Skocz do zawartości
IGNORED

podłogowce w okolicy 7k

Rekomendowane odpowiedzi

DIY - do it yourself - zrob to sam - w odniesieniu do kolumn - samodzielna budowa zestawow

na podstawie projektow własnych lub cudzych - klonowanie ;-) lub kupionych razem z glosnikami. Zestawy do samodzielnego montazu oferuja : Akustyk,Akkus,Qba itd

własnie, mozna sobie nawet zrobic klona proac 2,5

szczegóły? prosze bardzo www.geocities.com/diyproac25/

gdyby ktoś zdecydowal sie na zmajsteerkowanie proac 2.5 mam troche dodatkowych materiałów posciąganych z netu. sam sie za te proac zabieram i jakos zebrac nie moge ;-)

Mam istotne pytanie - czy ktokolwiek z forumowiczow sklonowal sobie owego ProACa? To zasadnicza kwestia - rozmawiamy o faktach, czy o wirtualnych dywagacjach? Jezeli jest ktos, komu udalo sie sensownie zrobic takie kolumny, niech podzieli sie swoimi wrazeniami, moze jakies linki do fotografii, ceny i koszt wykonania, etc... Zauwazylem, ze watek pordrobienia ProAC pojawia sie czesto, ale raczej sa to teoretyczne rozwazania. Jest jakis praktyk ? Podziel sie z nami swoja wiedza! :-)

troche praktycznych dywagacji tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

caly link wkleic trzeba

ja robilem wstepne kosztorysy. KOszt przetworników - 2 tys u bezp. importera. Zwrotnica + koszty przesylki: minimum 300 zł, gabinet - bylem u stolarza - koszt z materialem 150 zł. Do tego koszt mat bitumicznych (w sklepie ok. 300-400 zł) choc kombinuja z papą termozgrzewalną. No i jeszcze darcon, (wytlumienie) ktorego nigdzie nie znalazlem.

Chodzilem po wielu elektronikach i sklepach internetowych - standardowo dostanie sie tylko elementy do zwrotnicy V3 Troelsa gravensena.

i jeszcze jedna polska strona:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z DIY to tak jak z budową domu we własnym zakresie. Na początku wszystko wydaje się proste i wspaniałe, a póżniej budowa trwa i trwa i trwa.. (a lata lecą). Póżniej jak już nasza wymażona konstrukcja zagra to zawsze rodzi się pytanie czy aby na pewno głośniki są dobrze sparowane a cewki w obu kolumnach równo nawinięte. Każda wychwycona różnia będzie ziarnem niepewności, no a jak mawia Mrożek najgorsza jest ta niepewność...A poza tym, czy chodzi nam o to aby budować kolumny czy słuchać muzyki? Moje zdanie jest takie, jeżeli ktoś ma 7kzł na kolumny to powinien ja kupić w sklepie i już (nowe lub używane).A jak tylko 1000 zł i jest odważnym MacGuywerem:) to niech spróbuje..... Jak mu nie wyjdzie to się przynajmniej nie zastrzeli.

Kolumny buduje się po to aby grały. Radość słuchania muzyki dostarczają także altusy :). DiY jest przede wszystkim dlatego, że można za mniej dostać więcej. Stąd kompletnie nie warto budować kolumn za mniej niż 2 tys ponieważ niewiele przeskoczy się relację jakość - cena wobec produktów masowych.

Mając większą gotówkę można np. zrobić ProAc - oryginał 16 tys a koszt budowy 3 - 4 w zależności - taka relacja jest już kusząca.

Natomiast mając 7 tys można pokusić się o prawdziwie Hi Endowy trójdrożny zestaw tzn. zaopatrzyć się w referencyjne głośniki i dobrą obudowę. Można wtedy własnym nakładem uzyskać efekt za który trzeba by zapłacić ok. 25 - 30 tys. A to już zmienia postać rzeczy. Oczywiscie, że to nie jest proste i nie każdy szuka dźwięku hi end za 7tys. Za tę sumę niewiele można uzyskać z produktu wielkoseryjnego.

Pewne jest, że Pan Oles nie będzie budował zestawów ani nie pójdzie w tym kierunku. Dlatego polecam gorąco Esy - to prawie jak DiY tylko nieco drożej :) W porównaniu do analogicznych ProAc kosztujących 1x więcej wydaje się to być dobry produkt za dobrą cenę.

Gość OLES radosny

(Konto usunięte)

Hi; no to mam już od tygodnia ... Dynaudio audience 82; ps.: podziękowania dla Arka, Maćka i Mr Janusza (z tymi srubkami to można było delikatniej..!) :D

słucham, poprawiam, ustawiam... mam nowe zabawki i się cieszę :)))

a ja bym kupił monitorki z w miare wydolnym niskosrednitonowcem, za tyle kasy monitorki potrafia zagrac tak ze "serce roście", takie cechy jak radosne znikanie, homogenicznosc, muzykalnosc i ogolnie pojeta harmonia za 7 kz w przypadku kolumn wyposazonych w 2 glosniki czyli monitorki lub monitorki z dluga dupa (czyli 2 glosnikowe podlogowce) da sie uzyskac na poziomie prawie referencyjnym, slyszalem sonus faber cremona i cena 28 tys jest chyba za te klepki na obudowie, sa monitorki za 4 kz ktore graja wielekroc lepiej

Obiecuje że jak jusz moje uszy 'przywykną' do nowych klocków; jak posłucham trochę więcej płytek (niektóre pewnie parę razy), to na pewno coś naskrobie w opiniach. Tymczasem walczę dalej... głównie z żoną (straszne zakłocenia jakieś generuje, ale dynaudio potrafią się bronić :D), ech te nasze lube...

Gość Zbig do OLESia

(Konto usunięte)

Przynieś do domu Eichmanna Express 6 albo Audioquest Bedrocka, to dopiero zobaczysz zakłócenia :-).

A jak tam RA1060 - bez problemu wysterowuje 82-ki?

He; trafiony zatopiony; powiem tak żadna znana mi integra mająca deklarowane przez producenta 2x60W przy 8 Ohm(może za wyjatkiem HK; ale jego nie słyszałem), na bank bedzie miała kłopoty z napedzeniem 82, rotelek 1060 radzi sobie całkiem całkiem; częściowo pewnie dlatego że współczynnik tłumienia ma przyzwoity, a może dlatego że trafo ma konkretnie przewymiarowane, a może i że pomieszczenie nie największe.. etc; faktem jest że wyrabia się OK; a jak już mnie tak ciągniecie za jezyk to powiem:) 1060 ma trochę ospały rozciągnięty dolny zakres, i o ile przy niezagłośnym graniu jest to nawet przyjemne o tyle przy większym natężeniu dźwięku powoduje to pewne wynaturzenie tego zakresu (dotyczy to oczywiście niektórych realizacji ). Poważnie więc myślę o koncówce np. RB 1070 :D

Gość Zbig do OLESia

(Konto usunięte)

Z moich weekendowych odsłuchów wynika, że kabelki największy wpływ mają na krańce pasma, więc może jeszcze można ten bas troszkę poprawić. Zakładam, że kabli jeszcze nie wymieniłeś.

Kable to : głośnikowy Kimber 8VS, interkonekt - VDH First Ultimate -> i to oczywista sygnałowy VDH troszke winy ponosi :), ale za to jak slicznie podaje górkę i środek,btw właśnie kombinuje inne 'ostrzejsze' do odsłuchu, zobaczymy.

• Pokaż nowe odpowiedzi