Skocz do zawartości
IGNORED

Kable: Laptop -> FiiO D3 DAC -> 2x Behringer TRUTH B2031A

Subleam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem całkowitym laikiem jeśli chodzi o audio. Potrzebuję podłączyć system w podanej w temacie konfiguracji.

Nie wiem czy ten DAC podłącza się z laptopem przez USB czy innym wejściem. Mam jakąś inną wersję niż ta najbardziej popularna. Wygląda to u mnie tak:

31zvTE3f6LL.jpg

Góra od lewej: Coaxial in, Power in DC 5V (wejście mini USB, w zestawie jest ładowarka), Optical in

Dół od lewej: L out, R out, Line out

To mam podłączyć czymś z laptopem i z 2 monitorami.

Na każdym z monitorów mam wejście TRS 6,3mm (czyli to jest gruby jack, tak?) i XLR z 3 pinami. Przy wejściach jest napisane "BAL/UNBAL 10 kOhm".

Chcę to podłączyć czymś konkretnym, żeby nie psuło jakości audio, ale też żeby bez sensu nie przepłacić. Możecie podać linki do konkretnych kabli i powiedzieć mi w które wtyki na tym przetworniku mam je włożyć? :) Z góry dziękuję za pomoc.

Żeby połączyć DAC z laptopem musisz mieć w laptopie wyjście cyfrowe optyczne lub elektryczne (coaxial). Jeżeli takie wyjście masz to łączysz DAC i laptop kablem optycznym/coaxialnym. Co do połączenia DAC-monitory to potrzebujesz 2 przewody typu RCA -> TS (mono Jack). W przypadku gotowych rozwiązań polecam firmę Procab lub Proel.

Nikt nie chce bo proste

W DAC masz wyjście RCA analogowe audio lewy biały i prawy czerwony

W głośnikach gniazdo XLR lub podwójnego TRS-TS TRS = balanced TS = unbalanced

i takie kable najlepiej mieć a nie przejściówki.

Po prostu wpisz w google,ebay,allegro: sklep kabel rca trs

lub: sklep kabel rca xlr lub: sklep kabel rca jack 6.3

Ponieważ masz wyjście RCA które jest unbalanced to możesz użyć TS zamiast TRS

TRS inaczej Jack 6.3 mm lub inaczej Jack 1/4" stereo, TS mono

lub

kabel RCA-XLR Male (male = z trzema bolcami w wtyczce), najlepiej jak ma strzałkę wtyczce od RCA w stronę XLR, ale nie koniecznie.

Szukaj i kup w sklepach muzycznych lub DJ, tanie i dobrej jakości, jest tego dużo i w muzycznych często uzywane

Przykładowo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

itd., itp. ale poszukaj może tańszego

Ten DAC prawdopodobnie ma USB tylko do zasilania.

Sygnał cyfrowy audio na wejściach: SPDIF RCA coaxial lub SPDIF optyczne, odpowiedni kabel sygnałowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Czyli tego wyjścia liniowego na DACu nie ruszać?

W laptopie mam tylko wejścia USB, HDMI, zwykłe słuchawkowe i mini d-sub. Mam kupić kabel USB-coaxial/optical czy jak?

Widać, że ma wejście do zasilania ( zasilacz wtyczkowy chyba 6 V) . Zazwyczaj tego typu urządzenie podłącza się do wzmacniacza te dwa rca, z kompa pobiera sygnał ( usb).

Pozdrawiam )

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Ale ja mam kolumny aktywne, więc nie mam wzmacniacza. Zasilacz 5V to jest to USB. Spróbuję dzisiaj połączyć przez usb z lapkiem i zobaczymy czy będzie działać.

Ale ja mam kolumny aktywne, więc nie mam wzmacniacza. Zasilacz 5V to jest to USB. Spróbuję dzisiaj połączyć przez usb z lapkiem i zobaczymy czy będzie działać.

Aha, bo niektóre z tych urządzeń maja zasilacz wtyczkowy, zmylił mnie ten napis. Ok. Sorry :)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Nie przeczytałeś danych technicznych,

Ukryta Zawartość

USB tylko dla zasilania, wejście SPDIF (optyczne lub elektryczne), wyjście analogowe RCA (nisko napięciowe i nisko prądowe),

zdublowane wyjście analogowe jako mini Jack stereo (nie do bezpośredniego podłączania słuchawek)

i tyle

kolumny aktywne czyli wzmacniacz znajduje się wewnątrz kolumny

Laptopa można podłączyć jeśli ma wyjście SPDIF

Przez USB potrzebny jest dodatkowo konwerter USB-SPDIF, ale ceny takiego przewyższają cenę tego DAC, czyli mało opłacalne rozwiązanie. Do zastosowania w niskiej jakości sprzęcie który ma wyjście SPDIF, np. niektóre tańsze dekodery sat., DVD, komputery z wyjściem SPDIF, itp.

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.