Skocz do zawartości
IGNORED

monitory na xt25tg i gdn 18/140/4

ra_cek

Rekomendowane odpowiedzi

witam

chciałem zbudować sobie monitory z zalegających na półce peerlesów xt25tg i wpadł mi do głowy pomysł aby na sekcje średnio-nisko tonową dać gdn18/140/4 miało by to grać w skrzynce 15 litrów z dwoma bass reflexami po 35mm średnicy i około 16cm długości

miało by to być zasilane z wzmacniacza z mini wierzy np; teac 300 lub jakiejś yamahy pianocraft

pokój 20 metrów kw

tylko moje pytanie czy te głosniki będą pasowały do siebie i czy będzie wielki problem z zwrotką na razie chciałem dać konda 4,7 na wysokie i wygrzać głośniki a potem dopiero prosić o konkretną pomoc w zbudowaniu zwrotnicy

myślicie ze to dobry pomysł ??

https://www.audiostereo.pl/topic/104690-monitory-na-xt25tg-i-gdn-181404/

Powinna być zwrotnica, żeby trochę obciąć to, co jest poza pasmem pracy tego STX-a. Do tego minimum powierzchni BR to ok. 25 cm2, najlepiej pojedyncza rura albo szczelina. Objętość taka, jak zaleca producent, strojenie na 40 Hz, ale można dokładniej na 37 Hz...

Co do zwrotnicy, to może Ci jakiś spec doradzi coś lepszego, ale ja zrobiłem II rzędu na 2,5 kHz z XT i nieznanym mi głośnikiem niskotonowym "w ciemno" i wyszło całkiem dobrze, wiem, co mówię, bo później; cały w nerwach - pomierzyłem.

Po mojemu trzeba na 2 do 2,5 kHz II rzędu z tłumikiem dla XT rzędu 4-5 dB czyli w szereg z głośnikiem rezystor 2,7 do 3,3 Ohma.

Reszta do obliczenia i pomierzenia...Poczekaj na życzliwą duszę...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na tej stronie jest kilka projektów na tej wysokotonówce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.