Skocz do zawartości
IGNORED

Nieaudiofilskie kondensatory MKP do zwrotnic.

Gość Cadam

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='Cadam' timestamp='1387477606' post='3025235']
Zakupiłem kondensatory MKP Mant i ich jakość wykonania jest nie gorsza niż Jantzen'ów.
[/quote]

kondensatory Mant to dawna fabryka koncernu Tesla. Jest wielce prawdopodobne ze spora części kondensatorów oferowanych jako audiofilskie pochodzi z tej fabryki. kiedyś Audyn Q4 lub po prostu Q4 "niemieckie" z intertechnik to prawdopodobnie były Mant. Nie zdziwiłbym się gdyby Jantzeny były z tej samej fabryki.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

[quote name='olekbiker' timestamp='1387491341' post='3025463']
Faktycznie- pomyliłem przypadkiem wiersze w Polinku i na szybko wysnułem wnioski- MANT jest tańszy, jednak w niektórych przypadkach symbolicznie. Dodatkowo cennik rezystory.net to ceny netto, dlatego należy doliczyć 23%.
[/quote]

Ceny na stronie zawierają już wat.

Dwa lata temu kupowałem kondensatory MANT bezpośrednio u polskiego przedstawiciela http://www.polnikbis.pl. Za kondensatory 100 uF/400 V płaciłem 24 zł za sztukę przy zamówieniu 6 sztuk. Najlepiej napisać do nich, to przyślą aktualny cennik.

dokładnie http://www.polnikbis.pl. też od nich brałem Mant. Ale nie zauważyłem bardzo wielkich różnic w cenie względem cennika z tego wątku. Wszystko zależy od ilości. Kiedy je pierwszy raz zamawiałem to były znacznie tańsze, bo w ogóle nie znane w Polsce - były tańsze od Q4 z intertechniki prawie o połowę. Ale to się bardzo szybko wyrównało.

następnie Mant znikły z rynku na pewien czas - nie wiem dlaczego.polnikbiz je miał cały czas na zamówienie Teraz je znowu widzę w sprzedaży.

W tym czasie zresztą kondensatory Q4 z Interechniki również zmieniły wygląd co sugeruje zmianę producenta.

Najtańsze jakie widziałem są Bennic, ale te z STXa o niestety 10% tolerancji.

Na przykład Audyn Cap [obecnie black] charakteryzowały się tym że w zależności od pojemności miały tolerancję 2% lub 5%. Obecnie wszystkie mają chyba 5%. Ale były wtedy prawie dwa razy droższe od Q4

Mam jedne i drugie. nie zauważyłem różnic brzmieniowych między Audyn Cap a Mant czy Q4.
Cechy rozpoznawcze tych kondensatorów - bo wszystkie maja czarną folie i niebieskie napisy to kolor żywicy zalewającej bok kondensatora - w Audyn CAp biała, w Q4 szara, w Mant Czarna.
Ale tak po prawdzie, a sądze że takie kondensatory będą najczęściej wykorzystywane z tanimi konstrukcjami bo do hi-endu ich barć po prostu nie wypada [są za tanie, choć nikt nie robi okienka na zwrotnice jak JM Lab], to prawdopodobnie i foliowe Miflexu czy Iskry nie zrobią różnicy.

ps. oczywiście kolor tej żywicy, oklejki czy napisu może sie zmieniać. Ja pisze o kondensatorach które były nabywane gdzieś tak od 2002 do 2004 roku. Późniejsze miały inne kolory żywic, a obecne jak widzę mają tez inne kolory napisów żeby było bardziej audiofilsko

[quote name='Cadam' timestamp='1387547300' post='3025962']
Gdzie można kupić najtańsze foliowe kondensatory o jak największej pojemności?
[/quote]

Jaka pojemność Cię interesuje?

Bo określenie największa jest mało precyzyjna.

[quote name='Cadam' timestamp='1387565532' post='3026285']
Możliwie duża by łącząc je równolegle uzyskać jakieś 1500 uF
[/quote]

No to faktycznie duża pojemność.

Proponuje poszukać kondensatorów wykorzystywanych do rozruchu silników elektrycznych takich jak ten

http://www.sklep.monster.pl/200uF-320V-PRZEW-HARLINGEN-KOND-ROZRUC(4,37098,32620).aspx

To przeważnie MKP i nie są drogie.

Albo MKT

http://www.it-tronics.de/electronic_components/passive_components/capacitors/film_capacitors/radial/mkt-kondensator_radial_47f_100v_dc__rm375__r60ew5470zc00j__47uf_i32_2538_0.htm

mam takie same o pojemności 100uF ale w tej chwili nie ma ich w sprzedaży i też nie są drogie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.