Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie kolumny głośnikowe stereo do rocka

Paweł Górecki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W 2005 roku z tatą dokonaliśmy zakupu kina domowego. Sprzęt miał służyć do filmów i słuchania muzyki. Pojechaliśmy do salonu Hi Fi i tam skompletowaliśmy zestaw z amplitunerem Pioneer vsx - 515 i zestaw pięciu kolumn Rubicon RP16F. Filmów obejrzanych do dnia dzisiejszego może z 20 a jakość dźwięku muzyki w stereo nie zachwycająca. Suche twarde brzmienie. Strasznie mało głębi. Mój tata zmienił miejsce zamieszkania kupił amplituner stereo yamaha r-s700 i zabrał wyżej wspomniane kolumny. Ja zostałem z amplitunerem Pioneer. Chciałbym dokupić jakieś kolumny głośnikowe podłogowe. Ja zafascynowałem się muzyką Joe Satrianiego i do tego typu muzyki szukam kolumn. Kasę jaką mogę przeznaczyć to kolo 500zł( wiem że łatwo nie będzie). Drugie pytanie mam następujące. Czy może warto sprzedać ten amplituner Pioneera i kupić coś z Yamahy np. albo jakiś wzmacniacz. Pokój ma 25m2. Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Dzięki za propozycje. Niestety jestem zmuszony do kupna poprzez allegro. Te eltaxy są tylko jedne i w dodatku z opcją odbioru osobistego. Może jakieś inne propozycje? A co z tym moim amplitunerem?

Pokój 25 m2? No to masz przechlapane. Za 500 zł może ci się uda jakieś 15 letnie monitory wyrwać ale za wiele bym się nie spodziewał...

Żeby było dobrze, to musiałbyś się pozbyć tego amplitunera, kupić jakiś wzmacniacz (marantz, denon, yamaha, onkyo, NAD, cambridge audio), najlepiej ponad 60W i do niego podłogówki jakieś. Za 1200 zł można dorwać bardzo dobre acoustic energy neo/evo three... Do tego źróło w postaci karty dźwiekowej asusa za jakieś stoparę złotych. Może jakieś podłogówki znajdziesz za 800 zł...

Poniżej tej kwoty dobrze nie będzie, więc jak nie możesz zwiększyć budrzetu trzykrotnie, to nie ma się nad czym rozdrabniać, tylko brać to co jest. Możesz od biedy kupić jakies monitory aktywne, podłączyć do kompa, i słuchać przy biórku.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

kupiłem kolumny Rubicon RP16 MKII za 350zł. Teraz pozostaje kwestia mojego amplitunera. Jestem zdecydowany go zmienic i to na jakiś wzmacniacz. Co doradzicie?

Marantz, denon, onkyo, NAD, cambridge audio, yamaha.

te kolumny nowe kosztują 1400 zeta, a używki 350? 25% ceny początkowej? Niemiętko...

te kolumny nowe kosztują 1400 zeta, a używki 350? 25% ceny początkowej? Niemiętko...

Co masz na myśli pisząc niemiętko?

Firmy znam ale myślałem że zaproponujecie jakieś dobre sprawdzone modele.

Niemiętko, bo to wyjątkowo żadka okazja, dorwać coś za 25% ceny sklepowej.

Konkretne modele każdy poleci ci inne i nic ci to nie da. Sprawdź co jest na allegro, po ile chodzi średnio, i kup. Generalnie duży masz pokoj, jebitne podłogówki, więc dobrze by było żebyś coś 100W wyrwał.

Ile masz kasy na ten wzmacniacz?

nie wiem ile kasy bo nie mam pojęcia za ile mogę sprzedać ten amplituner... a jeszcze jedno pytanie. W tych kolumnach co kupiłem brak jest blaszek łączących zwrotnice(nie wiem czy dobrze napisałem ale chyba wiadomo o co chodzi) w takim wypadku będę musiał to połączyć bi-wiring?

Chodzi ci o terminale głośnikowe tak? Masz z tyłu kolumny 4ry wejścia (gniazda), ale powinna być blaszka która je spina, ale jej nie ma. Możesz tą blaszkę zastąpić dowolnym kawałkiem przewodu. Łączysz drutem gniazda w dwie pary i pozamiatane. Potem normalnie podłączasz jeden kabel do dwóch gniazd w kolumni i do dwóch we wzmacniaczu, żaden biwiring nie jest potrzebny. Audiofile wymieniają te blaszki na audiofilskie druciki po parę stówek, normalni ludzie mogą je zastąpić zwykłym kawałkiem kabla głośnikowego. Możesz sobie te 10cm kawałki zarobić widełkami albo i nie.

chodzi o coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możesz kupić gotowe. Albo kupić sobie pół metra kabla głośnikowego i pociąć go na 4 kawałki i zarobić widełkami lub nie. W tym drugim przypadku to koszt jakichś 15 zł.

Ukryta Zawartość

czyli jak nie mam tych blaszek to będę musiał kable głośnikowe zakończyć wtykami tak? Jaki przewód by się do tego najlepiej nadawał(chodzi i połączenie).Jestem laikiem i dlatego takie pytania...

Skróć swój kabel głośnikowy o 10cm i te 10cm przeznacz na połączenie w terminalu. Nie musisz ich specjalnie zarabiać, bo i tak nie będzie różnicy w dźwięku. Masz tanie kolumny, więc i najprostsze rozwiązanie się sprawdzi.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Chodzi ci o terminale głośnikowe tak? Masz z tyłu kolumny 4ry wejścia (gniazda), ale powinna być blaszka która je spina, ale jej nie ma. Możesz tą blaszkę zastąpić dowolnym kawałkiem przewodu. Łączysz drutem gniazda w dwie pary i pozamiatane. Potem normalnie podłączasz jeden kabel do dwóch gniazd w kolumni i do dwóch we wzmacniaczu, żaden biwiring nie jest potrzebny. Audiofile wymieniają te blaszki na audiofilskie druciki po parę stówek, normalni ludzie mogą je zastąpić zwykłym kawałkiem kabla głośnikowego. Możesz sobie te 10cm kawałki zarobić widełkami albo i nie.

chodzi o coś takiego:

Ukryta Zawartość

Możesz kupić gotowe. Albo kupić sobie pół metra kabla głośnikowego i pociąć go na 4 kawałki i zarobić widełkami lub nie. W tym drugim przypadku to koszt jakichś 15 zł.

Będzie jakaś różnica w brzmieniu? między tym gotowym zestawem a zrobionym własnoręcznie? czy lepiej wogóle podpiąć to przez bi-wiring?

i jeżeli kupię kabel 10zł za metr to bedzie różnica jak zrobiłbym to połączenie kablem za 40zł za metr?

Ukryta Zawartość

Nieeeee. Kable którymi łączysz wzmacniacz z kolumnami to oddzielna historia.

Czy twoje terminale akceptują banany, czy tylko widełki, czy wyłącznie goły kabel to zupełnie inna sprawa.

Chodzi o to, że te blaszki zwierają gniazda i to wszystko. Jeśli ich nie masz możesz ciągnać dwa przewody od wzmacniacza, jeden do górnych gniazd drógi do dolnych. Ale jak nie chcesz się bawić w biwiring, a moim zdaniem nie warto, zwłaszcza na poziomach cenowych które ciebie interesują to możesz gniazda głóśnikowe zewrzeć dowolnym drutem.

Powiedzmy tak: kupujesz 4m przewodu głośnikowego czy ile tam potrzebujesz.

Normlany porządny przewód bez audiofilskiego bajania to koszt 5-10 zł za metr.

Dzielisz go na połowę - masz dwa kable po 2m do każdej kolumny.

Teraz z każdego kabla odcinasz jeszcze dwa dziesięciocentymetrowe kawałki i tych kawałków używasz tak jak tych blaszek - do zwarcia górnych gniaz z dolnymi.

Resztę czyli 2*1,8m używasz do normalnego podłączenia wzmaka.

Wszystkie kable możesz zarobić końcówkami lub nie, jak ci wygodnie. Jeśłi będziesz często przepinał kable to warto zarobić, jak nie, to zostaw gołe końcówki.

Nie mam pojęcia jak to jaśniej napisać :)

Będzie jakaś różnica w brzmieniu? między tym gotowym zestawem a zrobionym własnoręcznie? czy lepiej wogóle podpiąć to przez bi-wiring?

i jeżeli kupię kabel 10zł za metr to bedzie różnica jak zrobiłbym to połączenie kablem za 40zł za metr?

Nie będzie żadnej w żadnym wypadku. Jak wydasz na zestaw z 5k i będziesz miał tysiaka z którym nie bedziesz wiedział co zrobić, to możesz się pobawić i poeksperymentować i psrawdzić czy kable to bajka czy nie. Ale do zestawu za 500 zł? Nigga please ;)

ok. dzięki za wyjaśnienie już wszystko zrozumiałem. Okazało się że sprzedający znalazł te blaszki więc po problemie. Ale wiedza zdobyta jest bezcenna. A co do tego amplitunera, ile mogę za niego dostać?

Jaka wiedza? Mity na temat okablowania zostały obalone zaraz po tym jak napisałeś, że znalazłeś blaszki.. :) Wywaliłbym je i wstawił kabelek którym łączysz wzmaka i kolumny. Nie dlatego, że nie grają ale dlatego że to chińszczyzna i z czasem będzie Ci się to utleniało..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Wywaliłbym je i wstawił kabelek którym łączysz wzmaka i kolumny. Nie dlatego, że nie grają ale dlatego że to chińszczyzna i z czasem będzie Ci się to utleniało..

Pomyślę. Proszę Was o pomoc w wycenieniu tego mojego amplitunera. Pioneer vsx-515 . Stan wizualny i techniczny wzorowy.

Ten ampli kosztował od 200 do 275 dolców z tego co znalazłem na necie, średnio węc powiedzmy 230$. 230*3,2(kurs jak ostatnio sprawdzałem)= 750zł.

750/2=375.

Za 375 możesz próbować go opchnąć.

Ten ampli kosztował od 200 do 275 dolców z tego co znalazłem na necie, średnio węc powiedzmy 230$. 230*3,2(kurs jak ostatnio sprawdzałem)= 750zł.

750/2=375.

Za 375 możesz próbować go opchnąć.

W takim razie jaki polecisz wzmacniacz w granicach 400zł aby spełnił moje oczekiwania?

a czy będę mógł podłączyć odtwarzacz dvd ( który zostanie mi do kompletu) do wzmacniacza? i czy będę mógł odpalić przez taki zestaw film na dvd?

A jakie w ogóle będzie twoje główne źróło do tego zestawu. W sensie to które będzie źródłem muzyki?

DVD podłączysz do każdego wzmacniacza bez problemu.

Kwestia jest tylko taka, że za jakość muzyki wtedy odpowiadać będzie przetwornik DAC wbudowany w to DVD.

A jakie w ogóle będzie twoje główne źróło do tego zestawu. W sensie to które będzie źródłem muzyki?

DVD podłączysz do każdego wzmacniacza bez problemu.

Kwestia jest tylko taka, że za jakość muzyki wtedy odpowiadać będzie przetwornik DAC wbudowany w to DVD.

Myślę że wybiorę coś z polecanego rotela z serii 9xx. Mam nadzieję że to dobry wybór...

Ja tam słuchałem jednego rotela za 2,5k i był beznadziejny w porównaniu z odpowiednikami innych firm, więc jestem sceptyczny co do dej marki, ale to oczywiście nie musi się w ogóle przekładać na inne modele, zwłaszcza na te sprzed dekady.

Ja tam słuchałem jednego rotela za 2,5k i był beznadziejny w porównaniu z odpowiednikami innych firm, więc jestem sceptyczny co do dej marki, ale to oczywiście nie musi się w ogóle przekładać na inne modele, zwłaszcza na te sprzed dekady.

kurde to już nie wiem. a możesz polecić coś sprawdzonego?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.