Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast Dali ikon?

Bart1981

Rekomendowane odpowiedzi

Posłuchałem dziś płyt i po raz pierwszy od dawna zabrakło mi w muzyce basowej podstawy. Ostatnio słucham grungeu i nie dość że te płyty brzmią fatalnie na dali to nie ma basu. Nie tyle jakbym chciał. Myślę o jakichś podłogówkach. Oczekuję dobrej podstawy basowej i zrównoważenia rejestrów. Budżet skromny. Myślę jakieś 1800zł /wiem mało/. Proszę o jakieś sugestie i pomoc. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/105028-co-zamiast-dali-ikon/

Z tanich kolumn są także znacznie lepsze basowo od Dali Ikon, nawet podłogowych (domyślam się że masz podstawkowe).

Reszta nie będzie jednak lepsza, choć jeśli nie lubisz jasnego dźwięku to być może tańsze zagrają dla Ciebie fajniej. Jak duży w ogóle masz pokój ?

Z tanich kolumn są także znacznie lepsze basowo od Dali Ikon, nawet podłogowych (domyślam się że masz podstawkowe).

Reszta nie będzie jednak lepsza, choć jeśli nie lubisz jasnego dźwięku to być może tańsze zagrają dla Ciebie fajniej. Jak duży w ogóle masz pokój ?

Tak moje dali to podstawki, 5 calowy woofer. Brzmienie nie jest pozbawione basu, ale na gorszych płytach jest tragicznie a słucham głownie rocka, grungeu. Pokój przeznaczony na odsłuch to ok 12m.

Myśle o Yamaha ns 555 lub np Wharfedale diamond 10.5

Może Dali 450? Sam je posiadam, jednak po przeróbce w studio16hertz, basu nie zabraknie. Słuchałem kiedyś Ikonów 7, nie byłem specjalnie zachwycony, było nieźle, ale spodziewałem się po nich więcej.

Z źle nagranymi płytami jest ten problem, że im lepszy sprzęt tym jest jeszcze gorzej...

Z źle nagranymi płytami jest ten problem, że im lepszy sprzęt tym jest jeszcze gorzej...

Doskonale o tym wiem. To zaczyna być u mnie duży problem właśnie

Słuchał ktoś Wharfedale evo2 - 40?

równiez polecam dali 450, tez je posiadam:) nalezy jednak pamiętać o towarzystwie w jakim mają zagrać, im lepsze tym lepsza muza

teraz zauważyłem, że pokoik mały więc może być problem z nimi

Tak moje dali to podstawki, 5 calowy woofer. Brzmienie nie jest pozbawione basu, ale na gorszych płytach jest tragicznie a słucham głownie rocka, grungeu. Pokój przeznaczony na odsłuch to ok 12m.

Myśle o Yamaha ns 555 lub np Wharfedale diamond 10.5

Wharfedale Diamond mają dużo basu, ładną średnicę, ale góra jest do dupy, przygaszona i ciemna jak spod koca, co kwalifikuje to głośniki bardziej do kina domowego. Swego czasu miałem podłogówki Wharfedale 9.5 i zamieniłem ja na Dali Ikon6. Dali miały lepsze wszystko z wyjątkiem basu właśnie, który nie był tak mięsisty i tak pełny jak w Diamondach. Poszukałbym czegoś używanego z firmy Monitor Audio, albo JBL, tam basu raczej Ci nie zabraknie. Tu zmieścił byś się nawet w budżecie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piękne nie są ale zagrają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Piękne nie są ale zagrają.

Mario, ale gdzie tam bas? Cytat ze strony: pasmo przenoszenia: 45 Hz - 22 kHz.

Problem polega na tym, ze w takim małym pokoju podłogowe kolumny mogą stanowić problem. W żadnym wypadku nie mogą mieć BR z tyłu, bo nie da się ich ustawić. Podstawkowe są raczej naturalnym wyborem. Ale faktycznie basu w Dali Ikon 2 (a jeszcze gorzej w Ikon 1) jest tyle co kot napłakał. Więc może subwoofer, jak nie jest kolega purystą audiofilskim?

Choć ja bym raczej szukał czegoś wśród starych kolumn z obudową zamkniętą. Coś w stylu dużych monitorów.

Może coś takiego: http://allegro.pl/onkyo-sc-60mkii-kolumny-0313-i3419689236.html

A nawet BR - http://allegro.pl/onkyo-mx3-unikat-i3469859540.html

Nie są to moje aukcje i nie wiem czyje, więc nikogo nie podpuszczam. To są tylko przykłady, czasem takich kolumn jest trochę i jest z czego wybrać. Ważne, że muszą mieć niskotonowy głośnik przynajmniej 8 cali.

Mario, ale gdzie tam bas? Cytat ze strony: pasmo przenoszenia: 45 Hz - 22 kHz.

No Wilsony to nie sa :) ale w porownaniu do filigranowych Dali Ikon1 bedzie znacznie lepiej. Mam kumpla, ktory mial przejsciowo Monitor Audio GX300 w pokoju okolo 10 metrow kwadratowych. Wydaje sie, ze to zabojstwo i nieporozumienie. Fakt, ze glosniki musial ustawic daleko od sciany, ale bas nie przykrywal wszystkiego, gralo dosc normalnie, pomijajac brak sceny i pare innych wad wynikajacych z nieoptymalnego ustawienia. Kwota nie jest zbyt duza, wiec i wybor ograniczony, najlepiej sprobowac. Sam musialem wypozyczyc kilka klockow do domu, zaplacic za przesylki, truc tylek ludziom ze sklepu zanim wstrzelilem sie w satysfakcje i zadowolenie. Nie ma chyba innej rady... A koledze u gory zycze Dali Helicon 300 :)

dzięki za wszelkie sugestie

Jeśli masz możliwość sprawdź Castle Knight 1. Słyszałem Knight 2. Świetny basik i wyjątkowo okazały jak na takie skrzyneczki. Jakość wykonania nowych serii tej firmy rewelacyjna. Obecnie testuje u siebie Knight 3, podłogówki z linią transmisyjną. Troszkę łagodzą brzmienie. Do ostrzejszych systemów zbawienie. Moje eposy m12i tak nie urzekają dźwiękiem jak Castle. Myślę, że jedynki mają ten sam charakter dźwięku. Trzeba koniecznie wygrzać. U mnie trójki zaczęły grać po ok 60h. Nirvana i alice in chains unplugged, rewelacja. Castle zostają u mnie.

Nie zniechęcaj się wielkością. Ewentualnie Knight 2, ale to już drożej i moim zdaniem za dużo basu do tak małego pomieszczenia.

Kwota nie jest zbyt duza, wiec i wybor ograniczony, najlepiej sprobowac. Sam musialem wypozyczyc kilka klockow do domu, zaplacic za przesylki, truc tylek ludziom ze sklepu zanim wstrzelilem sie w satysfakcje i zadowolenie. Nie ma chyba innej rady... A koledze u gory zycze Dali Helicon 300 :)

Pewnie to najlepsze wyjscie. Wypożyczyć i posłuchac w domu.

Ma ktoś lub słuchał kolumny Wharfedale diamond 10.5?

Kolumny trochę "przyciężkawe", o raczej "wolnej" charakterystyce, mało dynamiczne. Bliżej im do 10.4 niż do 10.6 od których bym zaczął przygodę a wharfedelami.

Kolumny trochę "przyciężkawe", o raczej "wolnej" charakterystyce, mało dynamiczne. Bliżej im do 10.4 niż do 10.6 od których bym zaczął przygodę a wharfedelami.

Jestem zdecydowany spróbować dżwięku z wharfedale 10.5. Zawsze można w ciagu 10 dni zwrócić. Czas na pełnopasmowe brzmienie.

Jeszcze mam pytanie. jak jest z basem i średnicą w wharfedale 10.4? Waham się czy własnie nie wziać 10.4 do mojego małego pokoju. 10.5 byc może za duze do takiego metrażu

Basu bedziesz miał więcej niż w ikonach 1, ale to zupełnie inne granie. Wharfedale zwłaszcza 10.6 i 10.7 potrafią zagrać scianą dzwięku z dużym miesem, ale szczegółów będzie mniej niż np. dali czy tannoy. 10.5 zagra lepiej niż 10.4 ale pamiętam że kosztowała 999zł za sztukę to już dużo za tą kolumnę. 10.5 w stosunku do 10.4 bedzie miała czytelniejszą średnice i bardziej obfity bas, ale czy jest warta swojej ceny?

to zupełnie inne granie.

Wczoraj wpadł kumpel z monitorkami wharfedale 10.0. Posłuchałem jak to gra, wiadomo 10.4 i 10.5 są z tej samej serii. Dali sa o wiele lepsze. Wharfedale mają przygaszona górę, mniej barwną średnicę i są mniej przestrzenne.

Dali zostają u mnie. dzięki za wszelka pomoc

Wharfedale mają przygaszona górę, mniej barwną średnicę i są mniej przestrzenne.

Skad ja to znam :) Model 9.5 mial dokladnie tak samo. Nie wiem, kto stroil tam gore, ale bylo do dupy. To sa glosniki dobre do kina, przekazuja niezle wokal i maja tluste basicho, ale blachy i cala gora to jeden gruby koc. Szkoda kasy na cos takiego.

przekazuja niezle wokal i maja tluste basicho, ale blachy i cala gora to jeden gruby koc. Szkoda kasy na cos takiego.

Właśnie, bas. Głosniczki 10.0 mają 10cm, a naprawdę dają dużo basu. Podbity niesamowicie.

Dali są niezwykłe na górze pasma. Wystarczyło porównac do wharfedali by je docenić na nowo

O ile wzmak nie jest bardzo słabowity, to dobrze byłoby posłuchać jakiś Dynaudio. W tej cenie można dostać podstawkowe Audience 50/52, a czasem trafiają sie nawet mniejsze podłogówki (Audience 60, Contour 1.8 mkI). Do rockowej muzyki jak znalazł. Nie będzie już co prawda takiego detalu na górze jak w Ikonach (akurat tej muzyce to częsciej bywa zaletą niz wadą), natomiast całościowo Dynki będą ci się zdecydowanie bardziej podobać na takim repertuarze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.