Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz za 800-1000, sluchawki i glosniki do PC

Blackhorseman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuje wzmacniacza (koniecznie nowego), aby podlaczyc do niego PC. Cena powinna zawierac sie w przedzialem 800-1000 +- 200. Do tego chce zakupic niedroge, ale dobre (jezeli to mozliwe) sluchawki i kolumny glosnikowe, ktorych rozstaw wynosi okolo 2 metry. Powierzchnia pomieszczenia to 24 metry kwadratowe. Zastanawiam sie czy warto zainwestowac w kable ? Jezeli tak to w jakie. Muzyki slucham przede wszystkim z flackow, czasem z mp3 (320 kbps). Nie wiem czy na sprzecie za te cene bedzie slyszalna roznica. Myslalem o wzmacniaczy YAMAHA R-S300 lub A-S300. Kiedys, chcialbym dokupic odtwarzacz sieciowy np YAMAHA CD-N500. Muzyka jakiej slucham to: metal, wszystkie odmiany rocka, jazz, ambient. Prosze o sugestie.

Pozdrawiam

Blackhorseman

Kup sobie właśnie tą A/S 300 albo Denona PMA520, ale nie podłączaj Peceta do wzmacniacza tylko zakup jeszcze Sonos'a Connect (ZP90) i jego połącz ze wzmakiem (zakładam, że masz androida lub iOS'a w telefonie). Efekt będzie dużo lepszy, a i możliwości sporo wyższe. Przy tej cenie z kablami nie szalej bo to bez sensu - oczywiście nie kupuj badziewia za 3 zł metr. Kup sobie Chord Carnival Silverscreen - bez konfekcji za 4 metry zapłacisz +/- 120 zł. Kolumny to już zależy od twoich preferencji, nie będę oryginalny jak powiem żebyś posłuchał kilku egzemplarzy ewentualnie poczytał tutaj na forum wypowiedzi innych ludzi, bo gusta są tak różne że to co mi się podoba to może tobie kompletnie nie leżeć a 98% audiofili będzie mówić jeszcze coś innego. Jeśli miałbym doradzać pod tą wielkość to podstawkowce Monitor Audio RX2 albo małe podłogówki Paradigm Monitor 7v7.

Dzieki. Roznica w jakosci miedzy 300 a 500 jest duza ? Bo cenowo nawet nie ma tragedii. Myslalem jeszcze o Cambridge Audio (Topaz AM5), Onkyo (A9155) i Marantz (PM5004). Ciezki wybor :)

ie wiem czy na sprzecie za te cene bedzie slyszalna roznica.

Witam kolegę.

Jakiś czas temu borykałem się z podobnym tematem co Ty. Nie wiem czego używasz obecnie do odsłuchu, ja przed zmianami, które zaraz Ci opiszę słuchałem miniwieży JVC z nie najniższej półki, a z komputera płyt, flaców i mp3 na głośnikach Logiteh X-210.

Zafascynowany odsłuchami bardzo drogiego sprzętu u znajomego postanowiłem zrobić jak najmniejszym kosztem pierwszy krok w stronę dobrego audio :) I tak jak radzi Ci studio7, kupiłem Denona tylko młodszy model 510AE, nówka kosztuje niecałe 800zł, ja kupiłem od kolegi z tego forum za dużo, dużo lepszą cenę, używkę w stanie idealnym i na gwarancji, nie wiem czy dobrze, że celujesz w nówkę.. to też był dla mnie duży problem i osobny temat zakładałem tu na forum.. Powiem Ci tylko, że wniosek wysnuty w owym temacie był taki, że rozsądniej kupować sprzęt używany. Do wzmacniacza mam niedostępne na rynku pierwotnym kolumny Tannoy M1, i dac z niższej półki cenowej (w komputerze zintegrowana karta brzmi znacznie gorzej). Kable kupiłem sobie najtańsze rozsądne. Dźwięk z komputera zmienił się diametralnie, a wspomnianej miniwieży nawet nie mam ochoty włączać. Na koniec jedno małe ale, mam ponad dwukrotnie mniejsze pomieszczenie w którym ów sprzęt jest rozmieszczony, dlatego nie wiem jakby podobny zestaw sprawiał się w tak dużym pokoju.

ale nie podłączaj Peceta do wzmacniacza tylko zakup jeszcze Sonos'a Connect (ZP90) i jego połącz ze wzmakiem (zakładam, że masz androida lub iOS'a w telefonie). Efekt będzie dużo lepszy,

Raczej niebardzo, w cenie tego sonosa można kupić już dobry dac i efekty soniczne będą nieporównywalnie lepsze. Dodatkowo ten sonos jako że to tanie urządzenie wykorzystujące wifi nie jest w stanie obsłużyć gęstych formatów audio. Co do kabli to się zgodzę że nie ma absolutnie żadnej potrzeby wydawania dużej ilości pieniędzy na nie. A jeżeli chodzi o kolumny to polecałbym bardzo uniwersalne podstawkowe Magnat 653/673. Aha no i może warto byłoby troszkę dołożyć do wzmacniacza NAD C316BEE

Raczej niebardzo, w cenie tego sonosa można kupić już dobry dac i efekty soniczne będą nieporównywalnie lepsze. Dodatkowo ten sonos jako że to tanie urządzenie wykorzystujące wifi nie jest w stanie obsłużyć gęstych formatów audio.

W sumie racja, DAC to jest dobre rozwiązanie do kompa, ale jeśli mówimy o wzmacniaczu za 800-1000 zł to nie wiem czy te efekty soniczne będą aż tak istotne i słyszalne.

ale jeśli mówimy o wzmacniaczu za 800-1000 zł to nie wiem czy te efekty soniczne będą aż tak istotne i słyszalne.

Prawdopodobnie dużej różnicy nie będzie, z tym stwierdzeniem się zgadzam. Ja z reguły wychodzę z założenia ze jak coś kupować to na jakiś czas i powinno być znośnej jakości. Autor wątku wspomniał też o słuchawkach a na nich różnice są dużo bardziej zauważalne. W momencie gdy autor będzie chciał ulepszyć sprzęt to zawsze będzie wtedy jeden element mniej i jakby nie patrzeć na dłuższą metę bardziej się to opłaca. Myślę że z perspektywy kogoś rozpoczynającego przygodę z audio jest to też całkiem ważne

Autor wątku wspomniał też o słuchawkach a na nich różnice są dużo bardziej zauważalne

Tak, ale pod warunkiem, że będą to co najmniej Sennheisser'y HD598 w górę lub AKG albo BeyerDynamic o których raczej nie można powiedzieć że są tanie, co nie zmienia faktu, że tak jak piszesz -> na słuchawkach z pewnością lepiej wyłapie pewne niuanse i różnice w detalach. Ja osobiście to raczej nie skłaniałem się do słuchania muzyki bezpośrednio z PC choć z wykształcenia jestem informatykiem to jakoś z kompem + muzyką nie było mi po drodze, bo o karcie muzycznej i słuchania przez windows to nawet nie chcę "słyszeć" natomiast gdybym chciał to przyinwestowałbym w Konwerter USB->Spdif Musical Fidelity V1 i Jeszcze do tego DAC (Też Musical albo Arcam) i wtedy pewnie było by bardzo GIT, no i oczywiście Pecet, który też musiałby być pozbawiony wszelkich coolerków no i dysk z zawartością SSD, lub jeśli nie to bardzo dobrze wytłumiona obudowa jakiegoś Chieftec'a albo CoolerMaster i wtedy ma to mega sens.

Witam

Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Ciesze sie, ze temat sie rozwinal :).

Ja z reguły wychodzę z założenia ze jak coś kupować to na jakiś czas i powinno być znośnej jakości.

To oznacza, ze wmacniacze z tego przedzialu sa az tak slabe ?

Nie do końca mi o to chodziło, bardziej odnosiłem się do zakupu sonosa w porównaniu do daca. A jeżeli chodzi o wzmacniacze to od czegoś trzeba zaczynać, nie każdego stać żeby wydać od razu 30k na sprzęt grający, nie są to co prawda świetne wzmacniacze ale nie można też powiedzieć że są złe - są rozsądne za te pieniądze i na początek jak najbardziej będą wystarczać. Na sposób odtwarzania muzyki największy wpływ mają kolumny.

Nie są aż tak słabe i przeciętnemu słuchaczowi w zupełności wystarcza.

Wszystko oczywiście zależy od preferencji i słuchu no i pomieszczenia, w którym będzie ten sprzęt odtwarzany.

Ale wiadomo, ze apetyt rośnie w miarę jedzenia i za jakiś czas może ci ten sprzęt nie wystarczać bo będziesz chciał więcej "dźwięku w dźwięku".

Przeznaczenie tego sprzetu, to odtwarzanie dziwku z kompa. Prawdziwe audio bedzie stalo zupelnie w innym miejscu :).

A jak z komputera, to dołóż sobie do któregoś z tych sugerowanych wzmacniaczy, DAC USB, np. od Audinsta (skoro gdzie indziej będziesz inwestował w lepsze granie, (sprawdzi się także ze słuchawkami)), rozsądne kolumny i powinieneś być bardzo zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.