Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie CD do lampy?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli na dobry trop Cię naprowadziłem pisząc tu o tym CD tak mi się wydawało że on się może z lampkami ładnie zgrać .

Gdzie kupiłeś i za ile jeśli to nie tajemnica ?

A co do tego krytykowania 8200 przez kolegów tu to tak samo można powiedzieć o wielu innych klockach audio każdy lubi coś innego kiedyś miałem Atoll CD100 też wielu mówi że to suchy i techniczny ostry dźwięk i tak jest ale nie zawsze bo np. w połączeniu z lampą EL34 i ProAc D15 najmniejszej ostrości tego CD nie słychać gra doskonale .

Dokładnie tak, to Twoja zasługa. Wielkie dzięki!

Dużo pracuję, nie miałem czasu na forum, a Ty mi przypomniałeś o 8200 o którymś kiedyś czytałem. Okazało się, że wyszła nowa wersja 8200CDQ V12. Poczytałem o jego możliwościach i...

Zaletą pracy po 18 godzin dziennie jest to, że można zajechać do sklepu, wyjąc z kieszeni niemal 5tysi i poprosić by ładnie zapakowali.

Kupiłem kompletnie w ciemno.

Ja "swój dźwięk" noszę w głowie. Są klocki które się do niego zbliżają albo nie i kasa tu nie ma żadnego znaczenia. Słyszałem kilka "dumnych", drogich zestawów forumowiczów i "szału nie było". Mój ówczesny Yaqin grał lepiej. Choć ciszej. Ale nie w jazgocie siła.

Miałem Marantze, miałem Arcama, Atola 100 (tylko do testów, ale mile wspominam) kapryśną micromegę stage 6... W domku gościły także (piszę tylko o źródłach) jakieś lampucery na mega kościach oraz inne wynalazki typu napędy + DAC . I jakoś mnie nic nie przekonało. Do wczoraj, gdy kupiłem i podłączyłem 8200. Już po pierwszych dźwiękach wiedziałem, że to "moje granie". Przestrzeń, swoboda, rozmach. A było to tym bardziej ciekawe, że zapakowałem mu kompletnie pozbawioną (jak mi się wydawało) "kopa" płytkę (soundtrack z filmu "Igrzyska śmierci"). Pierwsze nuty i wiedziałem że ten cedek u mnie pozostanie na dłużej. Dźwięk jest nieco szorstki, ale to nawet dodaje uroku. Ciekawe, jaki się ustabilizuje po wygrzaniu. Byłoby mi szkoda, gdyby ta chrypka mu znikła, ale też odkryłem, że ma 7 filtrów, którymi można tę chrypkę pogłębić lub złagodzić. Fajne.

Jeżeli chodzi o CD, to tez fakt, że boję się kupować mocno stare z obawy o laser. Dlatego wolałem nówkę.

Reasumując, na luzie mogę zrozumieć Maszę, że 8200 to nie jego bajka. Jemu inaczej " w głowie gra" dlatego szuka czegoś innego. Mi 8200 podszedł absolutnie. A możliwości typu wbudowany przedwzmacniacz, filtry, tryby pracy analogowej lub cyfrowej, okazały się już tylko wisienką na torcie. Nie chcę go zachwalać, bo być może ktoś, się rozczaruje tym brzmieniem , ale z drugiej strony gdy zadzwoniłem do sklepu, to ostrzeżono mnie, że może być problem z dostępnością , bo 8200 idzie jak świeże bułeczki. I teraz rozumiem dlaczego. Duży dźwięk za rozsądną kasę. Mi to pasuje. Temat źródła mam na długo zamknięty.

Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że Audiolab 8200 gra gorzej od wcześniejszego modelu 8000, natomiast model 8000 gra gorzej od tej samej 8000 połączonej z DAC na PCM1798/6 z resztą można na ten temat choćby poczytać w temacie studio 16hz bądź w wielu innych, ale o gustach się nie dyskutuje.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

ale o gustach się nie dyskutuje

Właśnie :)

że Audiolab 8200 gra gorzej od wcześniejszego modelu 8000, natomiast model 8000 gra gorzej od tej samej 8000 połączonej z DAC na PCM1798/6

Gorzej/lepiej dla każdego co innego. U mnie jednym podoba się połączenie Phasta z Myryadem a drugim z Caspianem i są niezłe polemiki niejednokrotnie :)

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

. A możliwości typu wbudowany przedwzmacniacz

Nie ma za co dziękować ale fajnie że Ci się zgrał ten CDk z resztą toru . Ten wbudowany przedwzmacniacz rozumiem że ma regulację głośniej ciszej cyfrową napisz mi czy odczuwasz spadek jakości dźwięku kiedy robisz ciszej używając przedwzmacniacza w CDku ?
  • 3 tygodnie później...

Nie ma za co dziękować ale fajnie że Ci się zgrał ten CDk z resztą toru . Ten wbudowany przedwzmacniacz rozumiem że ma regulację głośniej ciszej cyfrową napisz mi czy odczuwasz spadek jakości dźwięku kiedy robisz ciszej używając przedwzmacniacza w CDku ?

Rzadko zaglądam na forum :)

Nie da się słuchać tego CD z włączonym przedwzmacniaczem, ponieważ słychać przesterowanie nawet wówczas, gdy wzmacniacz jest odkręcony na 2/3 głośności a CD pogłaśniamy od zera. Po prostu są zniekształcenia. W tej chwili słucham tylko w trybie CD i jest OK.

Powiem tak, ten CDek, to zakup, który sprawił mi największą radość od ... 10 lat?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.