Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana wzmacniacza. Pomocy!

maciekwalczak2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Otóż mam Technicsa SU-VX500, nic specjalnego, aczkolwiek jest to wzmacniacz charakteryzujący się mocnym pustym, oschłym basem i skwierczącymi sporanami xD Lecz te cechy zostały wyeliminowane w połączeniu z kolumnami Bose interaudio 4000XL, które charakteryzują się głębokim basem i raczej nie lubią sopranów. Chcę go wymienić, bo jakoś mi się znudził i myślę, że coś innego na pewno zagra lepiej. Ostatnio na giełdzie kupiłem amplituner Kenwooda KR-A4050, którego dźwięk mi się podoba, bo jest klarowny i miękki, ale brakuje mu kopa. Jest raczej ospały i ma słabą przestrzeń :/ Zacząłem się wiec zastanawiać nad czymś innym. Postanowiłem sprzedać oby dwa wzmaki i kupić Denona pma-860. Podobno gra dobrze, ale nie wiem jak zachowa się z moimi kolumnami :/ Wcześniej wspomniałem, że kolumny charakteryzują się dobrym niskim basiorem i nie lubią sopranu. Jak myślicie, czy Denon dobrze się spisze ? Czy lepiej szukać czegoś innego. Nie zamierzam zmieniać kolumn. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję :)

https://www.audiostereo.pl/topic/105890-zmiana-wzmacniacza-pomocy/

Do słuchania muzyki żadnych ampli tylko wzmacniacz . Też jestem na etapie poszukiwań coś do 3000 zł i wychodzi mi,że wzmac NAD -i tu do wyboru modele C316, 326, 355 grają super. Najlepiej C355. Oczywiście należy na spokojnie posłuchać w/w modeli.Ale im portfel zasobniejszy są lepsze modele.Kolumny ESA VIVACE XT3. Poczytaj komentarze na powyższy temat.Pozdrawiam

.http://audio.com.pl/testy/nad-c355bee:2

Dzięki za odpoweidź. No właśnie wiem, że do słuchania tylko wzmak, ale przeoczyłem, że to amplituner xD Ale NAD troszkę nie nadaje się na moją kieszeń :/ to raz a dwa jest troszkę za mocny jak na moje kolumny. Szczególnie, że jestem dość młodym użytkownikiem nie koniecznie audiofilem ale też potrafię rozróżnić, który sprzęt gra lepiej i który mi się podobra i nie mam stałego dochodu. A poza tym mam jakiś sentyment do starych rupieci z lat 90 xD Ale w przyszłości może pomyślę nad tym wzmakiem ;) A powiedz mi jeszcze kolego na czym polega dynamika wzmacniacza ? Co się kryje pod tym słowem ?

Cambridge A-500. Zrównoważony w całym paśmie.Nie przejaskrawiona góra. Wyraźny, ale nie przesadzony konturowy bas. Wiem bo miałem na początku drogi. Pogonił amplitunery Harmana(2 tys zł) i Marantza. Przebiegłem się z nim po znajomych - posiadaczach różnych kin ( Denony i Onkyo, po 2-3 tys zł.). Nie miał konkurencji. Na Alle... po 400 - 450 zł. Czyli chyba tanio? Jakby co to możesz sprzedać z niewielką stratą albo i bez. W przyszłości możesz sobie dokupić do niego cedeka D-500SE (ważne, że SE)

na czym polega dynamika wzmacniacza ?

Umiejetność szybkiego i wyraźnie zaznaczonego przejścia od dźwięków cichych do głośnych i z powrotem. Bez zadyszki i utraty mocy. To trochę jak z samochodem. Bardziej dynamiczny szybciej reaguje na pedał gazu a inny ciągnie się jak Maluch pod górkę.

Do słuchania muzyki żadnych ampli tylko wzmacniacz . Też jestem na etapie poszukiwań coś do 3000 zł i wychodzi mi,że wzmac NAD -i tu do wyboru modele C316, 326, 355 grają super. Najlepiej C355. Oczywiście należy na spokojnie posłuchać w/w modeli.Ale im portfel zasobniejszy są lepsze modele.Kolumny ESA VIVACE XT3. Poczytaj komentarze na powyższy temat.Pozdrawiam

.http://audio.com.pl/testy/nad-c355bee:2

Chyba, że będzie to TA-4E.

Wówczas napisałbym: żaden wzmacniacz, tylko TEN tuner-wzmacniacz:)

CA 500 też będzie dobry. A jeszcze lepiej jak kupisz kombinację C500 + P500 (ok. 1000 zł). Ale ta pojawia się prawie tak rzadko jak TA 4E...

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dzięki za odpowiedzi. justas32 do wydania mam gdzieś koło 700zł +/- 100zł . Myślę, że wszystko zagra lepiej niż ten Technics xD Ale to tylko moje zdanie. Cambridge jest fajny, ale nie ma zmiany wkładki gramofonowej z MM na MC i na odwrót. Nie wiem jak zachowa się przy moim gramofonie. Dodam jeszcze, że kolumny cechują się basowym brzmieniem i nie lubią sporanów, więc ich nadmiar wysokich tonów na wzmacniaczu będzie dobrym uzupełnieniem dla nich. Fajnie by było, żeby wzmacniacz miał kopa i dźwięk miał trochę detali. Rzadko kiedy słucham muzyki głośno więc to też można uwzględnić, aczkolwiek zdarza się jak jestem sam w domu. Wtedy lubię sobie odkręcić potencjometr i nikomu nie przeszkadzam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.