Skocz do zawartości
IGNORED

cdr - TESTY

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

-==> pawelg / z tym nagrywaniem z x4 czy x8, to troche przesadzasz, plytek z takim indeksem nie powinno sie tak nagrywac, zreszta to zalezy od plyty jest roznie, nie warto strzelac lepiej zrobic poprostu test w KProbe, przy roznych predkosciach i wybrac dla danej plytki ta najlepsza.... ;)

Nie rozumiem o co ci chodzi jak piszesz ze mp3 nagrywa sie w Data..... Przeciez dyskusja jest o audio, i jak sobie wyobrazasz ze bedzie ktos odtwarzal w odtwarzaczu cd mp3..... Plytke mozna nagrac roznie, pliki wav czy mpc mozna nagrac jako Data, lub jako AudioCD, nas interesuje Audio...przecierz mp3 dekoduje sie do wav i normalnie nagrywa w np. Feurio... Polecam do dekodowania Foobara z uzyciem przy stratnych formatach jak mp3 czy mpc Dithering'u [

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ]

Piszesz ze mp3 to gowno, i ty masz w kolekcji cd same bootlegi...yyy nie rozumiem tego[no chyba ze zalezy ci na legalnosci, ale...]...te bootlegi sa dobrej jakosci? tz. kto je nagrywal, nie oczekujesz chyba dobrej jakosci nagrania, od prywatnej osoby ze slabym sprzetem nagraniowym, przecierz dobry bootleg kosztuje, jest normalnie wydawany jak plyta ze studia...[przegrywanie takiego cd jest nie legalne]

Mam bootleg Metallica'y z Chorzowa we Flac[Nagrywany przez Metallica'e] i Metallica'e S&M[org.], nie ma porownania miedzy dwoma tymi koncertowkami[z wiadomych przyczyn...]...

Nie rozumiem dlaczego masz zastrzezenia do mp3 jesli sam sluchasz bootlegow o bardzo slabej jakosci...

[Ja wiem ze nie chcesz lamac prawa, i to jest dobre]

No chyba ze wiesz cos, czego ja nie wiem....;-D

-==> do wszystkich / EAC ma liste plyt[*DocumentationEAC.txt] z ktoryc ustawia offset[oczywiscie chodzi o org. z odpowiednim numerem..]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

“Kejseren er i garderoben!”

https://www.audiostereo.pl/topic/10565-cdr-testy/page/3/#findComment-175991

Mqy, bootlegi sa roznej jakosci, chocby z powodu tego z jakiego okresu pochodza nagrania - kocham rocka z lat 60 i 70, ale mam tez w kolekcji nagrania z lat 50-tych. Wszystkich zrodlem sa wav (shn, flac, ape). Kilkaset z nich to "master" i czesto brzmia lepiej niz te wydane przez komercyjnych piratow. Co nie dziwi bo jedynie kilka "wytworni" przyklada/lo sie do nagran: KTS, Harvested, Empress Valley, Digital Reproductions. Tak na marginiesie to nie jestem na tyle robniety, zeby placic 150$ za tloczonego bootlega od Empress Valley :-/

Sam wiesz, ze mp3 jest stratny i to nie tylko na wyzszych czestotliwosciach, ale potrafi zrobic kaszane z nizszymi. Na dobrym sprzecie bez problemu mozna rozpoznac roznice miedzy mp3 320Kbps a oryginalem, nawet w nagraniach o nie najwyszym locie. Poza tym wymieniam sie nagraniami z innymi kolekcjonerami, a w tym swiatku mp3 to jak kupa w salonie :)

p.

https://www.audiostereo.pl/topic/10565-cdr-testy/page/3/#findComment-176045

A, i jeszcze o mp3: sadzilem, ze kolega nagrywal mp3 jako data, bo pozwalaja na to niektore "zwykle" odtwarzacze, nie wspominajac od dedykowanych. Przekonwertowany do wav i nagrany z predkoscia 54x musi, he he, brzmiec miodzio. "Cus" jak nasze "kochane" stacje radiowe: ZET i RMF ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/10565-cdr-testy/page/3/#findComment-176051

Geertgen, offset jest dla zboczencow ;-), ktorzy chca miec _prawie_ ideal. W rzeczywistosci chodzi o ulamki sekundy, ktore nagrywarka moze pominac przy zgrywaniu plyty. Rzadko trafiaja sie CDki z czterocyfrowym offsetem - dla nich cala zabawa z ustawianiem ma najwiekszy sens. Offset jest tez istotny, gdy wymienia sie plytami, ktore dalej sa kopiowane. Przy xx kopii mozna 'zgubic' istotna porcje nagrania. Dlatego kolekcjonerzy przede wszystkim wymieniaja sie plikami wav skompresowanymi do formatu shn, flac lub ape, a nie plytami w formacie audio.

OK, do rzeczy: ustawiasz go z menu EAC->Drive option (lub F10)-> zakladka Offset/Speed-> Use read sample offset correction oraz zakladka Writer-> Write sample offset.

Ten pierwszy jest podawany przez EAC oraz AccurateRip. Drugi musisz ustawic po zgraniu plyty testowej (moze byc CDRW) i porownaniu oryginalu (wav) do nagranej i sciagnietej na dysk kopii. Upierdliwe, ale nie ma innej mozliwosci. Porownujesz te same utwory poprzez Tools -> Compare WAVs (lub Ctrl+W). Zrob dla tych, dla ktorych EAC raportuje 100% zgodnosc z oryginalem. Najlepiej sprawdzic kilka utworow z roznych plyt i wybrac wartosc najczesciej sie powtarzajaca.

Jesli bedzie brakowac x sampli w kopii to Write offset bedzie dodatni, i na odwrot: wiecej sampli w kopii, to write jest x ujemny. Jak juz przebrniesz przez te droge cierniowa to zgraj plytke z ustawionym Write offset i ponownie sprawdz czy sa roznice. Jesli okienko bedzie puste to znaczy, ze mozesz sie cieszyc _prawie_ idealna kopia :)

https://www.audiostereo.pl/topic/10565-cdr-testy/page/3/#findComment-176114

->geertgen

Ja mam po polsku :-)

Klikasz EAC; opcje napędu; zakładka przesunięcie/szybkość; zaznaczasz koryguj przesunięcie odczytu; wkładasz płytkę do napędu i klikasz wyznacz wartość przesunięcia odczytu.

Ja mam trzy płytki z tej listy płyt testowych do EAC, ale na każdej wychodzi inna wartość przesunięcia :-( Na razie ustawiłem +6, tak jak znalazłem tu

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Michał

Ukryta Zawartość

I love the sound of crashing guitars

https://www.audiostereo.pl/topic/10565-cdr-testy/page/3/#findComment-176154
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.