Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha A960 awaria zasilania - pomocy

pifkoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam. Mam usterke zasilania w Yamaha A960, rozniosło kondensator, jednak zastanawiam się dlaczego i jak to usunąć.

Wklejam zdjęcia uszkodzonego elementu, mam też okazję podmienić całe płytki bo znalazłem na allegro, jak na złość nie ma w niej tego kondensatora, różnią się też numery płytek stąd moje wątpliwości czy można je podmienić, nie wiem też czy jest w ogóle taka konieczność. Od czego zacząć?

numery moich płytek:

LC71860-1 NA07609, LC71860-2

numery płytek z allegro:

LC71850-1 NA07608, LC71860-2

Ogólnie to podczas włączenia nie świeci żarówka power, świeci za to dioda mm/mc. Identyczny opis usterki znalazłem tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) więc pozostaje jeszcze sprawa żarówki która w tym wzmacniaczu ma jeszcze inne zadania oprócz świecenia?

Proszę o pomoc krok po kroku od czego zacząć, co pomierzyć itp. Mam serwisówkę, chętnym wrzucę na maila.

post-19961-0-18172200-1375977994_thumb.jpg

post-19961-0-02026300-1375978045_thumb.jpg

post-19961-0-80610700-1375978106_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/104911-yamaha-a960-awaria-zasilania-pomocy/

Najpierw wylutuj ten wybuchnięty kondensator, oczyść płytkę i spróbuj go uruchomić. Jeśli nic więcej nie jest uszkodzone, to powinien on się uruchomić bez tego kondensatora. Tą żarówkę też możesz sprawdzić.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Po podmianie żarówki z przycisku disc, usunięciu wybuchniętego kondensatora i oczyszczeniu płytki wzmacniacz wystartował, nic nie wybuchło i włączył przekaźniki czyli tragedii nie ma. Trzymałem go jednak tylko kilka sekund na zasilaniu, bo bałem się że znów się coś skopci. Co teraz pomierzyć i jak, żeby mieć pewność że wzmacniacz pracuje prawidłowo?

No i warto by wlutować jakiś zamiennik tego kondensatora, na forach spotkałem się z informacją że kondensator max 250V w tym miejscu to karygodny błąd projektu, że 600v minimum itp. A z drugiej strony yamaha raczej wie co robi i nie wsadziła by w to miejsce byle czego.

Co mogło spowodować taką awarię, czy to po prostu jakieś przepięcie, czy może wchodzić w grę awaria gdzieś na tych płytkach regulujących napięcie ?

Podpowiedzcie jakim kondensatorem zastąpić ten wybuchnięty.

Yamaha dala ten kond z 2-krotnym zapasem-w japonii maja 100v w sieci

W europie pracowal na granicy napiecia i z czasem wiadomo co sie stalo

Wzmacniacz powinien prcowac bez niego zupelnie normalnie

Dla swietego spokoju wymien na jkis staly np mkp

Wartosc 0,47uF jest ogolnie dostepna ale trzymac sie jej tez nie trzeba-mozna dac wiekszy

pifkoo,

jeśli chodzi o sam blok zasilania to niewiele tam można zrobić bez oscyloskopu. Jeśli sprzęt chodzi to nie ma raczej takiej potrzeby. Ten kondensator pracuje jako przeciwzakłóceniowy po stronie sieci, nie jest więc krytyczny. Bez niego też będzie wszystko działać, ale powinien on tam być aby sprzęt nie siał zakłóceniami. Powinien być on na wyższe napięcie niż 250V, pojemność może pozostać taka sama. Ten kondensator nie wybuchł z powodu jakichś nieprawidłowości we wzmacniaczu ponieważ pracuje on od strony sieci, tak więc cokolwiek nie działoby się ze wzmacniaczem, nie ma to na ten kondensator wpływu. Mógł on wybuchnąć z powodu jakiegoś przepięcia w sieci lub sam z siebie.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

miałem tą samą sytuacje w yamaha a-960 mk 2 napisałem e-mail do yamaha corporation i mi wysłali kondensator ale pomyłkowo dostałem jeszcze drugi więc mogę ci sprzedac za 15 zł.Wysyłam linka gdzie yamaha pisała o tej awarii

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raczej podziękuję, bo zamówiłem już z allegro 0,47uF 275VAC MKP X2. Z ciekawości zapytam co ci przysłała Yamaha.

Podam też jakie rozwiązanie proponuje Yamaha dla tych zmacniaczy:

Jako zabezpieczenie przed ryzykiem należy odłączyć wzmacniacz od zasilania przez wyjęcie wtyczki. :) ot i problem z głowy...

Raczej podziękuję, bo zamówiłem już z allegro 0,47uF 275VAC MKP X2. Z ciekawości zapytam co ci przysłała Yamaha.

Podam też jakie rozwiązanie proponuje Yamaha dla tych zmacniaczy:

Jako zabezpieczenie przed ryzykiem należy odłączyć wzmacniacz od zasilania przez wyjęcie wtyczki. :) ot i problem z głowy...

wysłali mi kondensator schemat płytki zasilania żeby wiedzieć który wymienić i tyle .Chodzi o to że jeżeli jeszcze nie było tej usterki i ktoś na własne oczy nie zobaczył jak zaczyna coś się palić i śmierdzieć to ostrzegają żeby nie zrobiły się zwarcia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.