Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo - max 4000 zł

Monkiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Heja. Szukam czegoś dobrego na pierwszy porządnie grający zestaw do domu. Chciałbym by był to sprzęt możliwie uniwersalny, a źródłami dźwięku mogły być w miarę możliwości wszystkie z poniższych:

- konsola ps3 / ps4

- smart tv

- iphone/ipod

- gramofon

Chciałbym system stereo zamiast kina domowego bo bardziej zależy mi na muzyce (choć możliwość podłączenia konsoli i telewizora jest musem). Ulubione gatunki - rap, trip hop, dubstep, chillout. Z tego co czytam na sieci na forach ludzie polecali innym zestaw HK 3490 + Klipsch RF-62 II. Zastanawiam się nad tym czy opłaca się inwestować w ten amplituner bo obok zachwytów spotkałem się również z narzekaniami na słaby serwis oraz brak łącz hdmi. Opcja odtwarzania z ipoda jest, jak dobrze rozumiem, w nim dopiero po zakupie dodatkowej przystawki?

Help, anyone?

https://www.audiostereo.pl/topic/104479-zestaw-stereo-max-4000-z%C5%82/

Witaj,

do Twoich wymagań i gatunków muzycznych amplituner Harman Kardon HK3490 będzie optymalnym rozwiązaniem, połączenie go z kolumnami Klipsch zaoferuje bardzo dynamiczny, mocny i szczegółowy dźwięk. W podanym budżecie będzie to jedna z ciekawszych propozycji.

Alternatywnie możesz zwrócic uwagę na zestaw złożony z amplitunera stereofonicznego Yamaha R-S700 oraz zestawu kolum Paradigm Monitor 7 v.7 (jeśli masz nieduże pomieszczenie) lub Paradigm Monitor 9 v.7 (w tym przypadku nie zmieścimy się w założonym budżecie). Amplituner Yamaha można jednak także połączyć z Klipsch.

Serdecznie zaprazam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Chciałbym by był to sprzęt możliwie uniwersalny, a źródłami dźwięku mogły być w miarę możliwości wszystkie z poniższych:

- konsola ps3 / ps4

- smart tv

- iphone/ipod

- gramofon

Ten harman faktycznie wygląda jak jedyna sensowna alternatywa dla ciebie.

Drugim rozwiązaniem byłby jakiś DAC. Jeśli do tego dochodzi jeszcze PC i np. odtwarzacz bluray, to żeby nie rząglować co chwila kablami będziesz potrzebował DACa z 5cioma wejściami. Jak do tego jeszcze jakiś oddzielny transport CD, to już 6 wejść. Ciężka sprawa, bo odpowiedni DAC będzie kosztował już ponad 1500 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobranie do tego jakiegoś użwanego wzmacniacza z wejściem gramofonowym nie będzie wielką trudnością, i będzie kosztowało powiedzmy z 800zł (Marantz PM-80, PM-72). Zostanie 1600 zł na kolumny i w tej kwocie da się już coś znaleźć bardzo fajnego. Np. monitor audio RX2 w ogłoszeniach na forum widziałem za tyle.

Kwestia jest tylko taka, że jak weźmiesz harmana, to na kolumny ci zostanie 2500zł, więc teoretycznie będziesz miał lepsze kolumny ale gorsze źródło i gorszy wzmacniacz, a kolumny są jednak najważniejsze. Z drugiej strony trudno powiedzieć czy jest sens kupować kolumny za 2,5k do tego harmana, bo bardzo prawdopodobne, że już takie acoustic energy neo/evo one za 700 zł (używane) będą się z nim marnować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Dzięki za odpowiedzi.

Wolałbym unikać używek + komputera nie chcę podłączać do tego zestawu z różnych względów. Ewentualnie może cd bym dokupił jakieś do tego, bo moja dziewczyna ma sporą ich kolekcję, ale nie jest to jakiś mus bo osobiście nie przepadam za tym nośnikiem (w końcu to ja płacę;)).

Jestem raczej zdecydowany na ten zestaw który opisałem wyżej. Jestem ciekaw jak z tymi urządzeniami z iOS bez przystawki HK z tym amplitunerem, jak z radiem internetowym w nim, jakie kable będę potrzebował by to wszystko podłączyć etc, za tego typu rady byłbym wdzięczny.

Hej,

w kwestii elektroniki ciekawym wyborem jest również amplituner stereofoniczny Onkyo TX8050, jest on lepiej wyposażony od wspomnianego tu Harmana, warto posłuchać i wyrobić sobie zdanie. Jeśli chodzi o kolumny to Klipsche to rzeczywiście ciekawa propozycja, może jeszcze warto posłuchać Magnatów Quantum 675 lub 677 lub Q-Acoustics QA2050i.

Jak duże jest pomieszczenie, w którym chcesz ustawić sprzęt?

Pozdrawiam,

Michał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.