Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to jest z tymo OHMAMI

sopalex

Rekomendowane odpowiedzi

Składałem sobie kolumny, stojące wysokie, bardzo ladnie mi wyszly, glosniki kupilem niedrogie, a nawet tanie, (Alpharda) Jeden niskotonowy(ale nie az taki nisko) 8 OHM i gwizdek tez 8OHM, i teraz zaczyna sie zagadka, bo ja je podlaczylem normalnie, znaczy sie podlaczylem je rownolegle (oczywiscie zwrotnica jest) chodzi mi o cos innego, kolega(niby elektronik) mowil mi ze jak szeregowo podlacze dwa glosniki 8 OHM to uzyskam kolumny podajze 4 OHM, albo 16, teraz nie wiem jak to dokladnie bylo, a jak szeregowo, to 16 OHM, chyba jakos tak to bylo. Czy ten kolega ma racje jesli tak, to jak moge z tego zrobic zeby kolumienki byly 8 OHM, dzieki za pomoc, pozdrawiam...

https://www.audiostereo.pl/topic/10656-jak-to-jest-z-tymo-ohmami/

Jeśli łączysz 2 ośmioomowce przez dobrze zaprojektowaną zwrotnicę, to impedancja powinna wynosić 8 Om (Oczywiście przebieg impedancji w całym paśmie akustycznym będzie pofalowany, tego nie da się uniknąć).

Natomiast gdybyś połączył równolegle np dwa 8-omowe niskotonowe bez zwrotnicy, to uzyskasz 4 OM, Szeregowo 16 Om.

sprawa wbrew pozorom jest prosta.

jesli mamy 2 glosniki o impedancji znamionowej 8 ohm kazdy, to wypadkowa impedancja znamionowa wyniesie:

- przy podlaczonych szeregowo: 16 ohm

- przy podlaczonych rownolegle: 4 ohmy

jest tu wszakze jeden podstawowy warunek: glosniki te musza pokrywac identyczny lub podobny zakres pasma akustycznego, co oznacza w skrocie pobieranie przez kazdy z nich mniej takiej samej lub bardzo podobnej wielkosci mocy. jesli dodatkowo wezmiemy pod uwage, ze impedancje znamionowa zespolu glosnikow okresla sie zazwyczaj w przedziale: 50-200 Hz, to impedancja tweetera (lub sredniotonowca pracujacego powyzej tego przedzialu pasma) nie wplywa na okreslenie jej wielkosci znamionowej.

dla opisywanego przez kolege przypadku (midwoofer + tweeter, gdy obydwa maja po 8 om) glosniki PRACUJA W ROZNYCH ZAKRESACH, a wiec do okreslenia impedancji znamionowej bierzemy pod uwage tylko ten nisko-sredniotonowy.

pozdrawiam i zycze powodzenia w DIY.

Jezeli mowimy o impedancji to nalezy miec na uwadze czestotliwosc dla ktorej impedancje okreslamy i badamy. Impedancja ma skladową rzeczywistą (rezystancje) i urojona (reaktancję, np. o charakterze pojemnosciowym lub indukcyjnym). W przypadku czystej rezystancji nie ma znaczenia czestotliwosc gdyz zawsze jest to tyle to a tyle ohm niezaleznie od czestotliwosci (oczywiscie dla rezystancji idealnej, rzeczywisye rezystory posaidaja oprocz podstawowej cechy jaka jest ich rezystancja jeszcze inne, jak indukcyjniosc, pojemnosc itp ujawniajace sie tym bardziej im zwiekszamy czestotliwosc). Gdy mamy na mysli impedancje np. 8 om to mowimy tu dokladnie o module impedancji. Rownolegle polaczenie impedancji 8 i 8 om niekoniecznie musi dac 4omy (moze owszem tak sie zdarzy ale dla okreskonej czestotliowsci). Wiec rozpatrywanie tej kwesti jest złozone i dosyc skomplikowane gdyz przy duzym stopniu skomplikowania zwrotnicy jest sporo liczenia a uwzglednic tu trzeba same parametry glosnika, ktore jak wiemy sa rozne w zaleznosci od obudowy (dobroc itp.), zmieniajac strojenie bass-reflexu otrzymamy zupelnie ine impedancje dla okreslonej czestotliwosci z zakresie niskich tonow. Bardziej celowe jest posługiwanie sie wykresem charakterystyki modułu impedancji w zaleznosci od czestotliwosci.Pozdrawiam!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.