Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalna integra do Dynaudio Focus 160

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

chyba trzeba dodać do odsłuchów Hegel H80, z nim już formuowicze wraz z Focusami grają i sobie chwalą, oraz ciekawie może być z Roksan K2 BT który ma sporą moc i powinien bdb wysterować dość trudne Focusy

Do odsłuchu polecono mi Focusy z TEAC AI 2000 - podobno dobry zestaw.

Jak znajde czas to jadę posłuchać

posluchaj jeszcze z heglem h100 jutro laduje czarna sztuka w stanie sklepowym na allegro za 5500

nie wiem jak sie ma do 160 ale znajomy własnie szuka pieca do 110, i przesłuchaliśmy juz tego troche, od densena hegla baltlaba cyrusa po s-h koncówki maka, i jeszcze cos by sie znalazło, jak dotąd najlepiej to grało z baltlabem endo2 tylko mieliśmy zastrzezenia do ogniskowania dalszych planów, zeby nie to juz by było pozamiatane, moze warto spróbować... Pozdrawiam

Musical Fidelity-ktoś kiedyś określił bas tych urządzeń brzmiący jak salami rzucone na skórzaną kanapę.

Jakbym w życiu kierował się wyłącznie tym co ktoś kiedyś powiedział, czy napisał to ominęło bym mnie wiele intrygujących doznań, a liczba wtop była była by wręcz niesamowita.

Od 7 lat używam małego Musicala (2x70/8). Słuchałem różnych wyszukanych zabawek i nie zamieniłbym go nawet na wzmacniacz z górnej półki.

Przytoczona przez Ciebie opinia mnie nie dziwi. hihi ;) Wiele razy słyszałem o tzw. misiowatym (hah!) basie MF. Dziwnym trafem nawet na trudnych do wysterowania kolumnach nie jestem w stanie tego "misowatego" basu usłyszeć.

Podsumowując, w tych tekstach jest tyle samo prawdy co w opinii pewnego nawiedzonego handlarza, który niedawno w kilku wątkach w napastliwy sposób przekonywał mnie, że "Spendor"... to wielkie gówno. ;) Podpuszczony z lekka, przyznał że on sam tych konstrukcji nie słuchał, ale oczywiście... hihi ;)

Nie zdziwię się jeśli pojawi się tutaj ze swoją mantrą. hihi ;)

• 4 miesiące później...

krzysiekol,

jaką integrę w końcu zdecydowałeś się wybrać do swoich focusów 160?

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

• 2 tygodnie później...

Prawdopodobnie to ja stałem się ich nabywcą - czarny fortepian?

Gram z nimi na Exposure 3010s oraz Heglu HD2 i jest to świetne połączenie. Jest duża rozdzielczość góry pasma i przyjemne pomruki niskiego basu z dobrą kontrolą. Tego poszukiwałem i zatrzymuję dalsze zmiany. Przesiadłem się z podłogowych konstrukcji, a mimo tego nie brakuje mi dołu.

a tak z ciekawości kto z was słucham f160 z naimem?

Prawdopodobnie to ja stałem się ich nabywcą - czarny fortepian?

Gram z nimi na Exposure 3010s oraz Heglu HD2 i jest to świetne połączenie. Jest duża rozdzielczość góry pasma i przyjemne pomruki niskiego basu z dobrą kontrolą. Tego poszukiwałem i zatrzymuję dalsze zmiany. Przesiadłem się z podłogowych konstrukcji, a mimo tego nie brakuje mi dołu.

Zgadzam się f160 mają bardzo dobry bas nisko schodzący ale potrzebują wzmaka energicznego szybkiego dynamicznego który to ogarnie , nie tolerują docieplenia na dole bo robi się momentalnie buła na basie i potrafi zabuczeć - też akustyka i ustawienie to wzmacnia , są wymagające od amplifikacji brzmieniowo i prądowo oraz ustawienia ciężkie standy u mnie stand6 poprawiły te aspekty , nawet kable głośnikowe są nie bez znaczenia wyraźnie reagują na zmiany - obecnie dobrze zgrały u mnie się z resonem solid core resolution 1.3mm. Potrafią zagrać interesująco jeżeli zapewni się im odpowiednie warunki , sam jestem zdziwiony bo mam je z naimem xs2 i grają bardzo przestrzenie a naimowi zarzuca się płaską scenę o dziwo ,, dźwięk odrywa się swobodnie, jest rytm odpowiednia szybkość detal przy zachowaniu delikatnego ocieplenia przekazu. Nagłaśniają u mnie ponad 25m2 odsunięte od tylnej ściany około 70cm i nie jest to dla nich problem choć uważam że to ich górna granica poprawnego wypełnienia zbalansowanym pasmem tej przestrzeni.

Focal + Naim

Wzmacniacz do kwoty 6-7tyś ;nowy lub używany. Zależy mi na rozdzielczej szczegółowej górze pasma, i kontrolowanym dole. Na razie źródło Denon DCD1500AE ale docelowo pewnie będzie inne. Pokój 17m2. Muzyka głównie Jazz/Rock, Blues

Według mnie masz za mały pokój na 160.

De gustibus non est disputandum

No cóż, ilu Polaków, tyle opinii. Ale ta o 17m2 za malych na F160 jest wyjątkowo śmieszna. Ja mam 14m2 i się u mnie sprawdzają. Wszystko zależy od akustyki pomieszczenia i reszty toru.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

• 1 rok później...

Słuchałem ich w dużym pomieszczeniu dobrze zestrojonym akustycznie. Ponoć potrafią zagrać nawet na 40 m2. Z tego wniosek, że raczej powyżej 20 m2. Obecnie poważnie o nich myślę. Mam 20 m2.

Słuchałem ich w dużym pomieszczeniu dobrze zestrojonym akustycznie. Ponoć potrafią zagrać nawet na 40 m2. Z tego wniosek, że raczej powyżej 20 m2. Obecnie poważnie o nich myślę. Mam 20 m2.

Myślę że z Heglem H160 będzie bardzo dobrze

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.