Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kabli do systemu audio Marantz PM-82/CD-72

Audiophilist

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Na forum jestem stosunkowo długo , jednakże dopiero teraz postanowiłem się aktywnie ujawnić :) Poszukuję dobrego ,a zarazem niezbyt drogiego(studencka kieszeń:)) interkonektu do zestawu jak w temacie. Chodziłoby mi o to , żeby przy w miarę optymalnej cenie uzyskać dobry(poprawny:)) i analityczny dźwięk , przy tym nie przejaskrawiony w górze i "wyższym" środku ,ale z zachowaniem dobrej dynamiki oraz konkretnym tąpnięciem w basie (też bez przesady , zależałoby mi na poprawnej kontroli , ale też bez utraty ładnego niskiego zejścia). Napiszę od razu , że zestaw napędza chyba (pewności nie mam , tabliczki z tyłu brak) pierwszą wersję Minimonitorów Paradigma. Do tego potrzebowałbym też sensowne kabelki głośnikowe , które spełniłyby kryteria jw. :) Muzyka jaką słucham - nic ciężkiego , jazz ,soul , funk , czasami trochę rocka oraz elektronika. Z góry dziękuję za wszelki odzew:).

PS.Wrzucam zdjęcie jednego z Paradigmów , może ktoś pomoże w identyfikacji tego cuda(dosłownie , bo grają pięknie jak dla mnie) :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ehhhh ....

Zaraz się zacznie ....

Nie ma to jak konstruktywna odpowiedź...

Wracając do tematu, to sprawdź Suprę i Chorda, najwyższe modele na jakie Cię stać.

• Moderatorzy

Ja bym na Twoim miejscu zainteresował się kablami DIY, jeżeli tylko masz w domu lutownicę i umiesz z niej korzystać, to bez problemu to zrobisz, jak nie to w każdym warsztacie elektronicznym polutują Ci na miejscu za góra 20 zł. Na kable głośnikowe bym brał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2x2,5m wyjdzie Ci 50zł z przesyłką. Wtyków bym żadnych nie kupował do nich, tylko bezpośrednio odizolowane łączył ze wzmacniaczem/kolumnami (chyba, że bardzo Ci zależy, ale słabej jakości wtyki 8 sztuk to min. 50zł dodatkowe). Jako interkonekt dał bym Gotham GAC2 (można go kupić w neopta razem z przesyłką 2m wyjdzie Ci ok 50zł) i do tego np. takie wtyki 4szt za 30zł

Ukryta Zawartość

Myślę, że w Twoim sprzęcie nie ma co szaleć z droższymi kablami, zresztą za te kable wyjdzie Ci prawie 200zł a to odpowiada rozsądnej granicy 5-10% wartości systemu na kable. Poza tym wg. mnie interkonetky do 500zł to loteria, tzn. raz może zagrać lepiej taki za 500zł, ale może się też okazać, że lepszy będzie kabelek za 30zł. To tylko moje obserwacje, nie wiem jak jest z droższymi kablami bo nie miałem z nimi doczynienia. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

Powiem tak , obecnie druty głośnikowe to 2x2m QED QX16/2 , a interkonekt (niestety pożyczony) - XLO Ultra 1 na przemian z kablem chinch-chinch w rodzaju tych stosowanych do połączenia wzmacniacza z radiem w samochodzie(miedziucha w silikonowym płaszczu , zalewane chinch'e ale dość gruby:)). System grał wcześniej także na przemian z kablami głośnikowymi kimbera,plecionka szaro-czarna(nie pamiętam przekroju żył). Na kimberze miałem więcej basu , a na tym QED'zie bas trochę się schował. Co do interkonektu , na XLO bardzo ładnie zażera,fajnie byłoby mieć takie brzmienie , ale na tym miedziaku też nie jest jakoś bardzo fatalnie,fajnie byloby dobrać coś pomiędzy XLO a tym miedziakiem :) Co do głośnikowych - najlepiej żeby brzmiało to jak ten kimber:)

IC max za 100zl. Solidny kabel i nic wiecej. Nawet i za 30zl. Za duzo przewalilem IC zeby wierzyc w nadludzka magie z Marantzem. Zobacz w moje "o mnie". Moze w innych systemach cos wniesie jakis drut, ale nie tu. A jak juz to niewiele.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.