Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie kolumny głośnikowe stereo do rocka

Paweł Górecki

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam bardzo dobre doświadczenia z marantzem PM-72, do kupienia za 500-600 zł. Jakiś tańszy niższy model z tej serii (PM) na pewno również będzie dawał radę. W robocie mi allegro nie bangla, ale wieczorem rzucę okiem co tam mają w ofercie.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

nie ma nic sprawdzonego 20letnie sprzęty mają prawo być wychlustane podobnie jak zużyte amortyzatory w samochodzie które nie tłumią tzn będzie dość płaski dzwięk

no to już nie wiem. Po przestudiowaniu forum, i odpowiedzi zostanę pewnie przy moim amplitunerze. Wiem że jest w stanie idealnym. A jak go sprzedam to mogę kupić coś w zamian co będzie grało gorzej. Nie mam pojęcia co robić....

Wzmacniacz za 500 zł pozamiata ten amplituner. Tylko, trudno powiedzieć jak to wszystko będzie grało z tymi kolumnami które kupiłeś...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mam czasu niestety przejrzeć allegro za ciebie. Musisz trochę posiedzieć, popatrzeć co jest i za ile przeważnie chodzi. I wziąć najdroższy klocek na jaki cię stać. Tak jak ten twój pionek to zagra każda miniwierza. Pytałem jakie masz źródło do tego wszystkiego.

Ukryta Zawartość

Dziś otrzymałem i podłączyłem zakupione kolumny. Grają lepiej niż zwykłe RP-16(zauważyłem że jest dużo lepszy bas). Słuchałem na kablach które mam od 2006 roku(kosztowały coś koło 10zł/m). Później podpiąłem kable taty. Nakamichi Silver (coś koło 37zł/m) było dużo dużo lepiej. Powiedziałbym że nawet fajnie to brzmiało. Czy gdybym pozbył się tego amplitunera i kupił jakiś używany wzmacniacz(koło 400zł) i kupił te kable Nakamichi to byłoby jeszcze dużo lepiej?

Słyszysz srebrne kable na kolumnach za 250 zł i ampli 5.1 ze źródłem w postaci dvd o łącznej wartości poniżej 800 zł? :D

Teach me master :D

nie rozumiem do końca Twojej odpowiedzi. Kolumny które kupiłem nowe kosztują 1300zł, a to że dorwałem okazję to inna sprawa. Tak słyszę kolosalną różnice między tymi kablami. Na droższych jest dużo "dokładniej" nie jest to wszystko tak "zlane" dźwięk jest dużo bardziej "przestrzenny" i bardziej głęboki i bardziej "poukładany". Dziwne jest to że słyszę aż taką różnice?..

myślę, że doskonale odnajdziesz się na tym forum, więc nie będę ci psuł zabawy :)

myślę, że doskonale odnajdziesz się na tym forum, więc nie będę ci psuł zabawy :)

też nie wiem co masz na myśli... Liczyłem na jakąś pomoc, rady a za bardzo nic z tego nie wyszło..

No ja za ciebie na allegro i googlach nie będę siedział. Zanim kupiłem swój pierwszy wzmacniacz robiłem research przez parę tygodni każdego wieczora. Nawet na tym forum masz KILKADZIESIĄT tematów z cyklu: jaki wzmacniacz za 400 zł kupić. A to nie jest jedyne źródło informacji w necie.

Kolejna sprawa, wzmacniaczy za 400 zeta jest kilkaset modeli, a ludzie zwykle słyszeli góra dwa lub 3, z czego na pewno polecą ci ten który im się najbardziej podobał, a który nie koniecznie w ogóle może być dostępny obecnie na allegro. Ja ci polecam Marantza, a ktoś ci poleci Denona, a ktoś Yamahe. Nic się nie dowiesz w ten sposób. Jak znajdziesz jakiś interesujący cię klocek, to wrzuć do niego linka, może ktoś go akurat słuchał to ci o nim coś powie.

Druga sprawa, twoje źródło i ampli pod względem jakości dźwięku to jest jakość mini wieży z lat 90 które teraz chodzą po 100-150 zł na gumtree, jeśli ktoś gdzieś tam słyszy kable, to nie na czymś takim.

jeśli ktoś gdzieś tam słyszy kable, to nie na czymś takim

Ja słyszę dużą różnicę. Jeżeli uważasz że to nie możliwe to Twoja sprawa. Wracając do tematu. Siedzę na forum od 4 dni i przeglądam tematy związane ze wzmacniaczami. Problem polega na tym że niektórzy szukają już sprzętu po konkretny model kolumn(pod rubicony nie ma żadnych informacji). Po drugie nie znalazłem żadnego tematu o wzmacniaczu pod mój gatunek muzyczny(satriani. vai, petrucci, gilbert). Po trzecie opinie na temat danego wzmacniacza są różne(jeden chwali rugi nie nawidzi). Mógłbyś ustosunkować się jakoś do swojego wyboru - chodzi mi o Marantza którego polecałeś.

a tak poza tym .jak jesteś z moich okolic to zaproszę Cię z chęcią na odsłuch i zobaczysz różnicę jeżeli chodzi o te kable.

Siedzę na forum od 4 dni i przeglądam tematy związane ze wzmacniaczami. Problem polega na tym że niektórzy szukają już sprzętu po konkretny model kolumn(pod rubicony nie ma żadnych informacji). Po drugie nie znalazłem żadnego tematu o wzmacniaczu pod mój gatunek muzyczny(satriani. vai, petrucci, gilbert). Po trzecie opinie na temat danego wzmacniacza są różne(jeden chwali rugi nie nawidzi). Mógłbyś ustosunkować się jakoś do swojego wyboru - chodzi mi o Marantza którego polecałeś

Przecież cały czas ci to mówię, nic się na forum nie dowiesz, jeden będzie chwalił drugi będzie krytykował.

Marantz PM-72 to jest konkurencja dla nowych wzmacniaczy za jakieś 2,5k zł. Tyle ci mogę powiedzieć, bo potem już nigdy nie słuchałem nic w tym przedziale cenowym i tak wyglądają doświadczenia większości ludzi. Poza tym ty też szukasz sprzętu pod konkretne kolumny? Pod duże kolumny do dużego pokoju, więc potrzebne ci dużo watów i to tyle w temacie. A dobieranie brzmieniem to dobrze zagra z tym a to dobrze zagra z tamtym to jest temat na duuuużo droższe zabawki i kiedy sam możesz sobie pochodzić po odsłuchach. Przy wzmaku za 400 zł ze źródłem w postaci dvd nie ma w ogóle co myśleć o takich rzeczach. Kup najładniejszy wzmacniacz 100W jaki znajdziesz jednej z wymienionych wcześniej firm i ciesz się muzyką. A że ludzie piszą takie tematy to właśnie wynika z tego, że patrzą na rozmowy ludzi ze sprzętem za 20k i chcą to samo przenieść na klocki właśnie po 400 zł. Tak samo jak dyskusje o kablach zresztą :)

Na dzień dzisiejszy nie ma go na allegro.pl(mówię o marantaz pm-72) czy coś z tej firmy wchodzi w grę(jakiś inny model?)

Jeśli PM-72 jest w pyteczkę, to PM-62 zapewne też jest niezły.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaraz zjawi się ktoś, kto powie, że to klocek cienki jak sik pająka i doradzi ci coś zupełnie innego :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli PM-72 jest w pyteczkę, to PM-62 zapewne też jest niezły.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaraz zjawi się ktoś, kto powie, że to klocek cienki jak sik pająka i doradzi ci coś zupełnie innego :)

A co Ty dostrzegasz w nim dobrego że go polecasz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawie 14 kg, wygląda na zadbany, 80W przy 8 Ohmach, reszta parametrów również przyzwoita, powinien nagłośnić 25m2, bliski krewny PM-72 więc nie może być od niego wiele gorszy.

Czego chcieć więcej za 400zł?

A gdzie ty tam mieszkasz, to nikt niczego nie sprzedaje żebyś mógł sobie pożyczyć do odsłuchów?

To jaki będzie dźwięk to zależy w 50% od twoich kolumn, których nie słyszałem. Wzmacniacz za 400 zł w tym zestawie będzie ok, problem będzie z twoim DVD jako źródłem.

A i jeszcze jedno, wzmacniaczy nie robi się pod gatunek muzyczny. Wzmacniacz nie wie co gra i mu to zwisa, albo daje radę prądowo albo nie. Jak nie daje rady to jest to wtedy tzw. wzmacniacz do jazzu :) Jeśli jest neutralny to sprawdzi się w każdym gatunku, jeśli coś mocno przekoloryzowuje to do jednych gatunków będzie to pasowało do innych nie, ale to nie są wielkie różnice tak, że jedne rzeczy brzmią fantastycznie a innych się nie da słuchać. Za 400 zł od wzmacniacza oczekiwałbym, że nie będzie miał wyraźnie słyszalnych zniekształceń po dojechaniu do połowy mocy i metalicznej barwy, i, że nie będzie trzeszczał, burczał ani chrobotał, a jak kupisz nowy wzmacniacz za 2,5k wcale nie musisz tego dostać.

dźwięk nie będzie zbyt suchy i płytki?

Chyba bardziej płycej i sucho jak ten ampli nie da się zagrać, żadnym rozsądnym wzmacniaczem stereo. Kup wzmacniacz i wymień to DVD na CD. Wtedy będziesz widział różnicę.

Chyba bardziej płycej i sucho jak ten ampli nie da się zagrać, żadnym rozsądnym wzmacniaczem stereo. Kup wzmacniacz i wymień to DVD na CD. Wtedy będziesz widział różnicę.

a co byś polecił rozsądnego(wzmacniacz) dvd sobie zostawię ale mógłbym kupić jakieś cd do 100zł, tylko jakie?

miałem porównanie pionek model wyższy bo chyba 8xx i hk 980 na tych samych kolumnach i wcale nie grał gorzej od hk 980 natomiast się wyłączał przy głośniejszym graniu z suchością bym nie przesadzał

miałem porównanie pionek model wyższy bo chyba 8xx i hk 980 na tych samych kolumnach i wcale nie grał gorzej od hk 980 natomiast się wyłączał przy głośniejszym graniu z suchością bym nie przesadzał

Mówisz o kinowym amplitunerze pioniera z 8 serii np. 812?

Według mnie różnica powinna być duża na korzyść harmana ( średnica, brawa, spójność). Według mnie amplitunery kinowe pioniera mają wyeksponowaną górę, kosztem średnich tonów i grają bardzo nierówno. Nie mówiąc o niskich modelach, które są dodatkowo mało wydajne.

Do autora wątku, wymiana na wzm do stereo zdecydowanie poprawi Twój odsłuch. Nie znam modelu który proponuje ci Ujemnny ale marantz do rocka jak najbardziej. To muzykalne sprzęty, znam kilka nowszych modeli i pewne cechy się powtarzają. Dobra dynamika, lekkie docieplenie, krótki bas i świetna scena. Co do używki wiadomo trzeba trafić w sztukę!!!

Według mnie różnica powinna być duża na korzyść harmana ( średnica, brawa, spójność). Według mnie amplitunery kinowe pioniera mają wyeksponowaną górę, kosztem średnich tonów i grają bardzo nierówno. Nie mówiąc o niskich modelach, które są dodatkowo mało wydajne.

Do autora wątku, wymiana na wzm do stereo zdecydowanie poprawi Twój odsłuch. Nie znam modelu który proponuje ci Ujemnny ale marantz do rocka jak najbardziej. To muzykalne sprzęty, znam kilka nowszych modeli i pewne cechy się powtarzają. Dobra dynamika, lekkie docieplenie, krótki bas i świetna scena. Co do używki wiadomo trzeba trafić w sztukę!!!

czyli warto szukać jakiegokolwiek wzmacniacza marantza w tym moim przedziale cenowym?

Najstarszy model marantza jaki słyszałem to pm 6001. Był w markecie na wyprzedaży za chyba 800zł. Starszych nie słyszałem wiec się nie wypowiem. Obecnie na allegro był chyba pm 4001, ale to słaby wzm nie polecam.

Najstarszy model marantza jaki słyszałem to pm 6001. Był w markecie na wyprzedaży za chyba 800zł. Starszych nie słyszałem wiec się nie wypowiem. Obecnie na allegro był chyba pm 4001, ale to słaby wzm nie polecam.

to które są dobre w kwocie do 500zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co sądzicie o tych modelach?

Może doradzicie coś z tych które wybrałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.