Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie wkładek gramofonowych wg Michaela Fremera

Gość vasa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vasa

(Konto usunięte)

Dopiszę dalszy ciąg.

Jestem pod wrażeniem.

Gratulacje. Siedem typów na tym samym poziomie a w przypadku jednego zmiana o jedno oczko.

Niezależnie od uporządkowania trzeba Ci przyznać że słuch i wyrobienie masz świetne. Sądzę że bardzo mały procent słuchających byłoby w stanie osiągnąć podobny wynik.

Czapka z głowy.

Uporządkowanie w Twoim wypadku ma mniejsze znaczenie (będziesz musiał z tym żyć :) dlatego że jest to wypadkowa gustu i dopasowania reszty toru oraz różnic w konfiguracji użytej przez Fermera.

Test Fremera wydaje mi się trochę niepoważny.

Nie tyle test co rozpoznanie bojem. Została zgłoszona masa merytorycznych zastrzeżeń i jest grunt pod poważniejsze porównania.

Jednak, niezależnie od popełnionych niedoróbek, Fermer zaproponował jakąś próbę obiektywizacji oceny wkładek. Za niektóre precjoza trzeba zapłacić czapkę kasy i w wielu głowach powstaje pytanie; jak bardzo jestem robiony w balona??? Stać mnie, mogę zapłacić tylko niech to będzie choć trochę lepsze od reszty.

Ty Jozwa masz największy dostęp do wkładek i sprzętu. Może zaproponujesz nam ślepy test 3-5 wkładek?

Bo niezależnie od błędów i niedociągnięć Fermera wynik tego testu jest niepokojący dla kupujących :/

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Gratulacje. Siedem typów na tym samym poziomie a w przypadku jednego zmiana o jedno oczko.

Ja tak za bardzo zadowolony nie jestem. Bo:

- pliki od Jacka miały wyrównaną głośność i różnice były malutkie. Wahałem się bardzo i ostatecznie to troszkę przypadek zdecydował. (miejsca od 5 do 8 mam na myśli, różnice były tak niewielkie, że trudno było zdecydować).

- okazało się, że jednak jest duży problem z ustaleniem tych najlepszych. Rozpiętość pomiędzy AT 150ANV, Ortofon 2M Bronze, a Grado Prestige Gold jest spora.

- wkładka za 120 zł na 3. miejscu dwukrotnie, to by znaczyło, że albo faktycznie wiele innych jest przereklamowanych albo nie potrafię zwracać uwagi na niuanse.

Ale myślę, że jak by ktoś się zwrócił do Jacka, to również może zostać królikiem doświadczalnym.

Zresztą dziś myślę, że sam fakt zamieszania wywołany przez Fremera jest dobry, ale pliki przygotował fatalnie. Warto by było spróbować zrobić jakieś nasze testy wkładek, które są w powszechnym użyciu. Można to zrobić na zasadzie przesyłania sobie jakiejś jednej płyty, z której każdy by zrobił próbkę.

Aha, i jeszcze coś. PO wszystkim pobawiłem się analizą spektrum w Audacity. Okazało się, że mój wybór najlepszej wkładki miał najlepszy bas, ale wysokie wcale nie. Były inne, które wysokie miały lepsze. Poza tym różnicę w dolnych rejestrach jest chyba łatwiej usłyszeć niż w sopranach.

Niezależnie od uporządkowania trzeba Ci przyznać że słuch i wyrobienie masz świetne.

Też jestem za tym, aby głuchemu dać medal za... słyszenie :)

• Redaktorzy

Kurczę, spóźniłem się. Ciekawy wątek był... Szkoda, że nie został wyrównany poziom dźwięku (kompresor).

Miałem dość długo wkładkę nr 3 (AT95-E). Obecnie mam Sumiko Blue Point No. 2, czyli podobną do wkładki nr 4. Czyli lepsza od 95-tki. Co prawda gram na dwóch różnych gramofonach i Sumiko nie siedziało jeszcze w Danielu.

Ale tak sobie słucham i chyba 3 bardziej pasuje mi niż 4 :) Ta 4-ka nie ma życia!

No nic, słucham i ściągam dalej.

Rzeczywiście 7-ka dobra jest!

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Witam. Zadziwiajace i zabawne jest to jak osoby komentujace ten test sie przejely..

Drozsza gorsza, tansza lepsza, jakies typy, slepe wyroki sadu najwyzszego w oparciu o pliki odtwarzane z daca.

Ile istotnych informacji ginie po takiej konwersji. No jaja.

Przeciez to jest jak wirtualny sex.

.

Pomijam kwestie zwiazane z dopasowaniem preampu, poziomow wyjsciowych, wrazen i informacji np. o scenie, ktore daje obcowanie z analogiem live.

Skupie sie tylko na sprawie, na ktora nikt nie zwrocil uwagi: na zdjeciu widac to samo ramie (co smieszne bez regulacji azymutu) i rozne wkladki.

Przeciez to jest kluczowy element sukcesu - poza dopasowaniem mechanicznym, dopasowanie sygnatury sonicznej ramienia i wkladki. To moze byc hit lub kit. Ten, kto przerobil w praktyce rozne kombinacje wkladka - ramie wie o czym mowie.

Zycze dobrej zabawy. Przepraszam za brak polskich znakow.

slepe wyroki sadu najwyzszego w oparciu o pliki odtwarzane z daca.

Ile istotnych informacji ginie po takiej konwersji.

Może koledze coś ginie. Mi nie ginie. U mnie mój rip brzmi tak samo jak oryginał.

A pretensje o "dopasowanie sygnatury sonicznej" to do Fermiera. Przecież to głąb a nie żaden guru winylu ;)

Pozdr.

Jacek

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Witam. Zadziwiajace i zabawne jest to jak osoby komentujace ten test sie przejely...

No paczpan, paczpan. Jaki ten Fremer idiota. A może tylko chciał idiotów zrobić ze swoich czytelników.

A pretensje o "dopasowanie sygnatury sonicznej" to do Fermiera. Przecież to głąb a nie żaden guru winylu ;)

Od początku mówiłem żeby zbojkotować te framerowe bzdety. Lepiej posłuchać duetu "FRAMEROWIE". Oczywiście z vinyla. I nie przez komp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od początku mówiłem żeby zbojkotować te framerowe bzdety. Lepiej posłuchać duetu "FRAMEROWIE". Oczywiście z vinyla. I nie przez komp.

No i wyłącznie na MF-100 Reference:-)

Może koledze coś ginie. Mi nie ginie. U mnie mój rip brzmi tak samo jak oryginał.

Acha, rip brzmi tak samo jak oryginał? Jak kolega doszedł do takich wniosków? Kolega kupił Annę z Caliburnem, czy mu się tylko objawiła w czasie odsłuchu?

Mnie nic nie ginie, mnie się nawet zmaterializował cały system Fremera, ale "w dymie klubu jazzowego" z ripa nie dostrzegłem dokładnie marki gramofonu. Przez moment majaczył mi Framer zmieniający VTA. Od dzisiaj słucham winyli z ripów. Tyle kłopotu z tym gramofonem i ustawieniami.

W kompie sobie przynajmniej kliknięcia powycinam. Będzie lepiej niż u Framera, tak myślę;)

Pozdrawiam

>StaryM

Nie wiem czy Fremer jest guru czy nie, mało mnie to obchodzi. Cały ten test pozwala jedynie na oszacowanie potencjału konkretnej wkładki

z ramieniem używanym przez Fremera (Origin Live?) Jest to jakaś wskazówka dla zainteresowanych, zakładając, że w ten sam sposób co on ustawimy wkładkę i ramię. Dla mnie to wskazówka, na co mogę liczyć kupując wkładkę X do ramienia pana Framera. Tyle. Jeszcze raz - gra cały setup, nie tylko wkładka.

Idiota, nawiązując do mocnego stwierdzenia kolegi, wyciągnie idiotyczne wnioski.

A może tak zamiast podśmiechujek, koledzy dysponujący "kosmicznym" sprzętem zrobiliby jakieś ripy aby gawiedź

usłyszała czym to się paniska delektują kiedy nic nie robią. Żadnych kombinacji. Sprzęt tak jak jest a tylko uzgodniłoby się płyty i nagrania tak aby ludzie w domu mieli z czym porównać ?

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Tylko po jaką cholerę . To wyzwoli na tym forum taką falę niezadowolenia ,że przy tym manifestacja w Warszawie wygladać będzie jak majówka. Od strony technicznej to kto z was posiada wysokiej klasy i wiarygodny przetwornik AD aby takiego transferu dokonać?

A może tak zamiast podśmiechujek, koledzy dysponujący "kosmicznym" sprzętem zrobiliby jakieś ripy aby gawiedź

usłyszała czym to się paniska delektują kiedy nic nie robią.

Myślisz Jacku, że jak zripuję sygnał z wkładki SPU mono z muzyką operową, to gawiedź będzie szczęśliwsza? :-) Bo ja akurat mam takie skrzywienie:-) Do słuchania muzyki rozrywkowej używam dwóch duali z wkładkami ULM, lub VMS-20, wiec to równie nie ciekawe.

Pozdrawiam. W

Skoro tak marnie oceniasz ludzi ( to do kolegi miniabyr ) to może ktos da mi coś na priva ? Nie robiłem wpisu aby jątrzyć. A przetworniki ? Kolega pmcomp ma porządny sprzet i zdaje się przetwornik również. Pewnie znajdą się również inni.

Pozdr.

JacekPlacek

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ja nie oceniam ludzi , tylko z obserwacji tego forum wiem ,że wywoła to kolejną awanturę. A Apogge którym dysponuje Pc to prosty interfejs. Nie łudź się ,że są w nim wybitne przetworniki jak i preampy.

Wywołany do tablicy. Mam Apogee Duet i na użytek domowy jak znalazł. Moim zdaniem robi bardzo przyzwoite ripy 24/94 ze źródeł analogowych. Zripowałem sobie duzo płyt, których nie ma na cyfrze.

miniabyr ma więcej doświadczenia z tego typu sprzetem używanym w studiach.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość vasa

(Konto usunięte)

Wątek otworzyłem bo od długiego czasu nie zgadza mi się to co słyszę z tym co czytam lub z tym co twierdzą ludzie żyjący z audio (chyba masło maślane mi wyszło ?)

Jakiś czas temu towarzystwo forumowe zabiło i pogrzebało ideę ślepych testów bo najlepsze są te kiedy widać co i za ile gra :-/

A Fermer zaproponował zabawę, zgadywankę która dała w sumie niezłe efekty, pomijając nieszczęsną ANNĘ.

Parę postów wyżej objawił się nam nowy kolega, którego serdecznie witam, i napisał dokładnie to czego nie cierpię; kilka komunałów, trochę złośliwości, stwierdzenie że wszystko jest źle i zero pozytywnej propozycji. A zabawa Fermera była propozycją aby przekonać się samemu czy warto płacić 10x więcej ?

Swego czasu miałem okazję zgadywać czy słucham płyty czy nagrania zrobionego rejestratorem KORG MR-1000, poległem z kretesem, kopia była dla mnie idealna. Więc można w ten sposób porównywać wkładki, a ja miałbym ogromną ochotę posłuchać dobrze zestrojonych systemów będących w posiadaniu kolegów, nawet bez wyrównania poziomów bo jak udowodnił StaryM nie wnosi to wielkiej zmiany do oceny.

Wątek otworzyłem bo od długiego czasu nie zgadza mi się to co słyszę z tym co czytam lub z tym co twierdzą ludzie żyjący z audio (chyba masło maślane mi wyszło ?)

W tym to akurat nie jesteś odosobniony :-)

Tyle że to tutaj niezbyt popularne. Jak "wiadomo" : kosztuje - gra, nie kosztuje - nie gra.

Jacku,

Może sobie darujmy złośliwości, bo to do niczego nie prowadzi. Jeśli jesteś zadowolony z ripów to super, nie moja sprawa, próbowałem tego i nie idę tą drogą.

Framer zmienił okablowanie w Cobrze i czar mu prysł. Topowa wkładka Ortofona dostała rykoszetem.

Jednak warto zwrócić uwagę na pewną wypowiedź Framera, pod którą mogę się podpisać, mam podobnie choć sporo zależy od realizacji:

"My brain at least, has "issues" with digitally sourced analog that's as much felt as "noise" as it is heard. When I listen to great digital it sounds very good. When I switch to analog the "noise" dissapears, I relax and can "sink into" the music. Can't do that with digital...."

Kto jest zadowolony z całej sytuacji? Na pewno serwis HD tracks.

A Fermer zaproponował zabawę, zgadywankę która dała w sumie niezłe efekty, pomijając nieszczęsną ANNĘ.

Parę postów wyżej objawił się nam nowy kolega, którego serdecznie witam, i napisał dokładnie to czego nie cierpię; kilka komunałów, trochę złośliwości, stwierdzenie że wszystko jest źle i zero pozytywnej propozycji. A zabawa Fermera była propozycją aby przekonać się samemu czy warto płacić 10x więcej ?

Przykro mi, że kolega cierpi z powodu moich komunałów i złośliwości, przepraszam, to mój ostatni re-post w temacie.

Dieło w tom szto ten test może prowadzić do błędnych wniosków, a z wynikami trudno polemizować. Koledzy słyszą to co słyszą i kropka.

Jeśli uważasz, że celem tego testu było to "aby przekonać się samemu czy warto płacić 10x więcej" to oznacza, że ktoś

tu bardzo brzydko fałszuje z playbacku, przy aplauzie wiernej i możliwe niedostrzegającej niuansów widowni.

Przecież tę samą wkładkę można zestawić z innym ramieniem i pre tak, że się nie pozna dźwięku. Pisałem: kit lub hit, bez względu na cenę.

Uważasz, że twoja Axia (znana mi wkładka) ma tak silny charakter, że z każdym ramieniem o poprawnie dobranej masie zagra identycznie?

Nie wymieniaj jej na zwycięzcę testu.

Te śrubki soundsmith, o ile są stalowe (6,3g) mogą mocno zmienić dźwięk w porównaniu do "aluzwykłych". Na zdjęciu dokładnie nie widzę, ale to ma wpływ

na takie pierdółki jak środek ciężkości, transfer energii i znoszenie się rezonansów (nawet na tym pułapie cenowym to można usłyszeć).

Zmień kolego śrubki na mosiężne, stalowe, nylonowe Soundsmithy, wyrównaj nacisk i porównaj. To i tak dobrze, że gość nie zmieniał główek w ramieniu.

Możesz sobie szanowny vaso myśleć, że jestem pierwszy lepszy frajer prawiący komunały, powinienem klęknąć przed Majkiem-guru i doznać oświecenia?

Dawno temu, za górami, za lasami, znajomi przeprowadzili bardzo pouczający test porównawczy kombinacji: Synergy GM, Synergy A+APJ, dwunastocalówka RS-309D kontra krótka wersja rs-212d.

Słuchacze byli w szoku jak zmieniał się dźwięk na tych jakże bliźniaczych konfiguracjach.

Ludzie, nawet mocno wkręceni w temat, sprawy sobie nie zdają, jak to jest złożony temat i jak niewielka zmiana wpływa na budowę sceny, pogłosy, nie mówiąc o reprodukcji poszczególnych

elementów pasma.

Usłyszeć znaczy uwierzyć. Tłum zakrzyczy, bo po co się jednak starać i kombinować skoro wie się lepiej lub kasę trzeba inwestować w eksperymenty, a niestety odsprzedaż boli.

Gwiazdki przydzielone w gazetach i wszystko jasne.

Pan Framer publikuje wyniki, przepraszam efekty swoich działań. Ludzie sobie to interpretują i jest git. Ja bym tak nie potrafił.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Może sobie darujmy złośliwości, bo to do niczego nie prowadzi.

I kto to mówi? ;)

Słuchacze byli w szoku jak zmieniał się dźwięk na tych jakże bliźniaczych konfiguracjach.

O tak, szczególnie, gdy widzieli co gra. ;)

Usłyszeć znaczy uwierzyć.

Odwrotnie, najpierw uwierzyć, potem usłyszeć.

StaryM

znowu mnie prowokujesz? Widziałem co gra bo to moje klocki i mojego znajomego były.

Nie rozumiesz o czym piszę, właściwie to się Tobie wydaje, że wiesz o czym nawijam. Ty wiesz, że ta droższa wkładka grała mi lepiej., bo nie mogła grać inaczej, a przecież audiofilom droższe zawsze gra lepiej. Sęk w tym, że wersja A i GM różni się...... długością obudowy i koniecznością zastosowania odpowiedniej przejściówki lub specjalnie zaprojektowanego rAmienia.

Pewne zagadnienia Ciebie nie dotyczą, i są poza Twoją spolaryzowaną percepcją.

Stawiam Ci browara, posłuchaj flaców, i idź proszę spać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.