Skocz do zawartości
IGNORED

DVD i CD czy tylko DVD ?

Charles

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam odtwarzacz DVD JVC XV N5. Do kina domowego jest super. Słucham także na nim muzyki z płyt CD. I tu jest tylko poprawny. Zastanawiam się czy dokupić sobie odtwarzacz CD . W grę wchodzi NAD C521BEE, któryś z tańszych CA lub Rotel RCD-02. Jako wzmacniacza używam ampli Denon AVR 2803. A może sprzedać ten JVC i kupić któryś z DVD Denona? Np. DVD 1400 , DVD 2200 lub poczekać, aż na naszym rynku będzie DVD z nowej serii xx10 – DVD 1910 lub 2910 ? DVD 1710 już jest i zbiera pozytywne opinie. Preferencje: Muzyka: Kino domowe = 50:50 . Nie jestem jeszcze zainfekowany audiofilstwem i lubię tak samo KD jak i muzykę. Tak, że rady typu „ sprzedaj ampli i kup wzmaka” nie wchodzą w rachubę. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

POZDR.

https://www.audiostereo.pl/topic/10492-dvd-i-cd-czy-tylko-dvd/

Brawo! Tak trzymac dalej! Pytanko nie zainteresowalo, pytani to chamy!!!

Tysiac razy temat byl walkowany. Wyszukiwarka jak widac to narzedzie nie do opanowania.

A moja krotka odpowiedz: jezeli stereo po cyfrze gra tak samo niewystarczajaco dobrze jak po analogu, to nie w wymianie odtwarzacza nalezy szukac poprawy.

Z wyszukiwarki to ja umiem korzystać. Szukałem ale w metliku wypowiedzi - nic konkretnego sie nie dowiedziałem . Przysłowiowe mydło i powidło. Prawda jest taka jak na innych polskich forach . Pytasz o cos to albo brak kompletnie zainteresowania, albo pytasz o np. DVD Denona a poczawszy od drugiego postu masz o wyzszosci ampli HK nad Pioneer tak że pytajacy na koncu zgłupieje i nie wie o co chodzi. Zapytałęm tez na innym forum to dalsze posty sa o innym sprzecie niz pytalem. A co do "chamów" to ja nigdy bym tak nie pomyslał ani napisał. Sa na tym Forum ludzie bardzo madrzy. Ale pytania lamerow w temacie takich jak ja chyba juz ich znudziły i milczą. Klasa osoby polega jednak na tym, że odpowiada i specowi w temacie i temu maluczkiemu ktory nawet nie umie sprecyzowac pytania. A widziałem tu i posty przesmiewcze na zle sformułowane pytania. Tak wiec reasumujac chyba sam zadecyduje i kupie to co mi przypadnie do gustu. Szkoda wogole ze pytałem.

Odpowiem tak: Rotel RCD 02 to znakomity odtwarzacz CD - pytanie tylko czy odczujesz róznicę podłaczajac go do amplitunera ? Na dzień dzisiejszy radziłbym Ci dokupić dobry kabelek koaksjalny - tani i bardzo dobry jest Profigold PGD 4000 i wykorzystywać połaczenie cyfrowe przy odłuchu płyt Cd, wykorzystując przetworniki C/A w amplitunerze -jakość dźwięku stereo powinna być lepsza niż przy podłączemiu analogowym. Niewykluczone, aczkolwiek pewności nie ma, że po zakupie Rotela RCD 02 i wykorzystaniu wejść analogowych (pracują wtedy przetworniki C/A w Rotelu) dźwięk byłby jeszcze lepszy :-)

Najlepsze rozwiązanie to jednak zakup wzmaka stereo lub stworzenie zestawu kina domowego opartego na niestety bardzo drogich klockach - preamp/procesor + końcówka mocy.

Ok, Charles - zrozum jednakze ze to nie helpdesk.

Do odpowiedzi Zyzia dodalbym jedynie, ze sa tacy (w tym i ja), ktorzy uwazaja ze to kolumny determinuja brzmienie zestawu w najwiekszym procencie. Ja dodatkowo uwazam, ze w stereo duzo bardziej niz w KD.

Trudno powiedziec, ktore przetworniki C/A beda lepsze, w CD czy w ampie. Na wyczucie te z ampa, to (z relacji innych) solidnie brzmiaca maszyna. Polaczenie cyfrowe sie wiec narzuca. W pierwszej kolejnosci (bo operacja niskokosztowa) sprawa akustyki pomieszczenia i rozstawienia kolumn (przy Twoim problemie - glownie frontow), w drugiej zmiana frontow (po odsluchu we wlasnym pomieszczeniu), po trzecie rozwiazania mieszane (made in Zyzio lub dwie integry, AV i stereo z przelacznikiem frontow) i na ostatku - nowe zrodlo analogowe.

Trochę cierpliwości. Jak zadajesz pytanie w weekend to musisz się liczyć z tym że duża część użytkowników formum korzysta internetu w pracy. W związku z tym najwiekszy tłok jest to właśnie od pn do pt.

A co do temtu to miałem identyczny problem jak ty. Muzyka=KD, 50=50. Ja nie byłem zadowolony z brzmienia mojego DVD w stereo więc zdecydowałem się na zakup CD. Wybrałem NAD 521BEE (głównie dlatego że dano mi go do domu a Rotela nie) i podłączyłem go dobrym kablem przez złącza analog. Rożnica w dziwęku jest znaczna a poza tym mój CD pracuje dużo ciszej od DVD.

Rotel 02 to trochę inna półka bardziej coś w rodzaju NAD 542 i tu może być ciężko jeśli chodzi o znaczącą poprawę (większą od tańszych CD) dzwięku.

O CA nic nie wiem.

Ps. nie piszcie żeby zmienić wzmacniacz bo na amplitunerze KD można (dla niektórych teoretycznie) słuchać muzyki w stereo a na wzmacniaczu stereo nie da się uzyskać dzwięku z 5 (conajmniej) kolumn i sub. Wiem że jak chce się słuchac stereo o powinno sie mieć wzmacniacz stereo a jak chce się KD to wzmacniacz KD ale nie zawsze można się tak łatwo zdecydować.

Fajnie że już wróciem z urlopu bo tu taki fajny wątek....

Po pierwsze- amplituner Denona. Poczytajcie temat tuningu podobnej maszyny w dziale DIY- można nabrać wstrętu do tej szacownej firmy po tym co Darkul w środku zobaczy jak zdją pokrywe. Może więc powinieneś zostawić w spokoju DVD a wziąć się za dobry amplituner i jeszcze lepsze gosniki, które są oczywiście najważniejsze (także ich ustawienie itp.).

Po drugie- jesli decydujesz się na zestaw wielokanaowy, to dlaczego tak obstajesz przy stereo? A gdzie koncerty DVD ? A gdzie nowe gęste pyty przy których Twój sprzęt pokaże swoje zalety ? Popeniasz stary i znany bąd- wywalasz kupę kasy na zestaw wielokanaowy a potem piszczysz z powodu wymierających pyt CD, z których większość jest kiepsko nagrana i to one są często powodem twojego niezadowolenia. Posuchaj w salonie Swojego Denona w komlecie z dobrymi gośnikami i zasilanego dobrą gęstą pytą odtwarzaną na sensownym SACD- to dopiero będzie jak oczy wywalisz- polecam i pozdrawiam

"z powodu wymierających pyt CD, z których większość jest kiepsko nagrana i to one są często powodem twojego niezadowolenia. Posuchaj w salonie Swojego Denona w komlecie z dobrymi gośnikami i zasilanego dobrą gęstą pytą odtwarzaną na sensownym SACD- to dopiero będzie jak oczy wywalisz"

- Andrzeju, Andrzeju, Ty to się już nigdy nie zmienisz chyba ;-))

Czy to fatum? Jak kolega Elfan zabierze głos to temat umiera.

Ale do rzeczy. Dziekuje wszystkim za cenne uwagi. Doszedłem jednak do wniosku ,że zamiast osobowego i dostawczego lepiej kupic dobrego miniVana.

W gre wchodzi:

1. ONKYO DVD S757 - 50% I miejsce

2. Philips DVD 963SA- 30% II miejsce

3. Sony DVP NS930V - 20% III miejsce

Prosiłbym uzytkownikow tych klockow o uwagi.

P.S. JVC XV N5 pojdzioe wtedy w inne rece.

PZDR

Nie każdy mieszka w wielkim miescie i tym samym nie ma mozliwosci odsluchu i wyprobowania sprzetu ktory go zainteresował. Jest zdany tylko na roznego rodzaju informacje w pismach btranzowych i w internecie Wiec zastanawia sie ; moze taka kombinacja a moze inna ? Wszak to ja wydam kase a nie ten ktory mi radzi i ja bede to uzywał. A ze nie posluchal "jedynie słusznej rady " to grzech i zaraz musi dostac reprymende ? Chyba cos nie tak?

Kurna, Ty drażliwy jesteś jak cholera ;-)

Co to w ogóle jest:

"1. ONKYO DVD S757 - 50% I miejsce

2. Philips DVD 963SA- 30% II miejsce

3. Sony DVP NS930V - 20% III miejsce" - lista rankingowa z jakiegoś niemieckiego szmatławca ???

Zrozum: żadne tabelki, recenzje i parametry nie zastąpią własnego odsłuchu !!!

1.To nie zaden ranking tylko moje typy i rozważania co w kolejnosci bym kupił z odtwarzaczy DVD na dzisiaj. 50% jestem zdecydowany na pierwszy na liscie , 30% na drugi a 20% na trzeci. Moze jeszcze Denon ale 2200. A wogole to mam metlik w głowie. Jedni radza kup CD drudzy kup dobre wieloformatowe DVD i "badź tu mądry i pisz wiersze".

2. Sprawę drazliwości i królewny rozumiem jako żart.

3.Marantz to tylko 54 MHz 10 bit C/A video, brak progresive scan - a wogole to w środku Denon 1400 cena 3000 zł a za 1400 tylko 2600 zł

Sluchaj - masz swoje typy, nawet procenty, znasz dane techniczne, wiec gdzie my do Ciebie... nie wpadlo Ci na mysl, zeby choc jeden z tych Twoich typow (pozyczyc ze sklepu, pozyczyc od kolegi, nie wiem) dolaczyc do swojego systemu i sprawdzic, czy moze przypadkiem racji nie maja Ci ktorzy twierdza ze wyrzucasz kase?

Charles,

z mojego doświadczenia wygląda tak: mam CA 500+500 i na nim słucham płyt CD. Po zakupie DVD i ampli (hk 25 i 3550) porównywałem brzmienie tej samej płyty. Amplituner i DVD odpadają w przedbiegach. Muzyka - CD, filmy - DVD, tylko co z koncertami? To samo, mozna słuchać na CA a oglądać na DVD.

No i zdecydowałem sie na DENON DV 2200 . Dziekuje wszystkim za różne rady. Dla kolegów z zakładki stereo to profanacja ale nie jestem "złotouchy" i zestaw AVR 2803+DV2200 w zupełnosci zaspokoi moje potrzeby w zakresie KD i muzyki.

Z DVD 2200 zszedłem /bo za rozsądną kase był tylko złoty lub czarny/na DVD 1400 - odbieram jutro. Projektora tak nie kupie a 32 cale to i tak roznicy nie widac. Tak ,że pewnie nikogo moje uwagi co do brzmienia zestawu DVD 1400 + AVR 2803 + JPW ML610 + Onkyo SKC-301X1+SKR-301-R/L + SKW 205 i tak nie zainteresują.

>Charles

Jak chcesz mieć tylko DVD to proponuję Ci Primare np V25 (od czasu do czasu w niezłej promocji). Miałem kiedyś Primare V20 oraz tak chwalonego w prasie za dźwięk i obraz DVD Denona 2800. Jeżeli chodzi o Denona to rzeczywiście obraz - "żyleta", ale jeśli chodzi o dźwięk to Primare zdecydowanie wygrywał (bas, stereofonia, a przede wszystkim głębia).

Chociaż nie ma to jak porządne CD.

>Andrzej

"...A gdzie nowe gęste płyty przy których Twój sprzęt pokaże swoje zalety ?..."

Ano nie zawsze pokaże. O to przykład:

Kupiona z ciekawości hybrydowa płyta Diany Krall odtwarzana na Philipsie SA 963, DVD podłączone do wzm. analogowym (lepszym - VdH first) interkonektem i ta sama płyta włożona do CD Coplanda podłączonego do wzm. "zwykłym drutem".

I co? Odtwarzacz CD zdeklasował SACD.

Nie kupię wiecej płyt SACD z w/w powodu, a także dlatego, że nośnik CD na hybrydowej płycie jest gorszy niż w zwykłych kompaktach.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

>Charles

Jak chcesz mieć tylko DVD to proponuję Ci Primare np V25 (od czasu do czasu w niezłej promocji). Miałem kiedyś Primare V20 oraz tak chwalonego w prasie za dźwięk i obraz DVD Denona 2800. Jeżeli chodzi o Denona to rzeczywiście obraz - "żyleta", ale jeśli chodzi o dźwięk to Primare zdecydowanie wygrywał (bas, stereofonia, a przede wszystkim głębia).

>Andrzej

Kupiona z ciekawości hybrydowa płyta Diany Krall odtwarzana na Philipsie SA 963, DVD podłączone do wzm. analogowym (lepszym - VdH first) interkonektem i ta sama płyta włożona do CD Coplanda podłączonego do wzm. "zwykłym drutem".

Nie kupię wiecej płyt SACD z w/w powodu, a także dlatego, że nośnik CD na hybrydowej płycie jest gorszy niż w zwykłych kompaktach.

>Charles

>Andrzej

>Charles

>Andrzej

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.