Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny wybrać?

Dawid_50551

Rekomendowane odpowiedzi

Prawde mówiąc nie wiem czy to dobry dział, więc proszę o ewentualne przeniesienie tematu.

Chodzi o to że spaliły mi się kolumny i subwoofer, grają jedynie głośniki wysokotonowe. Chyba po prostu za głośno słuchałem i poszły z dymem. Mam wzmacniacz Diora Stereo Integrated Amplifier WS 504B, wydaje mi sie że jest on sprawny, skoro głośniki nadal grają, chociaż nie znam sie na tym. Stąd też przychodze do Was po pomoc. Chciałbym zakupić nowe kolumny, jednak nie wiem jaką moc powinny mieć i na co zwracać uwagę żeby nie mieć obaw że znów je spale... Moglibyście coś podpowiedzieć, doradzić? z tego co mi wiadomo ta Diora ma moc wyjściową 2x150W i można do niej podłączyć dwa zestawy głośników/kolumn.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/104831-jakie-kolumny-wybra%C4%87/

Budżet, czy używki również wchodzą w rachubę, muzyka której słuchasz, źródło dźwięku, zastosowanie (wieczorne słuchanie dla relaksu, czy nagłaśnianie domówki), pomieszczenie (powierzchnia?). Wówczas można coś doradzić.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Chodzi o to że spaliły mi się kolumny i subwoofer, grają jedynie głośniki wysokotonowe.

Wnioskuję z tego, że możliwa jest awaria wzmacniacza- na wyjściu pojawiło się napięcie stałe, które spaliło głośniki na niskich tonach, natomiast wysokotonowe zabezpieczyła zwrotnica.

Budżet, czy używki również wchodzą w rachubę, muzyka której słuchasz, źródło dźwięku, zastosowanie (wieczorne słuchanie dla relaksu, czy nagłaśnianie domówki), pomieszczenie (powierzchnia?). Wówczas można coś doradzić.

Budżet, hmm nie mam określonej granicy, myśle kilkaset zł, słucham głównie trancu i electro hause, obecnie ampli podłączony jest do komputera i to sie raczej nie zmieni, a muzyki słucham głównie w pokoju, ok 10m2, ale zdarza się że wbijają znajomi i wychodzimy na zewnątrz nad basen, robimy ognisko i fajnie żeby na świerzympowietrzu też było coś słychać. A co do używek, to nie mam przeciwwskazań.

Wnioskuję z tego, że możliwa jest awaria wzmacniacza- na wyjściu pojawiło się napięcie stałe, które spaliło głośniki na niskich tonach, natomiast wysokotonowe zabezpieczyła zwrotnica.

Jak to sprawdzić? Da sie to naprawić?

to jest za trudne pytanie dla nowego poziomu forum audiostrereo

Prawda, aż boli. Ale już wkrótce to się zmieni, za sprawą pewnego przedsięwzięcia. :-) Będzie takie miejsce w czeluściach Internetu...

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Jak to sprawdzić? Da sie to naprawić?

1. Woltomierzem dołączonym do wyjść głośnikowych.

2. Jak sam nie dłubiesz, to w serwisie.

>Dawid_50551

Pisałeś, że spaliłeś kolumny i subwoofer- co to za zestaw? Może rzeczywiście okazać się, że poszły z dymem na skutek słuchania ze zbyt dużą mocą i podbitymi basami. W tym jednak przypadku niezbyt mi to pasuje, bo jak to typowy zestaw sub- sat, jakie produkował kiedyś np Tonsil, to satelity również powinny być zabezpieczone przed prądem stałym. (Filtr górnoprzepustowy)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.