Skocz do zawartości
IGNORED

altus 300 + yamaha ax 592

wisniaplc

Rekomendowane odpowiedzi

witam.... mam w planach złożyć taki zestaw: kolumny altus 300 i do tego wzmacniacz yamaha ax 592 i tu moje pytanie zagra to dobrze?? ewentualnie jaki korektor do tej yamahy?? ogólnie jeśli ktoś ma jakieś inne sugestie co do wzmacniacza w podobnej cenie do 500zl to chętnie wysłucham :D

znalazłem w dobrej cenie altusy tylko jest jeden problem.... w jednym głośniku niskotonowym widać ze była klejona membrana (widać klej na niej) i przy większej głośności zaczyna charczeć głośnik... powodem może być ta klejona membrana czy wina po stronie głośnika??

ogólnie zaczynam zabawę ze sprzętem stereo, miałem rożne kina domowe ale wole jednak fajne stare stereo :D

https://www.audiostereo.pl/topic/105595-altus-300-yamaha-ax-592/

dariob135 ok ok ale ja jednak chce postawić na altusy :D bardziej by mi pomogła informacja co zrobić żeby to właśnie one grały fajnie :D nie jestem i nie będę nigdy jakimś super znawca audio... chce tylko żeby fajnie zagrały :D

zależy co chcesz czy młocke i to całkiem przyzwoita z altusów, czy cicho ale bardziej detalicznie (kulturalnie) jak mówie altus 300 uniwersalne kolumny mocne ale na orginalnych głośnikach bo klejone to charczą- z miejsca kup nowy głośnik

To, że głośnik Ci charczy przy większych poziomach głośności, świadczy o tym, że pewnie był uszkodzony i nie pracuje równo. Istnieje szansa, że to tylko kwestia zawieszenie, wtedy regeneracja pomoże. Ale skoro już występują takie przypadłości w głośniku to imprez nim zbyt długo nie porobisz ;)

Ta Yamaszka to nawet fajny wzmacniacz mimo, że gra dosyć sucho, ale jak wspomnieli koledzy z takiego zestawienia "fajnego" dźwięku nie uzyskasz. Chyba, że chcesz po prostu połupać, wtedy bierz altusy i rób dyskoteki w domu. W każdym razie o droższym wzmaku niż ta Yamaha do kolumn altus nawet nie myśl, szkoda kasy:)

ok ok ale ja jednak chce postawić na altusy :D bardziej by mi pomogła informacja co zrobić żeby to właśnie one grały fajnie

Najlepsza modyfikacją altusów jest podniesienie im napięcia pracy, pożądane właściwości uzyskują przy napięciu około 220-230V Co do korektora to sobie daruj bo tylko pogorszy dźwięk. Jeżeli chodzi o wzmacniacz to tanie luxmany będą ok tak jak kolega wyżej napisał.

Na pewno chcesz Altusy? To naprawdę nie są dobre kolumny, a wręcz są po prostu złe... Zastanów się czy chcesz postawić na jakość dźwięku czy... właśnie na co? Przy komputerze mam B&W DM 302, mogą zagrać wystarczająco głośno, a jeżeli chodzi o jakość dźwięku to Altusom do nich daleko. Jak duży masz pokój?

dariob135 ok ok ale ja jednak chce postawić na altusy :D bardziej by mi pomogła informacja co zrobić żeby to właśnie one grały fajnie :D nie jestem i nie będę nigdy jakimś super znawca audio... chce tylko żeby fajnie zagrały :D

Powiedział czego chce, a wpajacie mu i tak swoje.

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

dzieki wszystkim za chec pomocy ale teraz mam jeszcze wiekszy metlik w glowie niz mialem.... bylem pewny ze wiekszosc bedzie odradzala altusy ale ja bym jednak na nie postawil... nie jestem melomanem :D lubie posluchac glosno muzyki i wystarczy mi tylko zeby nie "rzezilo" i bas nie moze byc "pusty".... pomieszczenie to ok 25m.... ewentualnie jakies fajne glosniki do 700zl?? no i chyba najwazniejsze jaki i czy wogole jakis korektor pod ta yamahe?? jesli on wogole cos poprawi w dzwieku....

altusy możesz skorygować korektorem i zagrają tak jak ty tego będziesz chciał

Olaboga, Bolesław powiedz mi gdzie taki magiczny korektor można kupić, który sprawi że kolumny będą grały jak będę tego chciał? Kupę bez wahania.

Olaboga, Bolesław powiedz mi gdzie taki magiczny korektor można kupić, który sprawi że kolumny będą grały jak będę tego chciał? Kupę bez wahania.

Jak dobrze zapłacisz to pewnie ci zrobią taki na zamówienie, a pózniej zaginą razem z kasą. :P

Co do tematu, to nie jestem fanem altusów. Ale w domu mam altusy 300 podpięte do diory ws704. Moim zdaniem gra to słabo/średnio, ale to zestaw taty(jemu się podoba). I wydaje mi się że nie warto kupować do altusów nic więcej niż jakiejś diory. Jeśli się myle to pewnie mnie ktoś poprawi.

A autorowi tematu polecam spróbować pierw odsłuchać sobie różnych kolumn i wzmacniaczy przed zakupem. I jeśli dalej będziesz uwarzał że podoba Ci się gra tych starych polskich kolumn. To życzę Ci miłego słuchania muzyki.(prosze nie dopatrywać się tu podtekstu) Bo w końcu o muzyke tu chodzi i o przyjemność jaką sprawia jej słuchanie. Choć niektórzy chyba o tym zapominają w pogoni za dźwiękiem idealnym.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego Blade za pomocą Tapatalk 2

• 1 miesiąc później...

ok załóżmy ze jestem wstanie zrezygnować z altusow.... to jaki polecanie zestaw stereo (same głośniki do 1000zl) pokój to ok 20m2 muzyka rożna ale dużo house electro hip hop.... wzmacniacz to yamaha a700 albo yamaha ax-592 (chyba ze coś polecacie pod konkretne głośniki)

ok załóżmy ze jestem wstanie zrezygnować z altusow.... to jaki polecanie zestaw stereo (same głośniki do 1000zl) pokój to ok 20m2 muzyka rożna ale dużo house electro hip hop.... wzmacniacz to yamaha a700 albo yamaha ax-592 (chyba ze coś polecacie pod konkretne głośniki)

Magnat all Ribbon 10P

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

ok dzięki za propozycje ale czy dadzą one wystarczająco basu?? :D

Więcej od altusów :). Ewentualnie zwróć uwagę na coś ze stajni Cervin Vega. IMHO one także robią earthquake, brzmiąc przy tym akceptowalnie.

ok dzięki za propozycje ale czy dadzą one wystarczająco basu?? :D

I to jest właśnie cały fenomen Altusów - zawsze zastanawiałem się jakim cudem kolumny z tak wielkimi głośnikami dają tak słaby i płytki bas. To jakieś kuriozum i chyba ewenement w świecie audio, bo nie kojarzę innej kolumny z 25cm wooferem, która "puka" basem.

Mam ten dźwięk za sobą. Kiedyś uważałem je za dobre kolumny (i faktycznie dobrze robiły hałas). Z doświadczenia wiem, że da się po prostu lepiej (patrz sugestie powyżej).

kurcze no od zawsze chciałem mieć altusy a teraz gdy mam wolnego tysiaka na zestaw stereo to dowiaduje się ze nie są dobre :/

dziękuje każdemu za pomoc (postawiłem po małym-zdrowia :D)

jeśli ktoś by miał jeszcze jakieś propozycje głośników z chęcią posłucham.... a jak by jeszcze mogły w lato zagrać coś na dworze było by już w ogóle super :D (wiem nie ma kolumn do wszystkiego)

kurcze no od zawsze chciałem mieć altusy a teraz gdy mam wolnego tysiaka na zestaw stereo to dowiaduje się ze nie są dobre :/

dziękuje każdemu za pomoc (postawiłem po małym-zdrowia :D)

jeśli ktoś by miał jeszcze jakieś propozycje głośników z chęcią posłucham.... a jak by jeszcze mogły w lato zagrać coś na dworze było by już w ogóle super :D (wiem nie ma kolumn do wszystkiego)

jeśli słuchałeś te altusy i podobały ci śię to dlaczego miałbyś sobie ich odmawiać w plener jak piszesz też będą jak ulał

jeśli słuchałeś te altusy i podobały ci śię to dlaczego miałbyś sobie ich odmawiać w plener jak piszesz też będą jak ulał

no słuchałem ale tylko chwile.... słuchając muzyki normanie czyli nie za glosno przy komputerze zadowola basem?? wzmacniacz do nich ktory mam to yamaha ax-700??

no ale nie mam porównania bo innych glosnikow nie sluchalem.....

(...) a jak by jeszcze mogły w lato zagrać coś na dworze było by już w ogóle super :D (wiem nie ma kolumn do wszystkiego)

Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.... Zagrają na zewnątrz wszystkie z wyżej wymienionych, lecz żadne nie zastąpią kolumn estradowych. Jako muzyka na grilla uważam, że dadzą radę. Jako kolumny do nagłośnienia choćby wiejskiego festynu - tam w plenerze lepiej sprawdzą się kolumny estradowe.

Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.... Zagrają na zewnątrz wszystkie z wyżej wymienionych, lecz żadne nie zastąpią kolumn estradowych. Jako muzyka na grilla uważam, że dadzą radę. Jako kolumny do nagłośnienia choćby wiejskiego festynu - tam w plenerze lepiej sprawdzą się kolumny estradowe

tylko i wylacznie do grilla :D festynow nie organizuje :D :D

już sam nie wiem czego szukać :/

zróbmy tak ze poproszę o 10 propozycji głośników stereo (do 1000zl dające odpowiednia ilość basu i które zagrają ok w pomieszczeniu ok 20m2- przypominam ze nie jestem audiofilem i dosłuchiwać się jakiś super dźwięków nie będę :D)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.