Skocz do zawartości
IGNORED

Klub winylowej płyty wolny od banów.

Gość masza1968

Rekomendowane odpowiedzi

- nie jestem entuzjastą płyt monofonicznych - wychodzę z założenia, że były nagrywane zanim weszło stereo i siłą rzeczy muszą gorzej brzmieć, bo aparatura nagrywająca jeszcze nie taka itd. - zwykle jak widzę mono to nie biorę, ale kilka się prześlizgnęło - aby się utwierdzić w tym przkonaniu odpaliłem dzisiaj tę płytę i.......nie utwierdziłem się ! dźwięk ładny, dużo mięsa, wokal wyraźny , naturalny, wysunięty do przodu, wysokie są, a niskie piękne - dodają plastyczności, a jednocześnie nienachalne jak na niektórych nowych winylach, a jak wszedł sax to jakby ktoś zagrał w pokoju ! - napisane - recording 1954 r. - niesamowite ! a płyta wydana w 1955 r. - wygląda jakby została właśnie zdjęta z półki sklepowej - jestem pełen uznania dla ichniejszych inżynierów dźwięku - wrzuciłem potem Mahalię Jackson stereo i wstyd przyznać, ale nie było już tak ładnie - składam to wszystko na karb wyjątkowo dobrze wytłoczonej płyty - 4 utwory na stronie - jednak przy zakupach być może nie będę odrzucał mono z automatu...pzdr..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25310-0-31478400-1382708130_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

- nie jestem entuzjastą płyt monofonicznych - wychodzę z założenia, że były nagrywane zanim weszło stereo i siłą rzeczy muszą gorzej brzmieć, bo aparatura nagrywająca jeszcze nie taka itd. -

Ale wiesz, że muzykę się nagrywa w MONO a dopiero potem "przerabia" na stereo ? Również te Twoje wydanie stereo, które według Ciebie brzmią lepiej.

Dosłownie wczoraj miałem przyjemność uczestniczyć w bezpośrednim porównaniu wydań mono/stereo The Piper At The Gates Of Dawn na wzmacniaczu McIntosh C2300

Mono bije stereo że aż miło.

Sam widzisz excelku jak zawodne są Twoje założenia i wyłącznie własną logiką tworzone teorie. A dziwisz się, że my w obronie przed Twymi namolnymi próbami utrwalenia ich jako kanon, buntujemy się i czasem cię pokąsamy:-)

Tutaj naprawdę nikt nie chce Twojej krzywdy, prosimy jedynie o pomiarkowanie w głoszeniu tych "prawd" :-)

Jak zawsze serdecznie Włodek.

Blossom Dearie "My Gentleman Friend". Powiem tylko - Kenny Burrell - gitara. Warte zainteresowania : ) Szukam...

Ps. Warto miec dodatkowy tor mono.

Pozdro.

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Wojtek, a telewizor czarno-biały - też warto?

Pozdro,

Yul

Telewizor niekoniecznie, ale Pentaxa 645 analogowego

i pstrykać czarno-białe zawsze warto.

Dosłownie wczoraj miałem przyjemność uczestniczyć w bezpośrednim porównaniu wydań mono/stereo The Piper At The Gates Of Dawn na wzmacniaczu McIntosh C2300

Mono bije stereo że aż miło.

Ale w czym konkretnie bije?

W dynamice? Klarowności dźwięku?

Ja tam zawsze wolałem stereo.

aby nie ogladac czerwonych mord politykow.

To i tak dobrze, bo za komuny, na russkich wybuchowych telewizorach Rubin, wszyscy członkowie egzekutywy PZPR mieli buźki fioletowe. Następnie robiły się zielone, ale to już zapowiadało rychłą eksplozję odbiornika. Coś jakby supernova :)

Pozdro,

Yul

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Widziałem foty dodatkowego ramienia. Ładne, ładne... ciekawie wyszło to coś.

Ale nie wiem czy mogę zdradzać? Może poczekajmy na ruch konstruktora.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Weekend!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie pamiętam czy to już proponowałem? Piękna płyta!

Tsuyoshi Yamamoto Trio - Girl Talk (TBM2559-45)

http://www.youtube.com/watch?v=VqATQr3QDMs

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Albo dobra, najwyżej zbiorę opieprz.

Prosto jaskini konstruktora. Ot taka dostawka do AF, którą można umieścić w zasadzie jakkolwiek, byleby ramię trzymało geometrię.

Ramię ciężkie gdyż to dla dl-102, masy efektywnej dokładnej nie znam, miało być pod 25 g.

Należą się ogromne podziękowania Panu A. Analogowemu, że zechciał podjąć się tego zadania.

Ten gramiak obok to czyjś jest, nie mój...

Pamiętajcie jeśli kredens,

to tylko piano black!

post-43142-0-25812400-1382726733_thumb.jpg

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Tylko chyba nie wszystkim, ad fontes w smak...

No chyba nie zamierzacie gadać o patefonach?

Każdy ma to co ma i innym wara od jego wyboru.

Ot taka dostawka do AF, którą można umieścić w zasadzie jakkolwiek, byleby ramię trzymało geometrię.

Wow!!! Widywałem już wędki krótsze :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nie mozna na chwile, zboczyc z tematu..)

Wojtek, pewnie że można ale wiesz czym się zazwyczaj kończą tematy sprzętowe :)

Wyścigiem kto ma dłuższego.... no ale akurat tu zwycięzcę-wędkarza już chyba mamy ;)

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

ufff

Dzisiaj odpuszczę sobie mono i posłucham chyba tego pana.

Bardzo lubię, może nie wszystko jest dobre. Ale wszystko co jego niestety zbieram.

I dzieciaki go lubią, i małżonka, i kot oczywiście.

tumblr_muwtkxNdr31rqenwho7_r1_500.jpg

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Na otarcie łez. Wesoła wersja smutnego kawałka Bonniego.

Tego, co to go Johnny Cash wziął na cover, zanim nogi wyciągnął.

http://youtu.be/d-xSxWX7_-4

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.