Skocz do zawartości
IGNORED

cd/dac + wzmacniacz czy kino domowe + końcówka mocy

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

Mam wielką prośbę o pomoc.

Mam kino Marantz NR 1402, BDP Pioneer-150, cd HK 755 (umiera) i CA 640A oraz Paradigm 9.7.

Słuchanie muzyki (bo o to tu chodzi) prosto z kina to masakra. Chwilowo mam je spreoutowane do CA, szukam innych brzmień.

I tu pytanie systemowe:

Lepiej iść w taką kombinację:

Marantz cd 6004 ALBO bluray z rdac do wzmacniacza stereo + kino pre-out w wejściu aux tego wzmaka (myślę o Exposure / Audiolab / Roksan / Naim / Creek) lub ewent w trybie końcówki mocy wzmaka (np. Audiolab)

CZY

cd ALBO bdp+rdac do kina, a kino do końcówki mocy w/w marek (wtedy kino byłoby przedwzmacniaczem). Nie bardzo stać mnie na odrębny nowy przedwzmacniacz

I tu pytania:

1. czy kino jako przedwzmacniacz nie zdegraduje dźwięku stereo (o filmy nie dbam)?

2. która opcja powinna dać lepszy dźwięk?

3. czy jest sens wpinać dac pomiędzy bdp a kino (lub wpinać do kina jako przedwzmaka niezłe cd - może to nic nie da?)

4. czy przy wyborze opcji ze wzmacniaczem mój bdp z rdac ma szansę zagrać jak Marantz cd6004 lub coś tej klasy?

5. czy ewent Marantz NA 7004 jest niezłym DAC przy okazji?

6. czy warto zostawić CA 640 jako przedwzmacniacz (ewent może są używane wzmaki jako dobre preampy)?

Z góry dziękuję za pomoc w zbudowaniu optymalnego systemu na moje potrzeby (muza od klasyki do metalu)

Gość numik

(Konto usunięte)

ca-640 to lipa,serwer740 jak najbardziej.

ok, ale lepiej preoutować przeciętne kino domowe do końcówki czy muzy słuchać jednak ze wzmacniacza stereo z cd lub rdac?

1 -Napewno nie polepszy

2-lepszy dzwiek stereo da polaczenie zrodla stereo ze wzmakiem stereo

3-kompletnie bez sensu

4-nie bedzie gralo jak marantz, bedzie gralo jak rdac czyli okolice 1000zl

5-jako dac do taniego blu raya, konsoli , tunera telewizji to az admiar dobroci nie wykorzystujacy nawet ulamka potencjalu marantza na 7004

6- nie warto

Marantz cd 6004 ALBO bluray z rdac do wzmacniacza stereo + kino pre-out w wejściu aux tego wzmaka (myślę o Exposure / Audiolab / Roksan / Naim / Creek) lub ewent w trybie końcówki mocy wzmaka (np. Audiolab)

Kino pre out do wejścia AUX wzmaka jest bez sensu, bo podwójna regulacja głośności (w ampli i we wzmaku) bardzo utrudni ustawienie równomiernego poziomu w kanałach przednich zasilanych ze wzmaka w stosunku do center/tył/sub zasilanych z ampli - za każdym razem przy zmianie głośności będziesz musiał kręcić dwiema gałami. Jak dla mnie to użytkowy koszmarek.

Jedyna sensowna opcja to skorzystanie z trybu tzw. przelotki, który oferują niektóre wzmaki stereo. Polega to na tym, że sygnał z pre out amplitunera lub procesora AV jest podawany bezpośrednio na końcówkę mocy wzmaka z pominięciem jego potencjometru głośności. Dzięki temu głośność dla wszystkich kanałów w kinie regulujesz tylko 1 gałą w ampli. Ale najważniejsze jest to, że w takim układzie sygnał w stereo w ogóle nie przechodzi przez amplituner, bo źródła stereo podpinasz tylko do wzmaka, więc w trybie stereo jest wykorzystywany tylko przedwzmacniacz we wzmaku stereo, a nie ten w ampli.

Jest to zdecydowanie najlepsza możliwa metoda na integrację stereo i kina w jednym systemie bez konieczności kazdorazowego przepinania kabli głośnikowych lub pójścia na degradujące brzmienie kompromisy (trójniki, podwójne okablowanie, amplituner w roli preampu itd.).

Z wymienionych przez ciebie wzmacniaczy tryb przelotki posiada na pewno Audiolab 8200A (funkcja pre/power AV), jeśli chodzi o pozostałe, to musiałbyś sprawdzić w instrukcjach lub zapytać u dystrybutora. Ta funkcja może występować pod różnymi nazwami (processor mode, AV mode, theater throughput, HT input, itd.), wiec trzeba po prostu dokładnie dopytać u źródła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.