Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka alternatywa dla yamaha R-S300 z drugiej ręki ?

gitkrzych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Na początku wypada się przedstawić a więc jestem Krzysztof. Nie jestem audiofilem ani znawcą sprzętu lecz poświeciłem już sporo godzin na zaznajomienie się z tematem ale nie daje sobie sam rady wiec zwracam się do was czyli dla kogoś gdzie tematyka audio to drugie życie.

Sam jestem posiadaczem zestawu stereo Dual CV1700 + STX M-140 a źródłem jest Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi więc może szału nie ma dla większości z was ale jak dla mnie jest na razie spoko.

Wracając do tematu, poproszony zostałem o doradzenie komuś w wyborze sprzętu audio tak do 2500zł.

Pierwsza decyzja do podjęcia to był wybór miedzy nowym ampli w 5.1 i stereo. A więc wybraliśmy się do znanego marketu z planetą w nazwie ponieważ mają tam taki niby pokój odsłuchowy. Tam po 30 min słuchania wykluczone zostały automatycznie wszystkie zestawy 5.1 ponieważ okazuje się że używany on będzie w 80% do muzyki 20% filmy no i jak każdy wie (a nam się udało przekonać) 5.1 zestawy takie jak yamaha rx-v475 przy muzyce brzmią jak wieże za 400zł.

A więc typ padł na stereo a dokładniej na yamaha R-S300 oraz ONKYO TX-8030 i a kolumny jakie zostały podłączone to

1. AGNAT Quantum 655 - tu nie jestem pewien bo wydaje mi się że była inna cena bo około 750zł/szt ale na pewno 2,5 drożna

2. QUADRAL niestety nie pamiętam modelu koszt około 2500zł/szt także 2,5 drożna

Wiem że bez sensu rozstrzał cenowy ale chcieliśmy mieć jasne porównanie jakości kolumn mimo naszego nieosłuchania.

Wyszło na to że pierwsze kolumny męczyły mocno dudniącym basem (było go dla nas za dużo) za to drugie kolumny grały już znacznie milej w tym przypadku onkyo lekko zamulał a yamaha brzmiała dość fajnie lecz wydaje mi się że w porównaniu z moim Dualem to dość nijak, bez poloty.

Osoba która chce kupić ten sprzęt była zadowolona z jakości ale z tymi droższymi kolumnami.

A wiec teraz myślę sobie że można by pójść w sprzęt z drugiej ręki bez problemu w Vintage.

Niestety źródłem dźwięku będzie Blu-ray samsung bd-e8500 a to ze względu na dysk i funkcjonalność więc ogólnie jako źródło szału nie ma w razie czego można kiedyś wpiąć pomiędzy to DACa.

Pokój ma około 32m2 a odpowiednie ustawienie głośników to nie powinien być większy problem. Czyli tak naprawdę szukamy zestawu z dość uniwersalnym brzmieniem skupiając się najbardziej na środkowym paśmie oraz raczej górnym chociaż miłe niskie tony lecz nie mulące są także by się przydały.

Ogólnie repertuar muzyczny jest dość rozbieżny od muzyki instrumentalnej z nuta elektroniki poprzez rock, oraz havy metal, czasem jakaś poezja śpiewana. Śmiało można tu wymienić Stereophonics, Archive, Pink Floyd, Metallica, W.A.S.P, Nightwish, Tina Turner czy z polskich Izotop, Iluzion, Coma, Poluzjanci, Stanisław Sojka. Czesław Niemen.

Myślałem raczej o kolumnach podłogowych niż podstawkowych lecz z nówek to niespecjalnie widać coś ciekawego a do powiedzmy 1000zł w używkach nie znam się na tyle by trafić na coś interesującego. Myślałem no o kolumnach Dali suite 1,5 a może coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do wzmacniacza to przeglądając forum i oglądając wiele modeli to już całkiem się pomieszałem co tak naprawdę może trafić w odpowiednią charakterystykę ponieważ z używanym sprzętem często jest tak że jest na drugim końcu kraju i odsłuch jest bardzo utrudniony. Zresztą i tak wydaje mi się że trudniej będzie z kolumnami niż wzmacniaczem.

A więc prosił bym was serdecznie o pomoc w doborze tego wzmacniacza i kolumn, co prawda jeszcze najprawdopodobniej potrzebny będzie tuner ale powiedzmy że tu już bardziej liczy się dopasowanie ze względu na wygląd. A i jeszcze w teorii czystej lepiej by był gdyby sprzęt był koloru czarnego ale tu myślę że osoba ta pójdzie na ustępstwo jeżeli trzeba.

Dziękuję z góry wszystkim za przeczytanie postu i za udzieloną pomoc.

Pozdrawiam Krzysztof

Ukryta Zawartość

Witaj Krzysztofie,

biorąc pod uwagę preferencje oraz wielkość pomieszczenia odsłuchowego, zaproponowałbym zestaw złożony ze wzmacniacza Yamaha A-S500 lub NAD C316BEE oraz zestawu kolumn podłogowych Monitor Audio MR6(http://q21.pl/monitor-audio-mr6.html) lub KEF C7 (http://q21.pl/kef-c7.html). Obydwa zestawy trochę przekroczą budżet nawet w cenie pakietowej, ale moim zdaniem ta niewielka dopłata jest warta zakupu całego nowego i całkiem przyzwoitego zestawu.

W przypadku kolumn alternatywą mogą być jeszcze najnowsze kolumny Roth Audio Oli RA4 (http://q21.pl/roth-audio-oli-ra4.html).

Serdecznie zapraszam jeśli masz taką możliwość do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Q21 dzięki za odpowiedź jednak jak jeszcze upieram się bardziej przy używanym sprzęcie.

Mam pytanie czy taki zestaw mógłby sprostać wymaganiom ?

Ukryta Zawartość

oraz kolumny KEFF IQ70 (chociaż nie wiem do jakiej ceny dojdą) lub DALI SUITE 2,5 ??

Ogólnie szukamy czegoś dostępnego obecnie na allegro.

A może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.