Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie w okolicach Włocławka naprawić gramofon?

Darek200364

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Kątownik miało być ;-)

P.S. Jako Wrocławianin zazdroszczę Wam Waszej gwary. Moje miasto nie ma gwary. Chyba, że o czymś nie wiem.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja gwarę kojarzę z dzieciństwa, gdy jeszcze dziadkowie żyli. Szkoła podstawowa i kolejne skutecznie ją wymazała. Sam się dziwię, że rozumiem jeszcze takie dziwne słowa :)

A jak byłem młody to chodziłem u dziadków w Wielkopolsce na pachtę ( znaczy się na jabłka, śliwki itp do sadu sąsiada).

• Redaktorzy

Wracając do tematu wiadomości, we Włocławku mają zaje..., przepraszam, wyśmienitą gwarę. :-D Jako dzieciak spędzałem u dziadków wakacje i słyszałem dookoła "bylym, poszlym, przyszlym, pojechalym" ;-) Echch, kawał rodziny tam mam, a widzimy się na weselach i pogrzebach. Co za czasy...

A ja chodzę "na krańcówkę" :)

Pozdro,

Yul

A ja od dzisiaj kasuję migawkę ;-)

Jako Wrocławianin zazdroszczę Wam Waszej gwary. Moje miasto nie ma gwary. Chyba, że o czymś nie wiem.

A skąd ma mieć gwarę, jak tam ludność napływowa z różnych okolic. Sam byłem napływowy ale odpłynąłem. Czasami podpływam na Różankę:).

A jak tam ze szrotem winylowym? Coś wiesz? Jakiś sklepik?

pzdr

Jacek

• Redaktorzy

Tych miejsc jest troche. Tylko zaskorniakow szukac by ciagle cos dokupic.

A na Rozance (Na Polance) w latach 90-tych robilismy u kumpla w mieszkaniu swietne domowki.

Pasjonat w jakimkolwiek zrozumieniu jest dla mnie nobilitacją, bo każde z tłumaczeń pasuje do mnie jak ulał. Stąd mój nick "burza". Tak na mnie wołali w młodości i tylko z powodu stylu bycia i obycia. Pochodzę z miejscowości na pomorzu gdzie jest do dzisiaj w użyciu gwara, która doczekała się słownika. Pojęć w niej sporo z niemieckiego, jak to pod Toruniem. Na drutach się sztrykowało a szydełkiem heklowało. Na pachtę też chodziłem. A czasem teptuchem można było przetrzeć szneptuch. Była i tryfta i dzielnica Prytadela. A w dni odpustu Walentego królowały lulusztangi i ciumciuły. Słodki smak dzieciństwa. Chyba posłucham dzisiaj jakiegoś rocka progresywnego, tak żeby młodość przywołać. Na koniec pytanie do twórcy wątku: jak Ci tam wkładeczka gra? Jak chodza na niej Beatl'e, których jesteś fanem.

Wkładeczka gra bardzo dobrze, skończyły się przestery i sybilanty. Czekam teraz aż minie ok. 60-ciu godzin żeby gumka w którą oprawiona jest igła rozbujała się, ma to dać ponoć więcej góry. Poza tym wszystko w jak najlepszym porządku. Beatlesi śmigają na tej wkladce jak marzenie. Nareszcie nie zapala mi się dioda od przesterów na korektorze. Powiem tak. Dobre serce, dobra ręka, dobra wiedza, to i brzmienie musi być dobre, i jest, za co raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam burzę.

Darek.

Czekam teraz aż minie ok. 60-ciu godzin żeby gumka w którą oprawiona jest igła rozbujała się, ma to dać ponoć więcej góry.

Raczej przeciwnie - więcej basu.

Czasami lubię słuchać po cichu ( chociaż przeważnie wolę głośno ) i wtedy gdy tak sączy się po cichutku muzyczka słychać cichutkie cykanie sopranów i miękki pomruk basu. Kiedy słucham głośniej korektor oczywiście ustawiam inaczej, odejmuję basów i sopranów. A co do tych 60-ciu godzin na dotarcie się gumki od igły... No cóż, zobaczymy, ale zostanę przy AT95E

• Redaktorzy

Darek, rasowy audiofil ma dwie galki: glosnosc i wybor zrodla. Korektory to w studio lub w redakcji. Zartuje teraz troche ;-)

Czasami lubię słuchać po cichu ( chociaż przeważnie wolę głośno ) i wtedy gdy tak sączy się po cichutku muzyczka słychać cichutkie cykanie sopranów i miękki pomruk basu. Kiedy słucham głośniej korektor oczywiście ustawiam inaczej, odejmuję basów i sopranów. A co do tych 60-ciu godzin na dotarcie się gumki od igły... No cóż, zobaczymy, ale zostanę przy AT95E. Kupiłem albowiem dwa razy na Allegro za prawie 100 zł od sztuki nowe ( przynajmniej tak pisało na Allegro ) igły Mf100 i grały gorzej niż moja stara igła. Nie pamiętam już, ale wyczytałem na którymś forum miłośników winyli, że Fonica gdy zamykała zakład sporą część wkładek i igieł wyrzuciła na śmietnik fabryczny jako niepełnowartościowe. po prostu odpady z produkcji i śmiem przypuszczać że teraz nie jedna z tych wybrakowanych igieł i wkładek pojawia się co jakiś czas na Allegro. A tu i teraz jestem pewien że mam nowy, pełnowartościowy produkt. Wkładkę w oryginalnym opakowaniu ze wszelkimi akcesoriami kupiłem w sklepie AUDIOPUNKT który to bierze ( kupuje ) towar z firmy Konsbud, jedynego przedstawiciela na Polskę jeśli chodzi o wkładki AT95E. Jestem po prostu spokojny że mam nową wkładkę (oryginalną ) i igłę, która trochę pochodzi zanim się będzie nadawać do wymiany.

Czy któryś z kolegów wie może przypadkiem jaka jest żywotność takiej igły? Nigdzie albowiem nie natknąłem się na informację ile roboczogodzin może służyć taka igła.

Pozdrawiam

Darek

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Czy któryś z kolegów wie może przypadkiem jaka jest żywotność takiej igły?<br />

Można przyjąć 400-600 godż , dużo zależy od stanu płyt.

Co do ułożenia się igły / zawieszenia AT-95 wystarczy 30 godż.

Gość rydz

(Konto usunięte)

>Frywolny , ile byś chciał pograć na taniej AT, z igiełką co prawda o szlifie eliptycznym gdzie minimum pracy określa się na 250 godż , ale swoje max może równie dobrze zakończyć przy 300 / 400 ? więc te 600 i tak jest na wyrost :)

Ale gdzie do jasnej cholery w okolicach Włocławka naprawić gramofon???

Kowalstwo i tokarstwo gramofonowe w okolicach Włocławka wszak rozwinięte bardzo :) W każdej zagrodzie, mocium panie!

We Włocławku znaleźć fachowca w jakiejkolwiek dziedzinie jest trudne. Tutaj panuje nijakość i na porządku dziennym jest dymanie klienta na zasadzie zapłać i sp.....j.

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Gość masza1968

(Konto usunięte)

We Włocławku znaleźć fachowca w jakiejkolwiek dziedzinie jest trudne. Tutaj panuje nijakość i na porządku dziennym jest dymanie klienta na zasadzie zapłać i sp.....j.

Nie mam praktyki z fachowcami z Włocławka ale do k.... nędzy ile można "naprawiać" główną przelotówkę przez Włocławek?

Od dwóch lat jeżdżę do Trójmiasta praktycznie dwa razy w miesiącu i cały czas wykopki.

No, ostatnio niby oddali parę metrów wylotówki na Toruń za to z ograniczeniem 70km/h :)

Jest ktoś, kto naprawia sprzęt typu retro, ale poza Włocławkiem. To chyba jedyna i ostateczna deska ratunku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , gramofony też naprawia. Mam nową M-kę czyli M2405S Forte który kupiłem na Allegro rok temu, a który to nie używany od 1979 roku przeleżał w szafie nigdy nie odpalany. Niestety, wymaga przeglądu, i gość podjął się tej pracy, trzeba tylko zawieźć sprzęt osobiście a potem odebrać. Już widzę te szpule 18-tki majestatycznie obracające się, no i wskaźnik wysterowania, podwójna wycieraczka w jednym okienku, a nie jakieś tam diody. Kocham stary sprzęt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.