Skocz do zawartości
IGNORED

Konkurs z nagrodą!Zagadka 2 w 1 !

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

dokladnie, pola magnetyczne (a tym bardziej stale) malo wplywaja na polpzrewodniki i ich dzialanie. Stosowanie jakis anty magnettycznych sztuczek czy materialow na tranzystory (pozlacanie itp cuda) to sciema i nie ma to odniesienia dla jakosci dzwieku. A Darkul to chyba sam uz sie pogubil w tej swojej zagadce i sam juz nie wiem co teraz odpowiedziec bo nie pzrewidzial ze tak sie temat potoczy. darkul, sciemniacz troche jestes!!

Ciekawe,ciekawe....

Jezeli komus sie chce eksperymentowac,zrozumiec i zastosowac to znaczy ze cel osiagnal.

Wyjasnienia czy wrecz mini elaboraty Rekina sa swietne w swojej tresci co mnie cieszy....... mnie by sie kurcze niechcialo...

Jak ktos niewierzy badz nierozumie zagadnienia czy nawet niechce mu sie zrobic eksperymentu ... no to poco mam sie produkowac!?Tymbardziej ze takiej reki [pisanej]jak np.Rekin niemam! I niebende juz raczej mial booo jestem niestety dyslektykiem.Wole o zagadnieniu pogadac niz sie rozpisywac.

Tak ze ja sypiam spokojnie i zycze tego samego tu obecnym.....

Mooooze w wolnej chwili bym cos skleci.. albo publicznie zrobil eksperyment... zobaczymy.

Jak znam zycie nawet powarzny alaborat tez by paru jegomosci nieprzekonal....

Ja na swoje pytanie odpowiedz mnie satysfakcjonujaca otrzymalem.

Nagrody dostaja 3 osoby... The End.

Pytanie:

>>Mamy kilka wzmacniaczy i sa takie same pod kazdym wzgledem!

Właczamy je do sieci i pokolei na nich gramy .. w jakich chcecie konfiguracjach... dlaczego kazdy gra minimalnie inaczej???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>Mamy kilka wzmacniaczy i sa takie same pod kazdym wzgledem!

Właczamy je do sieci i pokolei na nich gramy .. w jakich chcecie konfiguracjach... dlaczego kazdy gra minimalnie inaczej???

Podejrzewal bym raczej ze kazdy ze wzmacniaczy jest ustawiony w innym miejscu i to wplywa na roznice resonansow wewnetrznych poszczegolnych chassis, co powoduje roznice dzwieku kazdego wzmaka. ;-)

Inna przyczyna roznicy w dzwieku moga byc roznice w kierunkowosci kondensatorow i rezystorow. Jak powszechnie wiadomo, kondensatory posiadaja "inner and outer foil" i w zaleznosci jak je ustawimy w druku, beda brzmialy inaczej. Nie wydaje mi sie aby w masowej produkcji ktokolwiek bawil sie w znajdowaniu poczatku i konca folii, a wiec ustawienie kondensatorow jest przypadkowe i to moze powodowac ze kazdy wzmacniacz gra minimalnie inaczej. Moje ostatnie eksperymenty wskazuja takze na to, ze rezystory moga wykazywac pewna kierunkowosc (choc nie jestem tego calkowicie pewny ;-))

.>>PD

Z kondensatorami to jest tak ze zanim je zainstalujemy ,dobrze jest takiego jednego wybebeszyc!

I wtedy wiemy ktora noga jest przyporzadkowana do ktorej okladziny,zewnetrznej czy wewnetrznej... a jest to warzne.Dotyczy to elektrolitow polarnych i bipolarnych jak i kondensatorow niby unipolarnych.

Wtedy okladzine zewnetrzna traktujemy jako ekran ,ztad jego podlaczenie powinno sie znajdowac od strony stopnia/ukladu sterujacego[posiadajacego mniejsza imp.sterujaca od odbiornika].

Ciekawa dyskusje na temat kierunkowosci kondensatorow (i sposobach pomiaru zewnetrznej okladziny) mozna znalezc tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Preferuje podlaczanie zewnetrznej okladziny do masy lub na wyjsciu sygnalu (czyli na wejsciu nastepnego stopnia). Ma to zdecydowany wplyw na odtwarzany dzwiek (gladsze i bardziej "wlasciwe" brzmienie).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś w Radioelektroniku( lata osiemdziesiąte ) był krótki artykulik(A.Witorta?) o wpływie materiału z którego obudowa urządzenia jest wykonana, ponoć stal etc. spore zmiany (negatywne) wprowadzała w porównaniu do aluminium.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.