Skocz do zawartości
IGNORED

Głośność komputera - jaka powinna być właściwa dla wzmacniacza (bez przesteru)

mkondrat28

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Moja karta dźwiękowa do Asus Xonar D2, wzmacniacz Yamaha AX-700. Zastanawiam się ostatnio nad głośnością jaka powinna być ustawiona w komputerze. Kiedy głośność komputera mam ustawioną na najwyższym poziomie to odczuwam wrażenie, że to jest za dużo, co może przyjąć wzmacniacz, który już na połowie głośności gra jak oszalały, ponadto na equalizerze Soundwave q-1300 wskaźniki mało się ruszają. Jak mogę odpowiednio dobrać głośność, czy są jakieś programy, które mi pokażą ile mam ustawić głośność w komputerze aby mój wzmacniacz nie grał na przesterze? Proszę o jakąś radę i prosiłbym o jakieś ciekawostki z tym związane, ponieważ bardzo interesuję się dziedziną audio.

Skoro na Soundwave q-1300, gdzie regulatory są ustawione na pozycję neutralną "wskaźniki mało się ruszają" (np. "skaczą" max do połowy wysokości) , to mniemam że jesteś daleko do przesteru i powinieneś zwiększyć poziom sygnału z karty.

Inna sprawa że ten EQ to ZUO i mniejsze straty będą na dobrym EQ programowym ... jednak z kolei po co go używać .. do robienia "V"? - jeśli tak, to radzę się od tego odzwyczaić (średnica to ważna część nagrania, a przy "V" jest wycięta)

Ja mam przeważnie maks na karcie i nic się nie dzieje. To że wzmacniacz masz na 12 czyli połowie to jest normalne. Właśnie na tej pozycji powinien już grać na maksa. Ja przeważanie mam wzmacniacz na 10 i reguluję głośność cyfrowo, oszczędzam analogowy potencjometr.

To że wzmacniacz masz na 12 czyli połowie to jest normalne. Właśnie na tej pozycji powinien już grać na maksa.

Bez przesady. ... bo skoro na 12 ma być max, to po co całe drugie tyle skali?

Ja przeważanie mam wzmacniacz na 10 i reguluję głośność cyfrowo, oszczędzam analogowy potencjometr.

Potencjometr analogowy i tak się będzie "utleniał". Fakt, że przy mniejszym tłumieniu tego potencjometru jest większa szansa na równy balans.

W zasadzie nie ma znaczenia jak jest ustawiona głośność w systemie pod warunkiem że nie korzysta się z żadnych boostów czy dodatkowych efektów dsp. Dobrym sposobem na uniknięcie przesteru jest też modelowanie equalizera tylko obniżając poziomy(zawsze będzie przez to tez troszkę ciszej) i dodatkowo zastosowania jakiegoś limitera - dla foobara jest to adv. limiter bądź hard limiter. Gdzieś kiedyś wyczytałem też w jakimś mądrym czasopiśmie że potencjometr we wzmacniaczu zintegrowanym najlepiej jest trzymać w pozycji pomiędzy godzinami 10-11 a sygnał regulować z poziomu komputera.

Bez przesady. ... bo skoro na 12 ma być max, to po co całe drugie tyle skali?

Druga część skali zazwyczaj jest dla źródeł o niższej wartości sygnału wyjściowego. A konkretniej chodzi o to że w zależności od źródła(a raczej jego wartości wyjściowych) wzmacniacz może osiągać swoją pełną moc już nawet w połowie skali. Bo gdy pełną moc dla "mocniejszych" źródeł miał uzyskać na końcu, to dla "słabszych" nie uzyskiwał by w ogóle.

Komputer jest jednym z źródeł które potrafi zmusić wzmacniacz do pełnej mocy w ok. połowie skali.

Jestem bardzo wrażliwy na jakość dźwięku także korektor podłączyłem sobie do wzmacniacza na rec out, tak, że korekcja mi nie działa tylko wskaźniki chodzą. Czyli na głośnym źródle nic by się nie stało jakbym moje Altus 300 dał na przykład na godzinę 4?

Jestem bardzo wrażliwy na jakość dźwięku także korektor podłączyłem sobie do wzmacniacza na rec out, tak, że korekcja mi nie działa tylko wskaźniki chodzą. Czyli na głośnym źródle nic by się nie stało jakbym moje Altus 300 dał na przykład na godzinę 4?

Co masz na myśli mówiąc "jakbym moje Altus 300 dał na przykład na godzinę 4?"?

Altusy to najlepiej podłączyć pod 220V, dopiero wtedy uzyskują pożądane parametry;]

Nie przesadzaj. Jako stolik też się dobrze sprawują, nie trzeba z nich od razu ogniska robić.

Wszystkie suwaki głośności daj na makasa, zarówno systemowe, od karty jak i w programie w jakim odtwarzasz muzykę, natomiast jeśli chodzi o korektory/ulepszacze - wyłącz to w pizdu:) Głośność reguluj tylko na wzmacniaczu. Jak powyłączasz te EQ/DSP/FBI/KGB to nie będziesz miał żadnych przesterowań tylko tak jak ma być.

PS. Altusy żuć jakiemuś nielubianemu sąsiadowi do ogródka albo na samochód z balkonu. Ewentualnie sprzedaj i za cenę tych Altusów kup normalne kolumny, nawet podstawkowe, UWIERZ ŻE BĘDZIE LEPIEJ.

Nie wiem czy to ja myślę starotopowo czy wy ale jak takie malutkie pierdułeczki mogą zagrać lepiej od takich Altus 300? Kolumienka o szerokości nie większej niż 15cm i za takie coś mam dawać 1500zł?

No nie oszukujmy Altus 300 dla audiofilów nie są ale czuję bardzo sentyment do tych polskich kolumn no i wiadomo moc mają.

Altus 300 dla audiofilów nie są ale czuję bardzo sentyment do tych polskich kolumn no i wiadomo moc mają.

Zgadzam się, altusy dla audiofilów nie są. Mylisz też troszkę pojęcia, moc to nie to samo co umiejętność hałasowania. Kiedyś dużo eksperymentowałem i miałem sporo "egzotycznych" konstrukcji, między innymi altusy i bez cienia wątpliwości mogę ci powiedzieć że małe monitorki z 18cm niskotonowcem grają znacznie lepiej od nich a za 1500zł na pewno już takie kupisz, ot chociażby nasza rodzima konstrukcja mx-140. Dokładając też troszkę pieniędzy można zrobić też altusowo wyglądający projekt trelsa 3w-classic. Zagra on nieporównywalnie lepiej. Koncepcja altusów nie była zła, po prostu wykonanie było tragiczne i bez żadnego przemyślenia.

mx-140 chodzi Ci o STX? Co brakuje altusom według Ciebie? Problem tkwi w głośnikach czy w zwrotnicy?

Nie wiem czy to ja myślę starotopowo czy wy ale jak takie malutkie pierdułeczki mogą zagrać lepiej od takich Altus 300? Kolumienka o szerokości nie większej niż 15cm i za takie coś mam dawać 1500zł?

No nie oszukujmy Altus 300 dla audiofilów nie są ale czuję bardzo sentyment do tych polskich kolumn no i wiadomo moc mają.

Małe "popierdółki" nie zagrają tak głośno jak (właściwie estradowe) ALTUS, ale czy ilość (głośność) jest wyznacznikiem jakości (poziom zniekształceń, po prostu szeroko pojętej precyzji)?

mx-140 chodzi Ci o STX? Co brakuje altusom według Ciebie? Problem tkwi w głośnikach czy w zwrotnicy?

Stawiam na głośniki, a to pociąga za sobą zwrotnicę i ogólne strojenie całej kolumny.

Miałem kiedyś Altusy 110, kumpel miał 300. Szczerze to 90 % kolumn do 1000zł zagra lepiej, zwłaszcza pierdułeczki o jakich wspomniałeś. Nie porównuj dziadowskich głośników ( a także reszty) które siędzą w Altusach do głosików z normalnych firm, bo te w Altusach są wielkie i hałasują, nic poza tym.

Jak taką małą pierdułeczką jak Audi A3 może jeździć się lepiej niż takim Polonezem? Samochodzik 3 drzwiowy i za takie coś mam dawać 10000zł?:)

Mam altusy 110 i 300 w domu. Należą do mojego taty, ale znam je bardzo dobrze. I powiem wam że głośnik niskotonowy mimo wielkości nie schodzi za nisko, a bas jaki daje jest dudniący. Głośnik wysokotonowy kuje w uszy(choć to akurat mi nie przeszkadza). Średnice według mnie jest tu nie najgorsza. Zwrotnice są z wątpliwej jakości elementów, po za tym są liczone a nie mierzone. Więc chcąc zmodernizować te kolumny trzeba by było zostawić tylko obudowe i ewentualnie średniotonówkę.

P.S. To tylko moje subiektywne zdanie, mimo że audiofilem nie jestem.

POZDRAWIAM

Wysłane z mojego Blade za pomocą Tapatalk 2

Czepiacie się kolumn Altus, przecież wiadomo to są głośniki bardziej pod estrade i taki właśnie mają dźwięk, nie oszukujmy się.

Coś audiofilskiego do domu ale podobnej mocy jak altus 300. Co jest do zaoferowania?

Jak chcesz żeby było bardzo głośno, bo chyba o to ci chodzi, to masz takie firmy jak Paradigm i Klipsch. Poza tym nie patrz na moc.......

Tak w ogóle to jakiej wielkości jest twoje pomieszczenie?

Tak w ogóle to jakiej wielkości jest twoje pomieszczenie?

Doświadczenie na tym forum mnie nauczyło, iż osoby pragnące największej "mocy" i estradowego grania przeważnie mają bardzo małe pomieszczenia odsłuchowe

Podobną głośność co altusy uzyskują kolumny (SX-ANS70) z mini wierzy aiwy w pokoju 25m2. Powiem nawet że odpowiednio ułożone potrafią mocniej ruszyć podłoge mimo że są sporo mniejsze.

Wysłane z mojego Blade za pomocą Tapatalk 2

Jak taką małą pierdułeczką jak Audi A3 może jeździć się lepiej niż takim Polonezem? Samochodzik 3 drzwiowy i za takie coś mam dawać 10000zł?:)

audi_a3_trzeciej_generacji_wymiary.jpg

wymiary-fso-polonez-hatchback.jpg

Aż mi się zachciało napisać jak zobaczyłem ten przykład. Bo kolego chyba trafiłeś kulą w płot co nie? Zarówno rozstaw osi jak i rozstaw kół to A3 ma większy od Borewicza.

Teraz to mnie zaskoczyłes hehehe Tyle ze ty wstawiłeś jakieś nowe A3 a te sporo urosły, za 10 tysięcy takiego nie kupisz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.