Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kolumny DIY do wzmacniacza na TDA 1516

kiler_911

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

potrzebowałem nagłośnienia przenośnego zasilanego z DC 12V akumulatora. Wykonałem już we własnym zakresie wzmacniacz mono o mocy ~20W przy 4 Ohm na układzie TDA 1516 współpracuje to przedwzmacniaczem 4 kanałowym - to tak ogółem. Potrzebuje do tego kolumnę pasywną aby przenosiła w miarę przyzwoicie dźwięk wokalu, gitary akustycznej i instrumentów klawiszowych. Dostałem za darmo kolumienki Alpharda 802CC chyba model (8" niskotonówka, średniotonówka i gwizdek piezo). Jak wiadomo kolumny te są niesamowitym paździerzem. Zero zwrotnicy, wygłuszenia, pseudobass-reflex czyli dziura w kolumnie z plastikową kratką itd. Głośniki wszystkie trzy razem wzięte kosztują około 30 zł heh.. :) Chciałbym wykorzystać obudowę i włożyć jakiś niskotonowy głośnik 8" i do tego wysokotonowy w systemie dwudrożnym. Gwizdek wybrałem sobie Monacora HT-30 - miałem okazje słuchać sprawdzony bardzo przyzwoity i niedrogi. Na niskotonówke mam dylemat: czy wziąć MONACOR SP-202E z racji tego, że jest to głośnik 4 Ohm-owy czy może Celestion TF0818. Celestion jest 8Ohm i ma 94 dB skuteczności. Monacor 93 dB. Chyba, że ktoś doradzi jakieś inne rozwiązanie. Chciałem głośnik 4 ohmowy gdyż wzmacniacz z racji "samochodowego" układu jest w stanie wysterować swoją moc maksymalną przy 4 Ohmach. A potrzebuje, żeby całość była w stanie wygenerować stosunkowo 'głośny' dźwięk przy niedużych zniekształceniach. Dzięki z góry za sugestie.

Jakie maksymalne gabaryty i wagę może mieć ta kolumna? Te głośniki, które wybrałeś są moim zdaniem przeznaczone do mocniejszego wzmacniacza.

Przy zasilaniu z aku i mocy kilkunastu watów (20W to pewnie przy 10% zniekształceniach) trzeba poszukać głośników o mniejszej mocy (~25W), lekkiej membranie i maksymalnym SPL.

Tak zgadza się przy zniekształceniach rzędu 0,05% wzmacniacz przy 13,2 V bodajże generuje ~13-14W przy 4R. Kolumna jest w wymiarach dł x wys x gł - 40cm x 25cm x 20cm. To takie orientacyjne wymiary. Szukałem głośników raczej typu estradowego, żeby miały jak najwyższą skuteczność.

To może coś ze starych estradowców np. chwalony przez gitarzystów rtf l3501

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tym, że przy tym litrażu basu z niego nie będzie za wiele.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moim zdaniem nie pakowałbym się w układ dwudrożny, bo zwrotnica zawsze obniża efektywność, chyba że będzie to tylko kondensator na wysokotonówce ciętej dość wysoko. Dlatego wybrałbym jakieś 12" w stylu Tonsil Gds 30/30 wspomagany ew. wspomagany głośnikiem wysokotonowym, gdybyś mógł zwiększyć obudowę do np. 50x50x20. Jeżeli te wymiary jakie podałeś są nieprzekraczalne, to pozostaje jakiś szerokopasmowy 16 cm głośnik samochodowy małej mocy lub np. bardzo przyjemnie grający

Ukryta Zawartość

Jak dużą przestrzeń chcesz nagłośnić i do jakich celów?

Ile możesz przeznaczyć na głośnik?

Ukryta Zawartość

Wymiar jest sztywny musi być głośnik 20 cm niskotonowy. Bo kolumna już jest i taka ma być. Nie musi być nie wiadomo jakiej jakości dźwięku. Nagłośnić przestrzeń nieograniczoną - czyli do gry na żywo na otwartej przestrzeni. Delikatne nagłośnienie na ulicy. Cena za głośniki powiedzmy 150~200zł. Coś żeby po prostu zagrało lepiej niż głośniki alpharda które w tej kolumience się znajdują.

Jedyne co na razie znalazłem odpowiadającego Twoim potrzebom, to

Ukryta Zawartość

i tu coś więcej o nim

Ukryta Zawartość

Czy ta twoja kolumna ma otwór bas-reflex. Jak tak to pewnie trzeba będzie zwiększyć strojenie, bo głośniki szerokopasmowe mają wyższą częstotliwość rezonansową w okolicach 60-80 Hz. Jak nie to będzie trzeba zrobić br. i dostroić do głośnika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ma niby bass reflex. Czyli taka króciutka tulejka może z 4 cm długości z kratką ;)

No to oprócz dostrojenia br. przez dobranie odpowiedniej długości tej tulei (może ta która jest okazać się wystarczająca), żeby określić obecne strojenie musisz zmierzyć średnicę i długość tulei i objętość netto w litrach . Czeka cię jeszcze zajrzenie do noty katalogowej wzmacniacza i ograniczenie pasma od dołu do ok. 60-80 Hz, żeby niepotrzebnie nie obciążać głośnika i tracić energię z akumulatora. [/size]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.