Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie słuchawki i wzmak słuchawkowy?

Royber

Rekomendowane odpowiedzi

W Primare z tego co pamietam jest skala na wyswietlaczu... i miedzy cisza np.w lewym a +0.5 dB w prawym to jest naturalna sprawa ze roznice slychac.

Ale na wyzszych poziomach sygnalu roznica 0.5 czy 1.5 dB juz slyszalnymi niesa..prawda?

>darkul

Oj, pamięć szwankuje. Cytuję Twój post:"K... o jakiej ty przestrzeni piszesz np. odnosnie MC > Przedwzmacniacz!!!Kiedy to pracuje na np.impedancji zapiecia [DC]22 Ohm!?". czyżby wkładki MC nie oddawały przestrzeni nagrań i co ma do tego "impedancja zapięcia ?! - co to jest ? Masz swoją terminologię ?" - jak zwykle niezbyt jasno przedstawiasz swoje przemyślenia - to jest problem, bo nie każdy potrafi jasno i prosto wyjaśnić o co mu chodzi. nawet ja mam z tym problemy.

Moje uwagi dot. słyszenia różnicy 3 dB odnosiły się do Brencika.

Co do primare - regulacja cyfrowa - bee.. Ale klocek ok.

>Stozek

wudaje mi sie ze czasem gubisz sie w terminologii...

Swoja droga to ciekawe ze sie pytasz co daje dana jakas tam wartosc impedancji linii...????!!

To przeciez podstawy w obcowaniu z dopasowaniem przetwornikow Moving Coil !!

Stozek ..moze obaj wyrazamy sie nieprecyzyjnie i stad te niedomowienia???

Mam od ponad dziesięciu lat słuchawki firmy AKG model K-240 Monitor i mam takie pytanie do forumowiczów. Gdzie można kupić do takich sluchawek nowe gąbki (nauszniki) i tą taką okrągłą szmatke w wewnątrz. Nauszniki przez ten czas dosyć stwardniały i nie są już tak przyjemne jak były nowe. :-) Dzięki - pozdrawiam

Witam !

>darkul

Piszę bee, bo wszystkie te "cyfraki" mają pewne cechy, które dla mnie są dyskwalifikujące je: wpólne masy cyfrową i analogową, regulacja wzmocnienia na "+" tylko w konfiguracji wzmacniaczy z napięciowym sprzężęniem zwrotnym - więc nie można wykorzystać tak jak ja to robię w pętli pradowego sz. Gdyby były scalone drabinki z prawdziwego zdarzenie tzn, rezystory przełączne przekaźnikami zaszytymi w strukturę aaaa - to co innego.

Masz rację, ja czasem też wyrażam sie nieprecyzyjnie. A tak miedzy nami niektóre wkładki MC graja lepiej na obciązeniu wyższym tzn. >50 Ohm- nawet na 47 k ( ale te nisko poziomowe, oczywiście, bo wysokopoziomowe i tak mają podobną zalecaną impedanję wejściową jak wkładki MM ). To trochę dziwne, ale tak to słychać.

>Stozek

Z tego co widze to na przetwornikach MC raczej slabo sie znasz...

A zaznaczenie ze wysokopoziomowe MC sa dobre to juz przesadziles ... musisz jeszcze troche pobawic sie MC...

Z tym ze ponoc "obciazenie 47 kOhm jest tez dobrym obciazeniem dla MC... "to juz nawet tlumaczyc mi sie niechce....

Porownaj sobie wlasciwosci szumowe wejscia, zapietego wartoscia impedancji 47 kOhm a np. 47 Ohm... w stosunku do przetwornika MC o imp.wyjsciowej 5 Ohm...

Bladzisz...

>Stozek

I niemow juz wiecej o przekaznikach przelaczajacych drabinkami rezystorowymi... Wiesz..one maja takie cewki, i tak tylko troche maja pol zakloceniowych no i trzeba duzo takowych dawac ....i znowu ta sciezka sygnalowa robi sie dlugasna....

>darkul

Współczuję Ci, ponieważ twoje wypowiedzi NIE SĄ ZUPEŁNIE poparte odłuchami, tylko teorią. Ja teorię znam i nie mósisz mnie pouczać, widać tylko że słuchasz tak jak jest napisane w danych techniczbych i nie masz pojęcia jak np. brzmi wkłądka MC podpięta do wejścia z rezystorem 47K zapeniam Cię że świetnie - w zależnośći od typu bo niektóre zgodnie z TEORIĄ nie grają dobrze. Ale to trzeba sprawdzić empirycznie czego ty nie robisz, chyba ,że Twoje słuchanie polega na: słuchasz w nieprawidłowym podłaczeniu ( brak dopasowania ) i choć nie słyszysz jakiś różnic to wszystkim mówisz że to żle brzmi, bo przecież jest niedopasowanie :-). Wiesz mi, że praktyka to co innego niż teoria - szumami się nie martw - teraz słucham MC na 100 Ohm-am ( tak, wiem, nie znam się na tym ...) i nie słyszę drastycznego pogorszenia jakości w stosunku do 40 OHm. Bez komentarza.Nie twierdziłem, że wysokopoziomowe MC są lepsze.

Tak swoją drogą, to ja dość wcześnie zacząłem dłubać w sprzęcie - Ty pewnie też ale za czasów lampy:-))

Ach, te Twoje ego i braki w praktyce.....

No nic, i tak Cię szanuję :-)

Pzdr.

P.S.

Co do przekaźników to nie przesadzaj z zakłoceniami i długością ścieżek to jest i tak nic w porównianiu z łaczeniam mas cyfrowej i analogowej - to jest jeszcze gorsze, dlatego tego unikam.

A tak między nami chciałem zastosować mikroprzekaźniki robione jak układy DLP i przełaczane polem elektrycznym - są wielkości układów scalonych a to są nORMALNE przejkaźniki - niestey trochę wybiegłem w przyszłość bo nikt tego jescze nie sprzedaje na gotowo - można tylko zamawiać indywidualnie. A robiłeś drabinki na optoprzekaźnikach ?

Szkoda gadac!

Raz piszesz ze slyszysz roznice 0.6 dB !?a pozniej ze czy 10...40 ... 47K Ohm ..roznicy niema... to moze powiedz szczerze ze sprzet masz taki dobry ze tych roznic nieslychac...

Stozek jak chlopaki ....wiesz ci z kasa od" Vinylowcow" ciebie przeczytali to ci wspolczuc zaczynaja....

trzymaj sie cieplo... bo wertepy bedom...

Witam !

>darkul, ty pewnie nie umiesz czytać bo ja NIC NIE NAPISAŁEM w poprzednim wpisie o tej różnicy 0.6 dB - to jest chyba Twoja obsesja, pisałem tylko, że da sie słuchać na "niezalecanych wartościach impedancji ", raz lepiej raz gorzej. Więc Twój wpis jest bez sensu.

To ja Ci współczuję, że tworzysz idiodyczne układy MC z kością o nie dopuszczalnym poziomie szumów wejściowych, zupełnie jak ktoś kto jest kompletnym ignorantem w tej dziedzinie :-) Cóż, wybacz mi ale trochę przesadziłeś - nie potrafisz znieśc innego zdania niż swoje a zamiast dyskutować wpisujesz nieczytelne bzdury o moich rzekomych opiniach i wiedzy, o której nie wiesz za dużo, natomiast ja o Twojej coś niecoś wiem z Twoich "dokonań". Piszesz że lepiej dać kabel niż użyć ścieżki - sam siebie posłuchaj. Może dwadzieścia lat temu Twoje konstrukcje byłyby hitami ale teraz są przestarzałe. to jest moje zdanie i w przeciwieństwie do Ciebie nie piszę, że robię najlepsze rzeczy najlepiej bo mam coć, czego Ty nie masz - pokorę.

To ja Ci życzę udanych sprzedaży ( niewidomym, bo obudowy masz paskudne ).

Nie chce mi się z Tobą gadać, dlatego nie wchodzmy sobie już w drogę.

Krzyczysz i nic z tego niewynika......

Poruszasz tematy w ktorych sie gubisz.....

Widze ze i moich obudow sie tez czepiasz... widocznie spac przez nie niemozesz? Boisz sie konkurencji czy jak???

Moze masz zadrogie wyroby?Miejsca jest dosyc ... ale nie na kocopaly...

Siemanko!

Zycze udanych i sprzedawalnych konstrukcji....

->stożek, darkul

Wasza "wymiana zdań" (raczej ciosów) stała się już jakis czas temu żenująca i żałosna. Nie mam tu na myśli jej strony merytorycznej. Może już dość? Możecie sobie dalej wymysleć przez maile albo telefonicznie. Wasze wpisy zdominowały wątek, a nie wnoszą nic nowego merytorycznie, więc zakończcie tę dziecinadę.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.