Skocz do zawartości
IGNORED

Bluray czy playstation?

Aro121279

Rekomendowane odpowiedzi

dts Master Audio to format dźwięku a nie video. Po co podawaliby bitrate video pisząc o formacie dźwięku?

EDIT: po edycji Twojego wpisu widzię że też to zauważyłeś :)

One goal of the DTS-HD Master Audio format was to allow a bit-to-bit representation of the original movie's studio master soundtrack. To accomplish this, DTS-HD MA supports variable bit rates up to 24.5 Mbit/s on a Blu-ray Disc

Jednak soundtrack a nie video

Kolego a jeśli już tak bardzo chcesz to masz , gdy w pewnym programie do nagrywania muzy zapodam 24 bit/96kHz wyskakuje mi 4,6 Mbit/s w stereo a gdy dodamy jeszcze cztery kanały , żeby było chociaż 5.1 to masz swoje 24 Mbit/s .

Nie sądzę też żeby tak to działało... bitrate to bitrate.. to że w stereo masz 4,6 Mbit/s nie oznacza że będziesz miał jego krotność jak dorzucisz kolejne parę kanałów. Po prostu będzie dalej 4,6 Mbit/s tyle że wielokanałowo.

To tak jak za jazdą samochodem... masz jedno auto które jedzie z prędkością 90 km/h, jak obok niego pojedzie drugie z prędkością 90 km/h to nie znaczy że oba auta jadą z prędkością 180 km/h :)

To dlaczego gdy zapodam mono ( 1 kanał właśnie sprawdzałem ) pokazuje połowę z tych 4,6 Mbps , a nie dalej 4,6 wytłumacz mi , jak dobrze czytałeś zapodany tekst o formatach HD wyżej , znaczy stronę wcześniej napisane tam jest :

Tak wyśrubowane właściwości techniczne standardu, pozwalają przenieść i odtworzyć ścieżkę audio z częstotliwością próbkowania 96 kHz i 24-ro bitową precyzją dla każdego z ośmiu (7.1) kanałów bez żadnej kompresji

podkreślone jest , dla każdego z ośmiu kanałów , dla każdego kanału jest taka jakośc , jeden kanał nagrywany jest z jakością 24/96. drugi z jakością 24/96 , trzeci z jakością 24/96 itd więc jak ma się to nie zsumowac . Gdyby napisali : z jakością 24/96 dla wszystkich kanałów razem wziętych to rozumiem . Myślę , że przykład z jadącymi samochodami to zły przykład , to nie to samo . Tu chodzi o inne wartości a nie o predkośc dźwięku gdyby tak porównywac .

Dlaczego pliki w SACD dwukanałowe są mniejsze od wielokanałowych , przecież mają taką samą jakośc , dlaczego ? bo doszły inne kanały i zwiększyło się ich bitrate , czyli zsumowało .

Faktycznie trochę nieszczęśliwy dałem przykład z tymi samochodami :| (za dużo czasu na słońcu :D)

Przyznaję rację

..ale nie zmienia to faktu, że mam za złe marketingowcom z DD i dts, że obiecywali większe "wodotryski" dźwiękowe na blu-ray niż nam faktycznie dali

Faktycznie roznie z tym dzwiekiem bywa , czasem w cale to nie jest jakis szal...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.