Skocz do zawartości
IGNORED

Co dalej? Czyli w poszukiwaniu lepszego dźwięku.

reka

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, do tej pory zawsze starałem się więcej czytać niż pisać na tym forum jednak doszedłem do momentu gdzie mam mętlik w głowie. Piszę z pytaniem, co warto wymienić w moim zestawie stereo by grało to jeszcze lepiej, szukam najsłabszego ogniwa. Muzyki słucham tylko z PC, 100% flac'ki z wykorzystaniem foobara i wasapi. Posiadana przeze mnie karta dźwiękowa to stary creative sb 0230. Wzmacniacz to Denon PMA 560 natomiast głośniki to Monitor Audio BX2. Ogólnie jestem zadowolony, czego szukam to chyba większej rozdzielczości. Proszę o pomoc we wskazaniu najsłabszego ogniwa zestawu i poradę co dalej. Rozważam zakup DACa lub też wymianę wzmacniacza na taki ze zintegrowanym DACiem. Raczej preferuję sprzęt używany w budżecie 1kzł. Głośników wolał bym nie ruszać. Pomieszczenie mam nie duże ok 10m^2 i udało mi się je w miarę sensownie ustawić. Jeśli chodzi o preferencje muzyczne, to słucham prawie wszystkiego ale dla ustalenia uwagi przyjmijmy muzykę filmową.

Witaj,

moim zdaniem jeśli szukasz możliwie najlepszego dźwięku, proponowałbym dokupić dobry USB DAC a w następnym kroku zmienić wzmacniacz na NAD C316 BEE (http://www.q21.pl/nad-c316-bee-dostawa-gratis.html). Największa jednak różnicę usłyszysz przy dokupieniu przetwornika i podłączeniu komputera przewodem USB do przetwornika.

Zwróć proszę uwagę na Arcam rPac (http://www.q21.pl/arcam-rpac.html) oraz Calyx Coffee (http://www.q21.pl/calyx-coffee.html). Obydwa urządzenia powinny optymalnie wpasować się w Twój system.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu.

W przypadku pytań jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja bym radził spróbować inny wzmacniacz. To mogą być realne spore zmiany. Do muzyki filmowej jakiś mały sub też by się przydał. Zależy ci na rozdzielczości a z bx2 rozdzielczości w dół masz spore braki. Na tym forum doradzą ci kable i magiczne źródła gdzie koszt produkcji to 100zł a cena urządzenia 1000zł.

wymień wzmacniacz na jakiś audiofilski

świetny pomysł - wszyscy wymieńmy wzmacniacz na audiofilski za 1k;]

Do muzyki filmowej jakiś mały sub też by się przydał.

Pewnie, na 10m2 w prawdopodobnie niezaadaptowanym akustycznie pomieszczeniu nic tylko suba zapchać...

Na tym forum doradzą ci kable i magiczne źródła gdzie koszt produkcji to 100zł a cena urządzenia 1000zł.

Ja polecę magiczną kartę dźwiękową do pc - Audiotrak Prodigy HD2 za około 350zł skoro słuchasz głównie z pc. Potem ewentualnie radziłbym dozbierać na lepszy wzmacniacz.

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź :). Sporo mi pomogliście w dylemacie czy najpierw wzmacniacz zmienić czy jednak DAC USB. Teraz pytanko, czy zna ktoś sklep w Krakowie gdzie mógłbym posłuchać wyżej wymienionych DACów? Czytałem, że jeszcze firma Audinst produkuje dobre przetworniki w założonym budżecie? Jeśli chodzi o adaptacje akustyczną pokoju to zrobiłem chyba wszystko co w mojej mocy, sporym kłopotem jest brak równoległych ścian. Pokój nie jest na planie kwadratu czy prostokąta :/. Co do subwofera to nie będę kupował gdyż nie jestem zwolennikiem "tłustego bassu", to co oferują monitory mi w pełni wystarcza.

wzmacniacz z założenia ma wzmocnić podany mu sygnał, wynika z tego że dac ma tu pierszeństwo następnie wzmacniacz, ale słaby wzmacniacz (kiepski) nie jest w stanie wzmocnić tegoż sygnału do pożądanej przez nas jakości i okazuje się że dalej jesteśmy w kropce wynika z tego krótkiego wywodu że trzeba postawić na równi oba urządzenia

No dobrze to jaki wzmak w tej kwocie byś polecił? Rozglądałem się za nadem c315bee ale sporo ludzi narzeka,że są dość awaryjne.. nie wiem jak ich następca c316bee. Nie wykluczam zmiany obu urządzeń jednak jestem zmuszony rozciągnąć to w czasie stąd też ten temat.

wzmacniacz z założenia ma wzmocnić podany mu sygnał, wynika z tego że dac ma tu pierszeństwo następnie wzmacniacz, ale słaby wzmacniacz (kiepski) nie jest w stanie wzmocnić tegoż sygnału do pożądanej przez nas jakości i okazuje się że dalej jesteśmy w kropce wynika z tego krótkiego wywodu że trzeba postawić na równi oba urządzenia

Bolesław, czy ty się dobrze czujesz? Wzmacniacz wzmacnia sygnał... ameryki nie odkryłeś;] Bazując na twoich wypowiedziach mam wrażenie, że nie za bardzo masz pojęcie co piszesz i gdzieś tylko coś tam trochę poczytałeś;] Radzę bazować wypowiedzi na własnym doświadczeniu. Pierwsze co musi autor tematu zrobić to wymienić tego starego SB, bo jak będzie nawet najwybitniejszy wzmacniacz na świecie to sygnału nie poprawi. Tego denona śmiało możesz narazie zostawić bo to całkiem przyzwoity wzmacniacz i żeby kupić coś lepszego nowego musiałbyś wydać z 1500zł albo i więcej. Odnośnie nada to radziłbym raczej kupić używanego 326bee niż nowego 316bee bo będą kosztowały podobnie i często 326 będzie jeszcze na gwarancji.

Wracając jeszcze do kwestii daca to z mojej strony mogę polecić Audio-gd NFB-15.32(zakładając ze budżet nadal jest do 1k), mają polskiego dystrybutora więc można wypożyczyć i posłuchać u siebie w domu, ewentualnie można byłoby posłuchać Calyxa Coffee tak jak radzi Q21.

Jak kiedyś pisałem, można zainstalować (na próbę tylko, bez kupowania)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeśli słychać polepszenie to DAC później pomoże

Z tanich USB-DAC np. taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gra dobrze, DAC nie topowy ale wejście USB dobre,

poczytaj jednak opinie na forach zanim kupisz, a najlepiej pożycz od kogoś.

Jest dużo opcji, nie namawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Jak kiedyś pisałem, można zainstalować (na próbę tylko, bez kupowania)

Ukryta Zawartość

jeśli słychać polepszenie to DAC później pomoże

Hmm ten program narzuca normalizację i loudness. Nie jest to absolutnie poprawa dźwięku gdyż utwór traci wtedy oryginalny balans tonalny i dynamikę. Nie należy tego mylić z poprawą dźwięku gdyż jest to jego zwykła modyfikacja. Co prawda rozumiem że może się to podobać, każdy przecież słucha to co lubi i to co jemu się podoba. A najprostrzym sposobem na faktyczne sprawdzenie i ocenę poprawy będzie po prostu podłączenie daca do naszego systemu i żadne programy nie są nam w stanie zagwarantować i odtworzyć charakterystyki przetwarzania dźwięku przez dane urządzenie. Proszę nie wprowadzajmy kolegi w błąd. Tak jak pisałem większość producentów i dystrybutorów wypożycza swoje urządzenia więc nie rozumiem po co na siłę kombinować z rozwiązaniami programowymi. Nie twierdzę też ze jestem specjalistą w tej dziedzinie a jedynie wydaje mi się ze byłoby to najsensowniejsze podejście do tematu.

Ukryta Zawartość

Kolego bolesławie, już dawno wyrosłem z słuchania muzyki w trybie innym niż direct. Zdaję sobie sprawę, że w tej kwocie i w tym budżecie zawsze będą niedociągnięcia, problem w tym, że to hobby nie ma górnej granicy której się już nie przeskoczy. Granicę tą wyznacza zdrowy rozsądek, grubość portfela oraz czułość naszego słuchu.

• 3 tygodnie później...

Posiadasz 3 słabe elementy w torze - kartę, wzmacniacz i kolumny.. W pierwszej kolejności kup zewnętrzny DAC. W drugiej porządny wzmacniacz. W trzeciej prawdziwe kolumny.

dac przy tym denonie ci nie pomoże, szwgiero zmianiał już trzy dacki przy hk 980 a ja nadal nie słysze tem poprawy zresztą za jednego dał 1100 czarna rozpacz z tą audiofiliją

• 2 tygodnie później...

DAC!!!

Wzmacniacz + kolumny masz i tak lepsze od źródła.

Muisz brać dużą poprawkę na to że ludzię lubią dużo pisać nie wiedząc prawie nic o temacie lub mając jakieś dziwne przekonania.

Rady sklepu czy kolegi antrofilusa są w tym miejscu jest jak najbardziej dobre, musisz tylko pomyśleć nad tym jaki DAC.

• 1 miesiąc później...

Skończyło się na zakupie Audinsta Hud-Mini. Dźwięk jak to zwykle bywa w przypadku poprawienia któregoś z elementów jest taki jak by ktoś ściągnął koc z głośników. W porównaniu do karty dźwiękowej różnica bardzo duża. Kolejnym zakupem jaki planuje są porządne ciężkie standy pod kolumienki, bo to na czym one teraz stoją woła o pomstę do nieba ;). Ponadto standy pozwolą mi odsunąć głośniki od ściany i rozsunąć je bardziej na boki co po prowizorycznych testach korzystnie wpływa na akustykę w moim pokoju. Natomiast jako ciekawostkę mogę napisać efekty przeprowadzonych przeze mnie testów, porównywałem Fiio D3, Audinsta Hud-Mini oraz NuForce DIA. Ten ostatni jest wzmacniaczem pracującym w klasie D, jednak do testu został wykorzystany jako DAC. Testowaliśmy u znajomego na jego Denonie PMA 560 oraz Klipsch'ach F1. Między Fiio a Audinst'em różnica ledwo wyczuwalna na korzyść Audinsta ale tu wiele zależy od gustów. Natomiast DIA jako DAC wypadł tragicznie. Podbite zarówno bass jak i górne partie dają odczucie włączonego "loudnessa". Fiio w moich odczuciach w porównaniu do Audinsta gra bardziej górą. Jednak jeśli ktoś mi powie, że różnice w tym przedziale cenowym są kolosalne to już nie uwierzę w to. Być może bardziej wprawne ucho, na lepszym sprzęcie jest w stanie usłyszeć więcej, ja nie potrafię. Dzięki za pomoc wszystkim.

Troche dziwne to porównanie bo wszystkie trzy urządzenia są w rożnych przedziałach cenowych, Fioo ok 150zl, Audinst ok 400zl, Nuforce - 1000zl pomijając fakt, ze jest wzmacniaczem więc w odsłuchu trudno o bezpośrednie porównanie.

Mogłbyś napisać dlaczego wybrałeś Audinsta skoro nie było wielkiej różnicy w porównaniu z Fioo?

Właśnie dlatego chcieliśmy je porównać bo mają różne przedziały cenowe. W nuforce wykorzystaliśmy wyjście na przednim panelu, podłączone do Denona. Audinsta kupiłem przed porównaniem i teraz musiał bym się zastanowić czy drugi raz bym go kupił. Ma wzmacniacz słuchawkowy i komunikuje się po USB co w wielu przypadkach jest zaletą (praca z laptopem). Czekamy jeszcze na możliwość porównania tych maluchów z Arcamem rDac. Czy na budżetowym sprzecie jaki posiadamy będzie jakaś słyszalna różnica za kwotę 10x wyższą.. :)

Opisz później wrażenia.

Ja miałem okazje porównania Fioo (ver D03) z DACiem NADa, bo oba posiadam i różnica jest dość wyraźna na korzyść NADa (cena w okolicac1tys zł). Podczas ślepych testów NAD wygrał z Fioo 2:1, za Fioo wstawił się mój 7 letni synek :)

• 11 miesięcy później...

Kolejnych testów niestety już nie było, natomiast do zestawu wpadł NAD C320. Po tygodniu słuchania nie wiem co mam myśleć, z jednej strony na dobrze zrealizowanych utworach brzmi wspaniale, z drugiej strony słabsze kawałki brzmią tragicznie. Mega płasko sucho.

Czyli półka z PM6005 miałem to samo,obecny Rotel nie ma takich problemów,co nie oznacza że jest idealnie ale na pewno i to słychać jest dużo Lepiej.

Łokmen Saba

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.