosa w sumie 0 (slownie: zero).

Zamiast sluchac mp3 zacznij flac. To na poczatek. Pomysl na jakims innym ustawieniu kolumn. I zrob te cd jak cie na inne nie stac.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.