Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 2000 zł, muzyka elektroniczna

Glass

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jest to pierwszy mój post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość szczególnie w sprawach poziomu wiedzy o sprzęcie audio jaki rezprezentuję :)

Postanowiłem napisać tego posta, ponieważ nurtuje mnie kilka pytań na tematy związane z zakupem sprzętu stereo, jego umiejscowieniem w pokoju, podłączeniem, doboru parametrów, przewodów i tym podobne. W chwili obecnej jestem na etapie planowania, gdyż pieniądze na ten cel mają się pojawić w niedalekiej przyszłości (nie pracuję, jestem studentem i otrzymuję stypendium naukowe). Najważniejsze pytania wyróżnię tłustym drukiem.

Zacznijmy od pomieszczenia, w którym sprzęt będzie się znajdował. Ma on wymiary 4,2m x 5,5m co daje ok. 23 m^2. Orientacyjny układ mebli w pomieszczeniu znajduje się w załączniku. W tym miejscu mam pierwsze pytanie - czy proponowane przeze mnie ustawienie kolumn głośnikowych jest dobrym pomysłem? Większość czasu w pokoju spędzam przy biurku, więc głośniki byłyby skierowane w jego stronę.

Drugą sprawą jest dobór sprzętu. Na wydatek ten chciałbym przeznaczyć do 2000 zł. Ostatnio wpadły mi w oko kolumny Canton Ergo 80 DC w cenie 990 zł. Są to kolumny dwuipółdrożne (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Czy ich moc (120 W) nie jest za duża do pomieszczenia 23 m^2? Dodam, że słucham ciężkiej muzyki elektronicznej z dużą ilością tonów niskich. Jeśli chodzi o wzmacniacz, to zakochałem się w starszych japońskich klockach, mimo że w życiu ich nie słyszałem :) Na pierwszy ogień mam Denona PMA-1060 w cenie ok. 600 zł. Nie jestem pewien czy nie był on modyfikowany. Co prawda mógłbym uzyskać zdjęcie z góry bez obudowy, jednak zapewne niewiele mi ono powie, gdyż w tym temacie jestem laikiem. Proszę o propozycje zestawów oraz wskazówki dotyczące zakupu.

Trzecia sprawa to zakup przewodów. Jestem sceptykiem co do wpływu "beztlenowej" miedzi na jakość dźwięku, więc stawiałbym na najtańsze kable audio jakie znajdę. Czy będę w stanie zauważyć jakąkolwiek różnicę w dźwięku kupując przewody lepszej klasy?

Ostatnią kwestią jest dobór źródła. Niestety ze względu na gatunek muzyki, której słucham, decydując się na odtwarzacz CD stereo, byłbym zmuszony nagrywać pliki z komputera na nośnik CD. Szukam zatem rozwiązania, które jak najmniej pogorszy jakość dźwięku. Mam dobrej klasy MP3 (Meizu M6 SP), jednak nie wydaje mi się, by to źródło było najlepszym pomysłem. Jest też opcja odtwarzania muzyki z komputera, jednak posiadam w chwili obecnej jedynie zintegrowaną kartę dźwiękową w zestawie ze starą płytą główną. Czy kupowanie np. karty Asus Xonar jest dobrym rozwiązaniem? Ostatecznie mógłbym nagrywać płyty na nośnik, jednak to wiązałoby się z dodatkowymi kosztami kupna odtwarzacza CD. Czy warto?

Za wszelkie wskazówki, porady, linki do innych tematów, forów, stron serdecznie dziękuję.

post-51335-0-45492200-1378131596_thumb.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

moca sie nie przejmuj Twoj denon wystarczy , Canton - slyszalem o tej firmie ale slabo jest popularna mimo ze do niemiec niemamy daleko niewiem jak to gra slyszalem kiedys jeden model ale nie pamietam jaki powiem tylko ze uszy mnie nie bolaly co do wzmacniacza skoro jestes fanem to moze byc Cie trudno przekonac do czegos innego ale i po co bo recenze ma na poziomie dobrym nastepnie karta dzwiekowa proponowal bym zewnetrzna i najlepiej z dac skoro chcesz uzywac komputera rozejrzyj sie jest w czym wybierac i teraz kable przez wielu audiofilow uwazane za najslabsze ogniwo w zestawach uwiez mi ze jak wydasz troszke wiecej to uslyszysz roznice oczywiscie wszystko ma swoja cene rozejzyj sie za firma qed to swietna firma i co bys nie wybral to w 90% polecane kable

Witam. W takim budżecie to kable nie grają prawie żadnej roli i nie warto sobie nimi zaprzątać głowy lepiej dołożyć do kolumn albo wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Świetnie zbudowany moim zdaniem lepszy od Nada 370 a napewno sporo lepszy od tego Denona.

Ukryta Zawartość

Te nos daci na tda1543 moim zdaniem lepsze od Arcama rdaca. Najlepiej poszukaj Teradaka albo Valab.

Do tego kolumny ja bym polecał poszukać jakiś podłogówek może coś na Vifach np. starszy model T+A albo może jakieś Avance starszy model( te nowe nie mają nic wspólnego z marką oprócz nazwy i nie polecam ). W monitorach do elektroniki w pomieszczeniu powyżej 20 metrów będie za mało basu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ciekawa oferta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale w szczególności kolumny bym radził odsłuchać przed zakupem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jest to pierwszy mój post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość szczególnie w sprawach poziomu wiedzy o sprzęcie audio jaki rezprezentuję :)

Postanowiłem napisać tego posta, ponieważ nurtuje mnie kilka pytań na tematy związane z zakupem sprzętu stereo, jego umiejscowieniem w pokoju, podłączeniem, doboru parametrów, przewodów i tym podobne. W chwili obecnej jestem na etapie planowania, gdyż pieniądze na ten cel mają się pojawić w niedalekiej przyszłości (nie pracuję, jestem studentem i otrzymuję stypendium naukowe). Najważniejsze pytania wyróżnię tłustym drukiem.

Zacznijmy od pomieszczenia, w którym sprzęt będzie się znajdował. Ma on wymiary 4,2m x 5,5m co daje ok. 23 m^2. Orientacyjny układ mebli w pomieszczeniu znajduje się w załączniku. W tym miejscu mam pierwsze pytanie - czy proponowane przeze mnie ustawienie kolumn głośnikowych jest dobrym pomysłem? Większość czasu w pokoju spędzam przy biurku, więc głośniki byłyby skierowane w jego stronę.

Drugą sprawą jest dobór sprzętu. Na wydatek ten chciałbym przeznaczyć do 2000 zł. Ostatnio wpadły mi w oko kolumny Canton Ergo 80 DC w cenie 990 zł. Są to kolumny dwuipółdrożne (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Czy ich moc (120 W) nie jest za duża do pomieszczenia 23 m^2? Dodam, że słucham ciężkiej muzyki elektronicznej z dużą ilością tonów niskich. Jeśli chodzi o wzmacniacz, to zakochałem się w starszych japońskich klockach, mimo że w życiu ich nie słyszałem :) Na pierwszy ogień mam Denona PMA-1060 w cenie ok. 600 zł. Nie jestem pewien czy nie był on modyfikowany. Co prawda mógłbym uzyskać zdjęcie z góry bez obudowy, jednak zapewne niewiele mi ono powie, gdyż w tym temacie jestem laikiem. Proszę o propozycje zestawów oraz wskazówki dotyczące zakupu.

Trzecia sprawa to zakup przewodów. Jestem sceptykiem co do wpływu "beztlenowej" miedzi na jakość dźwięku, więc stawiałbym na najtańsze kable audio jakie znajdę. Czy będę w stanie zauważyć jakąkolwiek różnicę w dźwięku kupując przewody lepszej klasy?

Ostatnią kwestią jest dobór źródła. Niestety ze względu na gatunek muzyki, której słucham, decydując się na odtwarzacz CD stereo, byłbym zmuszony nagrywać pliki z komputera na nośnik CD. Szukam zatem rozwiązania, które jak najmniej pogorszy jakość dźwięku. Mam dobrej klasy MP3 (Meizu M6 SP), jednak nie wydaje mi się, by to źródło było najlepszym pomysłem. Jest też opcja odtwarzania muzyki z komputera, jednak posiadam w chwili obecnej jedynie zintegrowaną kartę dźwiękową w zestawie ze starą płytą główną. Czy kupowanie np. karty Asus Xonar jest dobrym rozwiązaniem? Ostatecznie mógłbym nagrywać płyty na nośnik, jednak to wiązałoby się z dodatkowymi kosztami kupna odtwarzacza CD. Czy warto?

Za wszelkie wskazówki, porady, linki do innych tematów, forów, stron serdecznie dziękuję.

Cantony ergo to świetnie wykonane głośniki, bardzo szczegółowe dobrze pookładane ale z krótkim twardym basem. (tak przynajmniej grały te modele 607, 609, 690, których słuchałem). Z cantonem też jest tak że starsze modele były bardziej surowe nawet agresywne, nowe modele są już bardziej muzyklane i mają bardziej poluzowany bas. Podejrzewam że te głośniki które wskazałeś nie będą chciały grać elektroniki, będzie za dużo średnich i wysokich, a bas będzie za bardzo kontrolowany i krótki. Osobiście polecam ci jbl 880 l, albo klipsche i do tego jakieś harmana.

Co ustawienia kolumn, ogólnie miejsce może być, tylko kolumny poodsuwasz od siebie i od ściany ale to na końcu jak będziesz miał złożony zestaw.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.