Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe za ok. 1000zł

wojt3k_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Uzbierałem trochę pieniędzy i mam zamiar nagłośnić swój mały pokoik (9.5m^2) sprzętem stereo. Na razie słucham muzyki na komputerze, do którego podłączony jest starutki amplifer Sony (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) + dwie plastikowe kolumny z miniwieży Aiwa i odciążający je od niskich tonów starutki, ale w świetnym stanie Tonsil zg10c.

Ogólnie żenada, wiem. Na domiar złego "sprzęt" ten nie stoi w moim pokoju, a ja cierpie na brak zestawu audio.

Mam teraz do wydania powiedzmy 2000zł z czego część pieniędzy (oprócz na kolumny) ma pójść na jakiś używany wzmacniacz do tych kolumn i również używany pasujący do wzmacniacza odtwarzacz CD. W przyszłości będę jeszcze prosił o pomoc w wyborze gramofonu, bo posiadam sporą kolekcję płyt winylowych. Aktualnie odtwarzam płyty na wyżej wymienionym sprzęcie używając gramofonu Unitry GS-438 "Bernard", ale wymaga remontu i chyba tak naprawdę nie warto już w niego inwestować.

Słucham głównie muzyki akustycznej (poważna, chóralna, jazz, etniczna/folk/world) oraz w tzw. międzyczasie dobrej eksperymentalnej elektroniki (gównie ambientu i IDM'u). Oczywiście jakiś rock czy ogólnie radio czasem sobie leci, ale raczej dla samego zabicia ciszy niż wsłuchiwania się w piękno.

Kolumny, które powinny sprostać moim oczekiwaniom, to ze wstepnych ustaleń:

Usher s-520

Pylon Pearl Monitor (na stronie producenta widnieją jako "kiedyś produkowane")

B&W 602 S3

Boston Acustic A25

Czy możecie mi zaproponować jakieś jeszcze inne kolumny, oraz wypowiedzieć się na temat tych przeze mnie wymienionych (pod względem stosunku jakość-cena i tym czy poradzą sobie z mocna muzyką akustyczną - symfonie mahlera np.)?

Z góry dziękuję za pomoc,

wojtek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/106737-kolumny-podstawkowe-za-ok-1000z%C5%82/

Witaj,

w kwocie około 2000 zł. biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia oraz preferencje muzyczne zaproponowałbym zestaw, zbudowany na wzmacniaczu Cambridge Audio Topaz AM10 (http://www.q21.pl/cambridge-audio-am-10.html) z kolumnami Monitor Audio MR2 (http://www.q21.pl/monitor-audio-mr2.html) lub NAD C316 BEE (http://www.q21.pl/nad-c316-bee-dostawa-gratis.html) z kolumnami Q Acoustics QA 2020i (http://www.q21.pl/q-acoustics-qa-2020i.html).

Obydwa zestawy idealnie sprawdzą się w niedużym pomieszczeniu, dając stosunkowo uniwersalne, dynamiczne i przestrzenne brzmienie.

Serdecznie zapraszam jeśli masz taką możliwość na odsłuchy do naszego salonu, mamy ogromny asortyment elektroniki i kolumn dostępny od ręki i gotowy do prezentacji. W przypadku pytań służe pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na allegro masz prawie nowe kolumny Nexton M-100 za około tysiaka które w Twoim pokoju zmiażdzą wszystkie nowe wynalazki do 3 tysi. Dobierz do nich mądrze wzmacniacz-nie może grać jasno lub skrajami pasma oraz musi mieć conajmniej 40w na kanał bo kolumny mają małą skuteczność.

Może NAD 320 lub 325, Marantz 6002, 7001. Zestaw z klasą i na lata. Do tego w przyszłości cd i muzyka gra :)

Żeby przebić taki zestaw będziesz musiał wydać sporo sporo więcej.

Nie zapomnij o prawidłowym ustawieniu kolumn.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedzi!

Na allegro masz prawie nowe kolumny Nexton M-100 za około tysiaka które w Twoim pokoju zmiażdzą wszystkie nowe wynalazki do 3 tysi.

Świetne recenzje i bardzo atrakcyjna cena. Bardzo poważnie myślę o zakupie. Mam jednak pytania:

1. co to znaczy mała skuteczność?

2. poradzą sobie z bardzo mocną akustyczną muzyką?

Jeśli tak, jestem w stanie je zamówić już dziś.

Czy to realne dokupić do nich dobrej klasy wzmacniacz i odtwarzacz CD za 1000zł łącznie?

Pozdrawiam!

Dzięki za odpowiedzi!

Świetne recenzje i bardzo atrakcyjna cena. Bardzo poważnie myślę o zakupie. Mam jednak pytania:

1. co to znaczy mała skuteczność?

2. poradzą sobie z bardzo mocną akustyczną muzyką?

Jeśli tak, jestem w stanie je zamówić już dziś.

Czy to realne dokupić do nich dobrej klasy wzmacniacz i odtwarzacz CD za 1000zł łącznie?

Pozdrawiam!

1. Mała skuteczność oznacza w tym przypadku, że potrzebują stosunkowo mocnego wzmacniacza do wysterowania.

Oczywiście mocnego w porównaniu do mocy jaką mogą przyjąć. Będzie to.np 80% mocy jaką maksymalnie przyjmują.

Wszystko zależy jaką dokładnie mają czułość.

2. W Twoim pokoju 9.5 m napewno sobie poradzą, szczególnie z muzyką akustyczną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.