Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podstawkowe do Cyrusa 8vs2 ? Do 3000 zł używane

piotrek_poz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zacznę od konkretów zmieniłem ostatnio wzmacniacz Arcam Alpha 9 na Cyrusa 8VS2. Do tego sprzedałem też głośniki Dynaudio audience 42, które grały z Arcamem w pokoju 11-12m2. Teraz chciałbym zakupić kolumny do tego Cyrusa. Szukam czegoś używanego w kwocie maksymalnie 3000 zł, mogę trochę naciągnąć budżet, jeśli by było warto.

Słucham muzyki rockowej w większości, lecz także coraz częściej muzyki klasycznej. Brzmienie Dynaudio mi odpowiadało. Mam trochę mętlik w głowie, bo po rożnych opiniach ciężko wybrać coś dobrego, ale zainteresowała mnie oferta firmy RLS a dokładniej modelu Callisto 3, lecz nie wiem jak się zgra z Cyrusem a nie mam możliwości odsłuchu. Lecz teraz może warto by było dołożyć trochę i kupić monitory RLS ale model Nereida. Jest to jednak wyższy model niż Callisto, lecz nie wiem czy znajdę używane za 3 tyś ?

Myślałem o polskich konstrukcjach ,ponieważ mają chyba korzystniejszy stosunek ceny do jakości. Choć podaż na rynku wtórnym jest dość mała. Czy może ktoś testował Nereidy , jak to może się zgrać z Cyrusem? Myślę , że ten model zadowolił by mnie na dużej.

Na zachodnich forach ludzie łączą Cyrusy ze Spendorami lub Harbethami. Jakie modele tych firm można by polecić używane w proponowanym budżecie i czy warto ? A może ktoś ma jakieś inne typy ? Może coś z Xavianów?

A głośniki by miały zgrywać się z Cyrusem 8vS2 plus główne źródło Thorens-TD-318 z Ortofonem bronze i NUDA jako preamp gramofonowy.

Pokój:11-12m2 (prostokątny)

Muzyka słuchana: Głównie Rock, klasyka

Budżet:ok 3000 zł na używane podstawkowce

Jeśli chodzi o Nereidy to bałbym się wstawiać kolumny na węglowych 18tkach scana do pokoju o takiej powierzchni. Xaviany 250 też się uduszą, mniejsze pewnie będą ok, sam nie słuchałem. Do takiego metrażu Callisto będą idealne, kwestia tego jak się zgraja z Cyrusem.

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Dzięki za odpowiedz. Mama nadzieje że pojawią się inne jeszcze ale ostatnio na forum ciężko o rzeczowe odpowiedzi na konkretne problemy , chyba że oszołom zakłada temat zestaw stereo do 200 zł :)

Nie wiem chętnie ich bym spróbował tych Nereid :) choć pewnie ciężko by je wypożyczyć. Bo jestem z Poznania.

Jeszcze mozesz sprobowac z KEF LS 50.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

mógłbym prosić o rozwinięcie myśli :)

Co sądzicie o Xavian XN 125 ? Bo teraz tak na nie popatrzylem to też pozytywne opinie mają.

Bo jestem z Poznania.

Zabierz wzmacniacz z sobą i udaj się do salonu KORIS - mają duży wybór kolumn podstawkowych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A czy moze ktoś łączył Cyrusa z Procami Studio 100 ?

i jak wypada połączenie Cyrusa z Vienna Acoustics Haydn Grand ? słyszałem gdzieś ze cyrusy lubią VA

• 2 tygodnie później...

I sam sobie odpowiedziałem

Wybrałem kolumny 16hertz seria Canto , mam wersje Three która zgrywa się świetnie , ale spróbuje jeszcze Two. Lecz wiem że któryś z nich zostanie w systemie

A podpiales Dynaudio pod Cyrus'a? Wiele osob, przynajmniej w UK uzywa Dynaudio np 52SE lub 110 z Cyrus'em. W twoim wypadku zaryzykowlabym 110. Moze sie zmieszcza na 11m2?

tak audience 42 bo takie miałem wcześniej i najniższego basu nie było, ale słyszałem że jedynie te dynki 42 się nie zgrywają z Cyrusem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.