Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmak do Dynaudio Audience 50?

pawel-5

Rekomendowane odpowiedzi

Timing i dynamika, rytmika jest super w obydwu, na kolumnach jakie sprawdzałem (wtedy były to Paradigmy). Nie słyszałem różnicy w tym względzie między nimi, a różnicę słyszałem między innymi modelami, innych marek. HK potwierdził to podłączany również pod kolejne kolumny. Rotela dalej nie sprawdzałem, już go wtedy nie miałem. Nie wiem jak można pisać że ten model HK wypada słabo w tej dziedzinie, albo gra coś na jedno kopyto. Tak można napisać o HK 980 albo o jakimś starym HK 3500. Co do barwy to się nie wypowiem, dla mnie obydwa grały podobnie, neutralnie. Nie dodawały nic od siebie jak np Nad, Luxman.

Panowie, pomóżcie jeszcze w sprawach technicznych

bez względu na to czy HK, czy Rotel, czy jednak AKAI, to pytania mam takie:

1. sposób podłączenia

a) kiedy chcę oglądać film, to: blu-ray --->kabel HDMI=>amplituner-->kabel interconnect-->wzmak--->dynaudio?

amplituner--> głośniki efektowe + subwoofer

b) kiedy chcę słuchać stereo, to: CD-->kabel interconnect-->wzmak--->dynaudio?

c) a co jeśli będę miał kaprys słuchania muzyki na 5.1? albo chociażby na dynkach, ale wspieranych subwooferem (mały sprytny B&W)?

2. w HK widzę z tyłu połączenia pre-out i main-in, natomiast nie widzę ich w AKAI - zatem czy AKAI w tych konfiguracjach za amplitunerem w ogóle mogę podłączyć?

3. z kolei HK ma tylko wejścia analogowe, a AKAI ma optyczne - czy korzystając z squeezeboxa lepiej żebym brał z niego dźwięk analogowy czy cyfrowy do wzmaka? (w HK wyboru nie mam, ale w AKAI jak rozumiem wybór jednak jest)

4. no i może jakieś kabelki (interconecty) poradzicie w rozsądnej cenie? bo ja teraz zwykłego kabla z TESCO używam...

ufff, skomplikowane to się robi...

Strasznie się upierasz przy swoim zdaniu.

Miałem harmana 690 i nie zrobił wrażenia, pograł u mnie 2 dni. Ot taki grajek.

kazdy ma swoje zdanie, ale nie ma co innych przekonywać że wie się lepiej.

Każdy ma słuch i sam decyduje co mu się podoba, chyba.

Jednak nie sposób zaprzeczyć damping wpływa na dzięk, a manual mówi że jeden ma 1000 a drugi 64.

Moja rada jest taka, że lepiej kilka groszy dopłącić, bo rotela w razie jesli się nie spodoba, łatwiej odsprzedać niż hk.

1. a.

br -interlink-wzmacniacz. nie musisz przesyłąć przez ampli

poza tym, po co co ampli?

b.

tak

c.

zdecyduj czy chcesz stereo czy kino.

sam mam podłączone stereo pod tv i 5.1 jest zupełnie niepotrzebne.

sub to nie problem, podłączasz pod wyjście głosnikowe.

2

po co ci ampli ?

3

nie nzma i się nie wypowiem, ale wątię aby akai miał dobrego daca, lepszego niż squeeze.

4.

interkonekty rozsądne, czyli nie kupuj drogich, wystarczy dobrze zrobiony kabelek o dobrym izolowaniu

Słucham muzyki - nie sprzętu.

dzięki za informacje

ampli potrzebuję, bo nie mam telewizora tylko projektor i kiedy oglądam film z blu-ray albo z pliku, to wysyłam sygnał do amplitunera, który puszcza dźwięk 5.1 oraz dalej kablem HDMI daje sygnał video na projektor

teraz chcę dodatkowo mieć wzmaka, żeby fajnie dynki grały, ale resztę zestawu 5.1 chcę nadal napędzać amplitunerem w czasie oglądania filmu

Szukaj kolumny centralnej, aby przód był taki sam. Nie widziałem takiej z serii Dynaudio x0, na pewno jest z serii x2, choć tutaj znowu inny tweeter. Ten sam D260 jest w serii Dynaudio Contour - spróbuj taki central upolować. Na tył wstaw coś tańszego, niekoniecznie nawet z Dynaudio (najmniejsze są 40-stki), szkoda marnować jakiekolwiek Dynaudio dla kilku efektów podczas filmu.

@ Croowab

Masz rację, każdy ma swoje zdanie i na swój sposób analizuje plusy/minusy danego sprzętu, jeśli miał porównanie. Ja Rotela i HK 680 słuchałem na tej samej konfiguracji i różnicy nawet minimalnej na plus Rotela nie słyszałem. Stąd osobiście trochę bym się krzywił jakbym musiał dopłacać +50% do tego drugiego :)

Być może pod Dynaudio byłaby jakaś różnica, ale takiego porównania już nie miałem okazji słyszeć..Za to HK 680 słyszałem jeszcze z kilkoma innymi kolumnami, w tym z również bardzo wymagającymi, w każdej konfiguracji zaprezentował bardzo wysoki poziom. Dlatego tego modelu bronię bo to nie jest "taki sobie" zwykły model Harmana, ale porządny wzmacniacz ze średniej półki. Ale wybór pozostawmy koledze. Jeśli uzna że warto dopłacić do Rotela, to nie ma dylematu. Jeśli postanowi zaoszczędzić, to z opcji z HK 680 również będzie na pewno zadowolony, Dynaudio 60 z HK 680 grają u mojego brata i świetnie się zgrywają. Wcześniej napędzał Monitor Audio BR6 - również bardzo udane połaczenie, jak widać ten model HK lubi się z ciepłymi, gęsto grającymi kolumnami.

Jeśli chodzi o damping factor, to różnica jest znacząca, pytanie czy to wpływa aż tak na kontrolę basu w praktyce, jak w teorii. Nie wszystkie wzmacniacze słyną z wysokiego DF a kontrolę basu mają znakomitą. Więc to chyba nie jedyny "faktor" świadczący o kontroli basu, tylko musi się łączyć z innymi parametrami odpowiednio.

Co do kontroli basu to nie damping ma znaczenie a jaką impulsową moc może przekazać wzmacniacz (peak current).

50A a 80A to spora róznica, obecnie mam piecyk co potrafi podać impuls 150A ale df ma o wiele mniejszą or tego ra980.

Absolutnie nie namawiam aby kupić ten a nie inny wzmacniacz, mówię co ja bym zrobił.

Co do kina, to fakt dla kilku efektów szkoda kupować coś dobrego aby wstawić na tył.

Jak dla mnie szkoda cokolwiek kupować.

Miałem kino i zostało sprzedane. obecnie mam zwykłe stereo bez suba i w zupełności wystarcza. Ale ja znowu nie jestem maniakiem który ogląda sporo filmów.

Ot jak coś dobrego jest to dvix-a właczę.

Kino to fajny bajer do filmów dvd lub blu ray (dźwięk DD/DTS), zwłaszcza jeśli chodzi o filmy akcji

Centralna kolumna jest dosyć istotna, natomiast tylne, wysokiej klasy, można sobie odpuścić i zaoszczędzić.

No chyba, że kolega będzie słuchał muzyki wielokanałowej, ale tej jest bardzo mało, nie oszukujmy się.

Amplituner do kina musi mieć wyjście pre out dla kolumn frontowych - wtedy podłączamy wzmacniacz pod to wyjście i mamy zasilanie frontów ze wzmacniacza, z sygnałem z amplitunera.

Dobre stereo zagra dużo lepiej niż średnie 5,1 a kasę trzeba wywali taką samą.

To nawet ma sens.

COś dobrego jest lepsze niż coś średniego.

Panowie,

ja mam już cały zestaw 5.1, filmy oglądam czasem jak dzieciaki śpią, wtedy dźwięk 5.1 lubię i tyle, amplituner yamahy ma 4ohm więc jest bezpieczny dla dynek - tutaj wszystko mi odpowiada.

ale potwierdzam, jak tylko wzmak dojedzie, to oglądnę sobie film puszczony prosto z blu-raya kablem HDMI na projektor, a kablami analogowymi na wzmaka, tylko w stereo. Porównam i zdecyduję.

ale jak mam ochotę posłuchać muzy, to zgodzicie się, że takie PINK FLOYD na dynkach napędzanych budżetowym amplitunerem to jest żenada po prostu, i skoro mam parę groszy, to warto doinwestować.

stąd ten post i moja prośba o pomoc.

Don,

piszesz "Amplituner do kina musi mieć wyjście pre out dla kolumn frontowych - wtedy podłączamy wzmacniacz pod to wyjście" - ok, yamaha rxv663 ma takie coś z tyłu, wygląda tak jak na obrazku, czyli jak rozumiem w czasie oglądania filmu z tych wyjść wyprowadzam 2 kable to wzmaka do jakiejś pary wejść analogowych?

yamaha_rx_v663_1.jpg

Więc możesz kupić tylko końcówkę np rb980bx i będziesz sterować ampli.

Jedna ftakie rozwiązanie ...

Z czasem możesz dokupić dobre pre i wtedy będziesz zadowolony.

Końcówka to to samo co wzmak tylko nie ma preamp'a.

Masz go w ampli więc możesz wykorzystać.

Ampli nie ma takiej mocy jak wzmacniacz stereo więc różnica na pewno będzie duża.

Być może pod Dynaudio byłaby jakaś różnica

Celna uwaga. Uważam, że jest spora róznica, i w nich raczej szukałbym problemu w subiektywnych odczuciach w odsłuchu w naszej dyskusji :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

no to wracam do tematu: HK680 dojechał kilka dni temu, kupiony za 700zł, odsłuchuję właśnie THE DOORS, no faktycznie jest istotna różnica w porównaniu do amplitunera, słychać lepszą kontrolę basu i więcej szczegółów. Nie jestem audiofilem, więc trudno mi tu szerzej się rozpisywać.

a kabelki? muza leci ze squeezeboxa podłączonego zwykłym kabelkiem z tesco, więc dokupiłbym coś lepszego, ale możecie coś doradzić z używek ~100zł?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [3346][0]=1&a_text_f_enabled[3346][0]=1&a_text_f[3346][1]=2

no albo nówka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
  • 6 miesięcy później...

Panowie,

odświeżę temacik - otóż wpadła premia roczna i korci mnie inwestycja w lepszy sprzęcik, tak jak pisałem mam DYNAUDIO AUDIENCE 50, od pól roku zasilane wzmakiem HK680, ale że małżonka trochę marudzi w tematach estetyki, to pomyślałem sobie, żeby w coś nowszego zainwestować, a że marantze mają bardzo ładne fronty to mógłbym zapolować na jakiegoś, nawet dość drogiego, np. pm-15 S2 (a potem dokupić amplituner w tej samej linii wzornictwa za mniejszą kasę i mieć spójny zestaw)

tylko czy marantze dobrze zgrywają się z dynkami? muza to głównie rock klasyczny (słuchany cicho, jak dzieci śpią)

no i czy warto dać ze 4.000zł za używkę w sytuacji, kiedy powiedzmy ROTELa bardzo dobrego można w tej cenie kupić (a marudzenie małżonki ignorować....)

pomocy pliz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.