Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Pioneer VSA AX10 pokój 20m2

Belin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem nowy na forum ale czytam je już od ponad 10 lat:)

Otóż czeka mnie przeprowadzka do nowego mieszkania i chciałem sobie powoli skompletować kino domowe, do tej pory słuchałem sprzętu stereo, mój setup:

Wzmacniacz Technics SU-V900, lekko zmodyfikowany przeze mnie poprzez wymianę całego okablowania wewnętrznego

Kolumny DIY STX FX-300

Źródło to komputer z kartą Sound Blaster X-Fi Titanium HD

Obecnie zakupiłem w okazyjnej cenie(chyba) używany amplituner Pioneer VSA AX10 i do tego nowy telewizor LG 55LA691S.

Moim nowym pomieszczeniem odsłuchowym będzie kawalerka, pokój ok 20m2 z otwartą kuchnią ok.5m2, pokój ma kształt mniej więcej kwadratu.

Zastosowanie to: 40% muzyka, 40% filmy i 20% gry z PS3 i komputera

Obecnie posiadam takie kolumny jak podałem czyli tylko stereo i się zastanawiałem nad zakupem na start zestawu kolumn 5.0 Wharfedale Obsidian 600 z tym że nie jestem pewien czy nie jest to krok w tył w stosunku do moich FX-300, czy lepiej dokupić/dorobić jakieś surroundy + central, lub dołożyć kasy i iść o półkę wyżej z zakupem jakiegoś gotowego kompletu 5.1/5.0.

Ze względu na koszt remontu nowego mieszkania nie chciałem się szarpać na zestaw kolumn więcej niż 2500zł, jeżeli jednak byłby to krok w tył w stosunku do posiadanych FX-300 to wolę dołożyć kasy i iść do przodu :)

Ax 10 to potwór i potrzebuje potężnych kolumn,innaczej,będzie się dusił.Stx są nie złe,ale to nie ta klasa,te drugie to krok w tył,za 2500 nic nie wymyślisz.

Potwierdzam wypowiedź kolegi wyżej. Obydwoje posiadaliśmy AX10 i mamy z nim jakiś doświadczenie. Jeśli nie możesz wydać 10000-15000zł na zestaw 5.0 szukaj czegoś z używek. Duża szansa, że do 5000zł kupisz kolumny 5.0 lub 5.1, które kilka lat temu tyle właśnie kosztowały. Inaczej zmarnujesz cały potencjał tego urządzenia.

Super od razu jakieś konkrety, czyli tymczasowo zostać przy obecnych kolumnach i dołożyć trochę kasy, mam tylko pytanie czy przy dobrych kolumnach ten Pionek zagra lepiej w stereo niż mój Technics? Wiem że Technics jest powszechnie tępiony na tym forum nie licząc jakichś wyjątków typu SE-A1, SE-A3. Z tym że bebechy SU-V900 to prawie to samo co SU-MA10 więc myślę że jest to sprzęt niezłej klasy w lidze stereo i jestem ciekawy jak ma się jakość dźwięku stereo tego Pionka w stosunku do Technics'a, czy sprzedać Technics'a bo Pionek w stereo da więcej niż ten Technic's tylko że np. nie usłyszę tego na FX-300?

Miałem kiedyś ampli Pionka VSX-1015 i sprzedałem go żeby zakupić tego Technicsa, miałem wtedy dużo gorsze kolumny i Technics na nich grał wyraźnie lepiej,Później sprzedałem tego Technics'a i zakupiłem Pionka A-777 i był płacz, na szczęście udało mi się odkupić konkretnie mój egzemplarz Technics'a od jego nabywcy a Pionka sprzedałem, aczkolwiek teraz po 3,5 roku mam ochotę zmontować kino i szukałem ampli które zastąpi Technics'a w stereo i zakupiłem tego Pionka za 2000zł z dowozem do domu i się zastanawiam czy gonić tego Technics'a czy schować do szafy:)

Teraz tylko jeszcze prosiłbym o przytoczenie przykładów kolumn do 5000 które warto kupić pod VSA-AX10

Szukaj raczej kolumn z szybkim (dobrze zdyscyplinowanym) basem.

Jeśli chodzi o jakość dźwięku to z dobrymi kolumnami pewnie zagra sporo lepiej od technicsa. Porównywałem go ze wzmacniaczem Denona PMA 1500 i na wielu gatunkach muzycznych był moim zdaniem lepszy. Bas jest bardzo dobry (choć mógłby być lepiej zdyscyplinowany), środek i góra bez wstydu przy nowych wzmacniaczach stereo do 5000zł.

Pamiętam, że pasowało mi jego brzmienie z kolumnami Quadral Shogun Prestige i bas był sprężysty z bardzo dobrym zejściem (jednym słowem miał super wykop)

Później sprzedałem tego Technics'a i zakupiłem Pionka A-777 i był płacz, na szczęście udało mi się odkupić konkretnie mój egzemplarz Technics'a od jego nabywcy

Cóż za determinacja :)

Ale to przykład, że najlepiej poczekać z pochopnym sprzedaniem jednego klocka, aż do porównania go z nowym, teoretycznie wyższej klasy nabytkiem.

I właśnie z tego tytułu ciężko mi się rozstać z tym Technics'em poza tym rozebrałem go doszczętnie i wymieniłem w nim calutkie okablowanie, naprawdę czuć różnicę, jak na razie poszedł na spoczynek do szafy i chyba go nie sprzedam jednak, jakie jeszcze zestawy polecicie do mojego Pionka, te quadral'e są już niedostępne nowe a używek też nie widzę, podobają mi się cholernie kolumny w stylu Avance K3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchałem ax10i z tymi kolumnami,jak kupowałem ten wzmacniacz u własciciela,normalnie wyskoczyłem z butów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I właśnie z tego tytułu ciężko mi się rozstać z tym Technics'em poza tym rozebrałem go doszczętnie i wymieniłem w nim calutkie okablowanie, naprawdę czuć różnicę, jak na razie poszedł na spoczynek do szafy i chyba go nie sprzedam jednak, jakie jeszcze zestawy polecicie do mojego Pionka, te quadral'e są już niedostępne nowe a używek też nie widzę, podobają mi się cholernie kolumny w stylu Avance K3

Quadrale to tylko przykład. Nie śpiesz się z kupnem nowych kolumn w tej kwocie. Podzwoń "tu i tam" Pioneera w karton i jazda na odsłuchy bo jest w czym wybierać.

Osobiście szukałbym ze spokojem czegoś z drugiej ręki. Może Heco Statement (trafiają się w idealnym stanie za 6000zł) i do tego reszta tej samej marki. To tylko przykład bo kolumn masz całe mnóstwo.

A ja ze swojej strony jeszcze dopowiem....jeśli na razie nie stać Cię na cały komplet kolumn który nadążyłby za ax10, zainwestuj troszke pieniędzy i zbuduj sobie kopię mx-140 z membraną bierną jako centralny(ja tak mam i nie narzekam). Na tył możesz dać coś na gdn15 awx. Wszystko to jeśli w Twoim mniemaniu ax10 zagra satysfakcjonująco w stereo z Twoimi fx-300, ale byłby ładny komplet.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.