Skocz do zawartości
IGNORED

Rega Brio3+Rega Apollo+RLS Callisto IV... Czy to ma sens?

sweetminio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym zestawić elektronikę firmy Rega ( zestaw jak w temacie - włącznie z okablowaniem Regi ) z monitorami Callisto IV. Niestety, nie mam i w najbliższym czasie nie będę miał możliwości wyjazdu na odsłuch. Proszę o jakiekolwiek opinie i rady w ww. temacie.

Nadmieniam, że miałem do tego zestawu Rega RS1, ale teraz szukam szybszych i bardziej rozdzielczych głośników. Nie wiem jednak, czy Rega Brio3, ze swoimi 49 W/kanał, wysteruje Callisto IV mające 85 dB skuteczności.

Nie ukrywam, że nęcą mnie te monitory RLS.

Miłosz

Witaj,

brzmieniowo powinno być dobrze, uzyskując to, czego szukasz. Przed zakupem jednak koniecznie podepnij RLS pod Twój system, miałbym wątpliwości czy wzmacniacz jest wystarczającą wydajny do prawidłowego zasilenia kolumn Callisto.

Zastanawiam się także, czy podobny efekt nie uzyskasz także w połączeniu Twojej elektroniki Rega z kolumnami ATC. Jeśli masz nieduże pomieszczenie, optymalnym modelem może okazać się ATC SCM7, które to bez żadnego problemu będą dobrze współpracowały z Twoim wzmacniaczem.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie ma obaw, że Rega poradzi sobie z RLS Callisto IV. Z "trójkami" była by konieczność sprawdzenia pod kątem możliwości wzmacniacza.

Znam obie kolumny, grały u mnie w domu z kilkoma wzmacniaczami (SCM7 kilka lat) w tym ze wzmacniaczem Naim Nait (o mocy około 18W) oraz AN P1, mogę Cię zapewnić, że łatwiej jest napędzić Callisto IV niż ATC SCM7.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17911-0-88099900-1377342828_thumb.jpg

post-17911-0-98064900-1377342919_thumb.jpg

post-17911-0-07385200-1377342962_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie abstrahując od tematu uważam że to zestawienie nie ma sensu, gdyż monitory Regi mają 90db, są bardzo szybkie i rozdzielcze i mocno wątpie w to że ATC lub RLS pokaża coś więcej w tym temacie. Może lepiej wymienić wzmacniacz.

Pozdrawiam.

Słuchałem regi brio 3 z callisto III i Rega dała radę. Ale według mnie RLS to głosniki których głównym atutem jest barwa i scena, a szybkość zwłaszcza III (których słuchałem) mogła by być jeszcze lepsza. Uwaga ta zwłaszcza dotyczy zakresu niskotonowego. Nie wiem jak to w callisto IV i monitorach Regi których nie słuchałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.