Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wymianić Denon PMA-1520 na Yamahę AX-900

PiotrMr

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem kompletnie nie ma sensu,

napisz proszę jakie gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie oraz co ewentualnie nie podoba Ci się w aktualnym zestawie z PMA-1520

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To są dwa zupełnie inne wzmacniacze. Denon jednak pozycjonowany wyżej i droższy. Yamaha to jeden z najbardziej udanych wzmacniaczy budżetowych. Denon potrzebuje przejrzystych. lekko rozjaśnionych kolumn. Wtedy pokaże dużą klasę. Jest lepszy od swojego następcy: PMA 1560, droższy i wyżej pozycjonowany. Klasyfikowany na poziomie 3x droższego Marantza PM-95 w klasie szczytowej. Idealny do wszelkiego typu muzyki z wyjątkiem mocnego łojenia. Yamaha z odpowiednimi, neutralnie brzmiącymi lub lekko ocieplonymi kolumnami zagra bardzo dobrze. Będzie miała soczystość i wykop. Dobrej jakości nisko schodzący bas. Tym niemniej nie da takiej przyjemności obcowania z muzyką jak Denon PMA 1520.

Jest lepszy od swojego następcy: PMA 1560, droższy i wyżej pozycjonowany.

to dziwne bo ile razy spotykam na allegro, to zawsze pma 1560 jest wyzej wycenany niz 1520

Dopiero co skompletowałem sprzęt i tak naprawdę jeszcze się dobrze nie osłuchałem. Yamahę słyszałem przez krótką chwilę z kolumnami Wharfedale Evo 2 50 i efekt mi się podobał, wcześniej te Wharfedale miałem podpięte pod Denon PMA-1500 R, wydawało mi się że było jakby trochę gorzej bardziej ciemno, ale zaznaczam z Yamahą odsłuchiwałem tylko przez chwilę i po długiej przerwie w słuchaniu czegokolwiek, więc mogło mi się tylko wydawać że jest lepiej.

Natomiast teraz po sprzedaży Wharfedale 2 50, za pieniądze które za nie dostałem kupiłem kolumny i wzmacniacz. Trafił się Denon PMA-1520, kolumny to Paradigm 9se, zastanawiam się jaka byłaby różnica w dźwięku gdyby je podpiąć pod AX-900, niestety nie mam możliwości tego zrobić zanim ją kupię.

Muzyka pop, czasami jakiś lekki rock, blues, ale nie tylko.

Raczej AX-900 pod Paradigmy nie podpinaj ;-) Tutaj dowód na to o czym pisałem wcześniej:

8h0kh2ql4unq.jpg

Miałem kiedyś PMA-1520. Potem Marantza PM-95. Bardzo dobre piece. Z lekkim wskazaniem na 3x droższego Marantza. Jednak nie obraziłbym się mając 1520 w drugim systemie.

O, jak ładnie i fachowo nam to wszystko wytłumaczyłeś. Brawo - tak trzymaj !

Był kiedyś na tym forum taki diskomaniak który zajmował się takimi tematami. Ale on to by Cię zaraz zjechał że g...o wiesz a się odzywasz. I wytłumaczył by ci w krótkich obraźliwych słowach że nie powinieneś się wypowiadać na tematy o których nie masz zielonego pojęcia. Ale na szczęście on już opuścił to forum. Uzyskał wynik 15.000 pkt i zamiast ciągnąć do 20.000 żeby być numerem jeden w ilości wpisów - odpadł. Ponoć poziom forum go wykończył. Ludzie nie doceniali ani jego obraźliwych postów, ani pożyczonego Krella.

No, ale Ty to bardzo ładnie, kulturalnie i ze znawstwem się tu wypowiadasz - więc trzymamy za Ciebie kciuki.

No i wiesz - on był z Krakowa - więc nikt nie traktował go poważnie. A Ty jesteś z Targówka - a więc swój chłop !

Cieszę się że nadal jesteś tu z nami.

to dziwne bo ile razy spotykam na allegro, to zawsze pma 1560 jest wyzej wycenany niz 1520

Przeciez napisal o tym. Tez mialem chrapke na 1520 i na tego DACa na pcm56.

?👈

Przeciez napisal o tym. Tez mialem chrapke na 1520 i na tego DACa na pcm56.

fakt, w innym kontekscie to sobie przeczytałem:)

a jak się ma do w/w wzmacniaczy sony ta-f555es? wiecie cos na ten temat?

no dobrze, ale posiadając np 555es II warto doplacac tą samą wartośc do np denona pma 1520 czy yamahy ax-900 czy nawet pm95?

tak się składa że posiadam TA-F555ES bez mk2

• 3 miesiące później...

Przede wszystkim proponuję duży dystans do wpisów justasa32. Jego wiedza sprowadza się do mało wiarygodnych rankingów Stereoplay'a gdzie posiadany przez niego Rotel uzyskał bardzo dobre wyniki. Rankingów kontrowersyjnych w których w przypadku decków Pioneer ze średniej półki został oceniony wyżej niż Nakamichi Dragon. Takich kwiatków jest tam więcej.

Podsumowując:

Denon PMA 1520 - klasyfikowany w Referenzklasse, testowany na poziomie 3x droższego Marantza PM-95 topowy model Denona z końca lat 80-tych. Dźwięk dość przyjemny dla ucha, muzykalny. Koszt nowego: 2000 DM. Na pokładzie zainstalowany przetwornik.

Denon PMA 900v - nieco starszy model, zdecydowanie bardziej budżetowy i moim zdaniem dość ciemny, tańszy

Uwaga: wzmacniacze z lat 90-tych z końcówkami x60 i x80 grają zupełnie inaczej, są suche i pozbawione muzykalności (moim zdaniem).

Sony TA-F 555 ES - skonstruowany przez poprzednika najwybitniejszego konstruktora Sony Takashi Kanai, bardzo dobrze brzmiący wzmacniacz dużo lepszy od późniejszych ESów włącznie z modelami 870 i 880, topowy model na Europę, dźwięk nieco rozjaśniony w porównaniu do najbardziej znanych modeli, porządnie się grzeje, szczegółowy - dobra pozycja , cena nowego poniżej 2000 DM

Sony TA-F 555 ES II - zwany małym 777 ES (sporo podobnych rozwiązań konstrukcyjnych), skonstruowany przez Takashi Kanai, moim zdaniem gorszy od 555 ES, mniej szczegółowy, nieco ciemniejszy.

Yamaha AX-900 - budżet killer Yamahy z 1987 roku, jasny ale bez cienia suchości, bardzo wydajny prądowo, dobry bas, ładna scena.

Wnioski? Moim zdaniem do muzykalnie brzmiących kolumn Yamaha AX-900 lub Sony TA-F 555 ES. Do jasnych kolumn Denon PMA 1520.

PS Do Paradigmów PMA 1520 będzie jak znalazł. Z AX-900 będzie zbyt jasno i męcząco.

Bald akurat seria x80 sucha nie jest. Calkowite przeciwienstwo serii x60. Duzo dolu i taka sobie srednica i wysokie. Natmomiast x60 suchy na maksa bas i duzo detali na srednicy i wysokich, jasne granie. Teoretycznie seria x60 jest lepsza, ale ja chyba wolalbym te x80R. Moze nie ma tylu detali i szczegolow, ale nie drazni.

Co do serii xx20 to akurat tak sie skalda ze od zalozenia watku minelo troche czasu, a przez ten czas mialem PMA-1520 i to jeden z lepszych Denonow. Muzykalnosc, barwa... Tego nie ma w pozniejszych seriach. I do tego DAC na 4 x Burr-Browan PCM-56P, taki sam jak we flagowym przedwzmacniaczu DAP-5500. Gra to na poziomie topowych odtwarzaczy CD Denona.

?👈

Na mnie tez nie, ale PMA-1060 byl jeszcze gorszy. Moze mial wiecej szczegolow i byl bardziej rozdzielczy, ale ten suchy bas po czasie doprowadzal do szalu. Meczace granie.

?👈

Slyszalem ze jest niezly:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

Wnioski? Moim zdaniem do muzykalnie brzmiących kolumn Yamaha AX-900 lub Sony TA-F 555 ES. Do jasnych kolumn Denon PMA 1520.

Moze polecisz mi w takim razie cos do Jamo C407,jakie to kolumny? Zaraz koncza mi sie aukcje Yamahy A720 i Denona PMA 1060 i serio mowiac zwatpilem juz ....onbecnie mam Denona PMA 720

Oba modele sobie daruj. Nie mam pojęcia jak brzmią Twoje Jamo bo tego modelu nigdy nie słyszałem.

Slyszalem ze jest niezly:

Ukryta Zawartość

Cena mocno przesadzona. To ponad 30-letni wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Moze polecisz mi w takim razie cos do Jamo C407,jakie to kolumny? Zaraz koncza mi sie aukcje Yamahy A720 i Denona PMA 1060 i serio mowiac zwatpilem juz ....onbecnie mam Denona PMA 720

Pierwsza wersje czy tego nowego? Jezeli pierwsza to zmiana na cos w okolicy 700zl bedzie krokiem w bok, a nie w przod.

?👈

Pierwsza wersje czy tego nowego? Jezeli pierwsza to zmiana na cos w okolicy 700zl bedzie krokiem w bok, a nie w przod.

tak ten stary,nie pma-720ae

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.