Skocz do zawartości
IGNORED

podwajacz częstotliwości

iryys

Rekomendowane odpowiedzi

Widać kolega to tak se pisze aby pisać :)

No wlasnie nie.. Tez kiedys tak samo zaczynalem jak autor watku. Przy malych projektach lutowanie na pajaka jest naprawde przydatne (oszczedzamy czas i pieniadze).

Projektowanie to :

Idea > cel > parametry wej wyj > schemat blokowy > Projekt wstępny obliczenia symulacje > Prototyp > pomiary > poprawki > pomiary > produkt wyjściowy.

To tak w telegraficznym skrócie

A co robi kolega jak nie to samo tylko pomija symulacje? Rozmawiamy przeciez o prostym dacu a nie o nowoczesnej stacji telekomunikacyjnej.

Wcale nie jestem pewny, czy podwojenie częstotliwości sygnału cyfrowego to taka banalna sprawa. Analogowy można wrzucić na układ mnożący typu 1496 i po sprawie (pomijając produkty uboczne), ale cyfrowy tak, żeby zachować współczynnik wypełnienia?

Nie wiem, czy najprostsze nie byłoby uzycie specjalizowanego układu.

Zgadzam się z Tobą. Są do tego np ICS502, i nie ma co kombinować.

Aplikacja prosta jak świński ogon i dobre parametry i sporo mnożników.

Iryys, moge podesłać Ci (gratis) taką kostkę, wypróbujesz, zobaczysz..

Można dołożyć za ICS jakiś bufor np. IDT74FCT3807AQ (albo podobny) do dystrybucji i ukształtowania sygnałów.

Iryys, w powyższej sprawie pisz ew. na PW

Masz schemacik gdzies do pokazania?

Musiałbym przysiąść i rozrysować, ale w sumie nie ma co, to prosty układzik w pierwszej wersji sygnał szedł z filtra na przetworniki w fazie i przez inwerter na przetworniki w przeciwfazie - nie grało, a trzeszczało, pomogło puszczenie sygnału cyfrowego w fazie przez dwie bramki NOT. Jak chcesz to się zmobilizuję i rozrysuję to na dniach.

Pozdrawiam.

Zgadzam się z Tobą. Są do tego np ICS502, i nie ma co kombinować.

Aplikacja prosta jak świński ogon i dobre parametry i sporo mnożników.

Iryys, moge podesłać Ci (gratis) taką kostkę, wypróbujesz, zobaczysz..

Można dołożyć za ICS jakiś bufor np. IDT74FCT3807AQ (albo podobny) do dystrybucji i ukształtowania sygnałów.

Iryys, w powyższej sprawie pisz ew. na PW

Skutecznie mnie zniechęciliście do projektu ;) Wróce do symatrycznego przetwornika monolitycznego taktowanym tą samą częstotliwością co filtr, ale za jakiś czas. Nie mam wykształcenia elektronicznego, w cyfrówce stawiam pierwsze kroki, jakoś bieglej czuję się w analogu, tam zawsze gra, a jak gra oceniam na słuch ;)

Nie mam wykształcenia elektronicznego, w cyfrówce stawiam pierwsze kroki, jakoś bieglej czuję się w analogu, tam zawsze gra, a jak gra oceniam na słuch ;)

Analog trudniejszy od cyfrowki :P

Analog trudniejszy od cyfrowki :P

słyszałem to wielokrotnie ;)

Też uważam, że to nie najszczęsliwszy pomysł. Jest dobry w teorii, ale w praktyce wystapia problemy z realizają.

Przy synchronicznej pracy układów (dac i filtr) ważna jest dokładnośc czasowa sygnałów sterujących.

Nie da się do końca wyeliminoiwać opóźnień czasowych związanych z realizacją czasową. Sama niedokładność bramek już może mieć istotne znaczenie a sam sposób implementaccji podłączenia do układu macierzystego dołoży swoje. Jeślii chodzi o dzielenie sugnału zegara, to jeszcze mamy sytuację, że róznice czasowe procentowo zmniejszamy, natomiast przy takich samych niedokładnościach czasowych i zwielokratnianiu czetotliwości procent niedokłądności czasowej rożnie. I wcale nie musi być zysku z zastosowania lepszego zegara wzorcowego.

Ja bym poszedł w kierunku zupełnie nowego daca z wykorzystaniem tego zegara, najlepiej z juz wbudowanymi układami filtrów cyfrowych, np. WMy.

No właśnie chyba dlatego w wyższych modelach Sony jest osobny zegar dla filtra, a nie brana trzecia harmoniczna z dac, która zwielokratnia błąd czasowy. O tym właśnie myślałem zakładając wątek, że lepiej użyć precyzyjny zegar na kwarcu z Omigu i podać drugą harmoniczną na dac, niż żeby całość pracowała na wątpliwej jakości rezonatorze 45MHz, potem dzielonej jego częstotliwości i potrajanej dla filtra, chyba w ten sposób tylko powstaje więcej błędów czasowych.

Prosty podwajacz czestotliwosci mozna zbudowac na ukladzie 74xx86 (exor). Wypelnieniem (jesli trzeba) mozna sterowac poprzez dodanie buforow lub filtru RC lub samej C. Google pomoze jesli wrzucisz haslo 'frequency doubler'.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.