Skocz do zawartości
IGNORED

USB Audio Class 2.0 - wrota do idealnej transmisji via. USB ?

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

W tym kontekście nie ma czegoś takiego jak USB Audio.

Oczywiście, że jest. A mianowicie standard USB obejmuje zarówno warstwę sprzętową, niskopoziomowy protokół transmisji jak też różne standardy obsługi konkretnych grup urządzeń takich jak pamięc masowa, HID i właśnie również Audio.

I tu mamy albo USB Audio Class 1, albo następcę tego standardu USB Audio Class 2. Nie można tu mówić, że nowszy standard jest lepszy, on po prostu wykorzystuje szybszą transmisję i obsługuje dzięki temu 192/24. Mało tego: USB Audio Class 2 może być źródłem większych zakłóceń właśnie przez to, że pracuje na wyższej częstotliwości.

Zarówno starszy jak i nowszy standard wspiera transmisję asynchroniczną. Nich się jednak nikomu nie wydaje, że są tam retransmitowane wadliwe pakiety: te standardy tego nie przewidują.

Moim zdaniem na chwilę obecną idealnym rozwiązaniem jest właśnie USB Audio Class 1, bo nagrań 192/24 praktycznie nie ma, a zalety Class 1 przeważają i tak na jego korzyść nawet jeśli by był potrzebny downsampling 192->96.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Kiedyś porównywałem class 1 i 2 (tylko w odtwarzaniu) i sam nie wiem, bardzo podobnie, zależy od sterownika.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Zarówno starszy jak i nowszy standard wspiera transmisję asynchroniczną.

Nich się jednak nikomu nie wydaje, że są tam retransmitowane wadliwe pakiety: te standardy tego nie przewidują.

Tyle tylko, że do pełnej asynchroniczności niezbędne oprócz driverów są odpowiednie kości. (nie mylić z tr. isochroniczną).

A co do retransmisji to są różne szkoły - przedstawiciel jednej z nich oświadcza jasno, że :

" W trybie asynchronicznym, w pelnej komunikacji dwustronnej, mozna zapomniec o audiofilskich mitach/legendach/przeslankach/polprawdach oraz prawdach nt. transmisji cyfrowej bowiem w takim ukladzie jezeli wystapi blad, ta informacja zostaje wyslana do nadajnika z zadaniem wyslania danej paczki ponownie. "

Materiały są ubogie i trudno się przez nie przebić - stąd poszukiwania jasnych dla śmiertelnika

odpowiedzi. Taki był cel założenia tego wątku - odsiać ziarna od plew. :)

BTW - zapominasz o przesyle DSD 64 i DSD 128, co aktualnie jest motorem konstruowania nowych DAC-ów.

192/24 może nie ma wysypu, ale kto chce, to coś dla siebie znajdzie bez problemu.

Kiedyś porównywałem class 1 i 2 (tylko w odtwarzaniu) i sam nie wiem, bardzo podobnie, zależy od sterownika.

Kwestia tak wygląda, że:

1. Class 1 pracuje na mniejszej częstotliwości czyli jest mniej zakłóceń (w teorii)

2. Można użyć taniego separatora galwanicznego dla USB. Mam taki separator i róznica jest duża pomimo, że mój DAC ma wbudowaną separację

galwaniczną. Jak się okazuje separacji od PC nigdy za wiele. Takie separatory na poziomie USB nie istnieją dla USB 2.0. Przy Class 2 jest w zasadzie możliwa tylko separacja po konwersji USB - i2s.

Podstawowe informacje są tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obecnie WSZYSTKIE z naszego punktu widzenia istotne DAC'i wspierają transmisję asynchroniczną. Tego problemu juz nie ma, zniknął.

Transmisja asynchroniczna zgodna z USB Audio Class 1 i 2 nie wspiera retransmisji. Tematu więc nie ma. Owszem są profesjonalne urządzenia oparte o własne protokoły producenta, ale to dotyczy studio nagrań i znowu z naszego punktu widzenia bez znaczenia.

DSD to chory standard co już na forum dokładnie analizował misiomor w odpowiednim wątku.

Największe nieporozumienie dotyczy rzekomej przewagi USB Audio Class 2 nad Class 1.

Ukryta Zawartość

DSD to chory standard co już na forum dokładnie analizował misiomor w odpowiednim wątku.

masz moze linka do tego postu?

chcialbym poczytac i sie dowiedziec jak to wkoncu jest.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Raczej miałem na myśli odpowiedzi sygnału, przykładowo jak na zdjęciu

Co do zakłóceń to tak może być, z mojego laptopa nie sieje zakłóceniami ale jak jestem u rodziny to muszę używać USB HUB.

Teraz też mam podpięty zasilany HUB, bo daje lepsze zasilanie i nie obciąża laptopa.

Te są fajne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

masz moze linka do tego postu?

chcialbym poczytac i sie dowiedziec jak to wkoncu jest.

Wszystko jest w wątku:

Ukryta Zawartość

To są bardzo techniczne rozważania i bardzo kompetentne. DSD od stronych technicznej jest jednoznacznie gorszy. To oczywiście nie wyklucza faktu, że dla kogoś może to lepiej brzmieć.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.