Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz i Glosniki

Huberto1984

Rekomendowane odpowiedzi

Nie czytasz uważnie tego co Tobie piszę .

1.

Jak chcesz nadal używać płyty CD to do Stream Magic 6 kupujesz za 300zł Marantza CD52 , łączysz go z SM6 a SM6 ze wzmacniaczem .

Marantz służy jako napęd CD , SM6 jako DAC . Więc po co kupować drogie CD a później SM6 ?

Bez sensu . Lepiej dołożyć do lepszych kolumn albo wzmacniacz Caspian .

Zamiast Marantza może być ładniejszy Pioneer jak wyżej to opisałem.

I bez obaw. Czy to Marantz czy Pioneer jak kupisz w dobrym stanie to przeżyje nowego Roksana i większość nowych CDków .

2.

Marantz o którym piszesz to najniższa półka brzmieniowa . Więc żeby nie wiem co ( kable , kolumny czy super ustawienie i akustyka ) zagra tylko na tym poziomie .

Niewiele droższy Roksan z SM6 to mocna klasa średnia . I to jest poziom od którego słuchanie muzyki daje przyjemność.

Szkoda kupować drogich płyt CD i słuchac na kiepskim sprzęcie .

To tak jakby porównać VW Lupo do BMW5

3.

Są już legalne sklepy w sieci z płatnymi wydaniami w wyższej rozdzielczości

4.

Największym wrogiem jes pośpiech. Zacznij od posłuchania droższego zestawu . Często jest tak że nie słuchając czegoś lepszego posłuchasz takiego Marantza i go kupisz. Z czasem jednak zacznie Ci czegoś brakować. A najgorsze jak posłuchasz wtedy gdzieś lepszego zestawu . będziesz żałował że nie dołożyłeś trochę więcej.

Nie namawiam do sprzętu z najwyższej półki bo tam już każdy procent " lepiej " jest mocno nieadekwatny do poniesionych kosztów .

Za kolejki dziękuje .

• 1 miesiąc później...

Witajcie ponownie. Zdecydowalem sie na zakup Marantza PM6004 i CD6004. Do tego kable QED Graphite i Biwire Anniversary XT tez QED. Glosniki Roksan Kandy K2. Taki zestaw w zupelnosci mi wystarcza i jesli chodzi o glosnosc i jakosc dzwieku. Pokoj ma ok 18 m2. Dzwieki wysokie brzmia pieknie. Duzo lepiej od glosnikow PMC czy B8W. Co do basu to jest mocny chociaz czasem moglby byc bardziej "wyrazisty", czasem sie ciagnie, ale mysle, ze to wina ustawienia glosnikow w pokoju. Z tym bede jeszcze eksperymentowal, gdyz wciaz urzadzam ten pokoj. Teraz mam pytanie czy pod te glosniki beda dobre kolumny Custom Design RS303 wypelnione oczywiscie fillerem. Wymiary podstawy gornej tych podstawek to 19cm na 21cm a glosniki maja wymiary 19cm na 28cm. Czy jest jakis sposob by dobrze zabezpieczyc i ustawic glosniki aby nie spadly??? Jedyny sposob jaki znam to zwyczajnie postawic je na tych padach izolacyjnych umieszczanych na gornej podstawce...czy mozna zrobic cos jeszcze? Czy takie zastosowanie wystarczy?

Dziekuje za podpowiedzi

Wieza STEREO Technics :)

Roksan Kandy K2 TR-5 glosniki oczywiscie, ze sa panowie, moze nie ma ich w Polsce, wiec nie ma co sie smiac z wlasnej niewiedzy :)...Roksan robi jeden model glosnikow podstawkowych i jeden model glosnikow podlogowych. :D Akurat sa w promocji za 800 Funtow :) ale i tak kupilem taniej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ...tutaj jest link. szczerze powiem, ze nie wiem jak moglem zalowac 1400 zlotych na dobre podstawki pod kolumny...Zakupilem te Custom Design RS303(jedne z lepszych w swojej cenie w uk) do tego atacama atabites razem z acoustic sandem by wypelnic podstawki i gra to niesamowicie. Na padach nawet sie glosniki dobrze trzymaja a podstawki gorne sa robione na zamowienie troche wieksze niz standardowe, wiec kolumny sa stabilne. Piekny dzwiek...mimo to,ze przyzwyczailem sie do starego technicsa to jednak przestrzen dziweku robi niesamowite wrazenie. Mocy jest az nadto jak na mnie...glosnosc sprawdzalem tylko raz....nie da sie tego wytrzymac...a przy tym nic nie buczy, nie trzeszczy. Przy mocnym, glosnym basie glosniki chodza jakby mialy wystrzelic z orbit, ale nie ma znieksztalcen dzwieku. Wciaz jednak stwierdzam, ze czasem cos mi nie pasuje w tym basie, jakby byl "schowany" za wysokimi dzwiekami troche no ale czego mozna oczekiwac wiecej od sprzetu wartego 10tys.Calosc gra slodko, ale nie za slodko. Jasne, ze Roksan Kandy K2 amp+cd player gral lepiej pod tymi kablami i glosnikami, ale to kolejne 4tys pln do wydania, ktorych obecnie nie mam. I tak w przyszlym roku na 30 urodziny bede upgradowal sprzet w salonie,bo mam tam starego poczciwego technicsa tylko, wiec pewnie skusze sie na Roksana i glosniki podlogowe Tannoy Precision albo nowe B&W CM10 :D tylko nie wiem co na to sasiedzi. Rotel to dobry amp, ale Marantz w moim odczuciu go pobil o glowe, nie wspominajac juz o Pioneerze. Jak dokoncze remont i dokupie jeszcze stolik dop hi-fi to wkleje zdjecie, zeby sie pochwalic :D

PS. Szukajac sprzetu udalo mi sie porozumiec z jedynym sklepem u mnie w miasteczku, ktory zajmuje sie sprzetem HI-FI i moge wypozyczac sobie glosniki i sprzet z wystawek na indywidualne odsluchy do domu, wiec na pewno opisze jeszcze kilka innych glosnikow i wzmacniaczy. Np z checia bym wzial w rece Rege elicit R :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wieza STEREO Technics :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.