Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw Stereo do 1500zł

Krzysztof Wojciechowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was,

Od ok 1-2 miesięcy przymierzam się do zakupu systemu grającego do nowego mieszkania. Z początku wybór padł na Amplituner AV i kolumny w systemie 5.1.

Mało tego, nawet już wybrałem amli i czekałem na okazję...Po ok 2tyg ciszy na allegro i innych portalach coś mnie natchnęło i przeanalizowałem raz jeszcze swoje potrzeby.

W tym miejscu, w którym jestem teraz wiem, że jednak odpada kino domowe i ukierunkuję się na muzykę a co za tym idzie stereo.

Przechodząc do meritum potrzebuje Waszej pomocy w doborze wzmacniacza stereo do pomieszczenia ok 20m2 ( salon z aneksem ). Muzykę jaką preferuję to chill np.

ale zdarzają się momenty gdzie lubię mocniejsze uderzenie i wolałbym aby basu nie zabrakło. Najrzadziej będzie grany rock lub hiphop.

Koszt na wzmacniacz oscyluje w granicach 500zł. W tej cenie jest ich sporo do znalezienia i to mi utrudnia wyselekcjonowanie danego modelu.

Drugą kwestią są kolumny w cenie ok 1000zł podłogówki z przednim bassreflexem. Niestety muszę je ustawić blisko ściany i nie chciałbym aby dźwięk został zniekształcony.

Z góry dzięki za pomoc, wierze Was i waszą dobroduszność.

PS. Oczywiście w rachubę wchodzi wyłącznie sprzęt używany.

https://www.audiostereo.pl/topic/106884-zestaw-stereo-do-1500z%C5%82/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za link aczkolwiek twierdze, że ten topic działa dość słabo. Na 10 zapytań jest może 1 odpowiedź. Jak już ktoś zauważy, że padła odpowiedź to znowu wszyscy się rzucając z nadzieją, iż może im też się uda.

Temat fanie działał od 2006, gdzie była konstruktywna rozmowa. Od tego czasu może sprzęt jakiego szukam się nie zmienił ale na pewno jego ceny tak. Postaram się samodzielnie rozwiązać zagwostkę - dzięki za zainteresowanie.

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz i kolumny to nie wszystko. Napisz jakie masz źródło, czy preferujesz płyty CD czy pliki?

Jakie masz doświadczenie ze sprzętem, co słuchałeś, co ci się spodobało?

Dobry wzmacniacz za 500 złotych można znaleźć, ale pamiętaj, że są to najczęściej kilkunastoletnie jednostki, które w dodatku przeszły przez niejedne ręce. Kupując dany model można się naciąć i po zakupie mieć błędną ocenę co do danego modelu.

O kolumnach pogadamy potem, bo są najważniejsze :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Proponuję sprawdzić KEF C7 - były jakiś czas temu na allegro ale już ich nie widzę. Może się pojawią.

Elektronika to loteria - sam się naciąłem na allegro. Ale nie jest to straszna sprawa - po prostu pchasz do następnego i tak to leci :)

Nie wyselekcjonujesz modelu czytaniem - chyba, że miałeś już parę rzeczy i w miarę wiesz czego szukasz.

Mi już później szkoda nawet było łażenia po sklepach tylko licytowałem na allegro i sprzedawałem - w sumie taniej wychodziło jak palić paliwo po salonach.

Na jednym stracisz na innym zarobisz.

Dzięki za odzew. Preferuje na chwile obecna pliki, a nie cd. Z czasem pewnie zaopatrze sie w dac dla komfortu.

Nie mam doświadczenia ze sprzętem grającym, takze moja tolerancja bedzie spora. Porównać moge wyłącznie do radia w aucie i starej mini wizy.

Zastanawiam sie nad wzmakiem fotel seria 930/931/940 lub

Ukryta Zawartość

Z kolumnami bede polował jak juz ustalimy co to ma byc. :)

Ukryta Zawartość

Preferuje na chwile obecna pliki, a nie cd. Z czasem pewnie zaopatrze sie w dac dla komfortu.

W takim razie rozpatrz może te propozycję. Jak na takiego malucha do 20 m2 spisze się świetnie. W przyszlosci możesz dokupić "sabufer" lub większe kolumny. Ma odpowiednią moc wyposażony jest w wiele nowości. I jest nowy.

Denon Ceol 2 (N-8)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W takim razie rozpatrz może te propozycję. Jak na takiego malucha do 20 m2 spisze się świetnie. W przyszlosci możesz dokupić "sabufer" lub większe kolumny. Ma odpowiednią moc wyposażony jest w wiele nowości. I jest nowy.

Denon Ceol 2 (N-8)

Ukryta Zawartość

Niestety za drogo. A druga kwestia, wiem że rozmiar nie ma znaczenia ( bo tak jest prawda ;) !? ) ale chyba chciałbym żeby to było coś większego :). To moja pierwszy przygoda z audio także nie chce inwestować Bóg wie jakich pieniędzy (2500 to właśnie taka kwota) może się okazać, że jakość dzwięku będzie ok.

Ukryta Zawartość

Są jeszcze tańsze miniwieże Yamahy i Denona, bez wodotrysków. Jakość dźwięku zbliżona, czyli niezła.

Chciałbym Tobie bardzo podziękować za wsparcie :).

Rozpatrzę miniwieże w takim razie. Napiszę teraz jak rozumiem dlaczego polecasz mi wieże a nie kupowania używanego wzmacniacza i kolumn podłogowych, w razie jakbym się mylił proszę popraw mnie.

Mini-wieża lepsza bo:

- sprzęt NOWY lub jeszcze na gwarancji

- na 20m@ poradzi sobie bez problemu

- posiada już wbudowany DAC - zniknie problem z cyfrowym formatem dźwięku

- zawsze można rozbudować o lepsze kolumny, np podłogowe (?)

Wzmacniacz + kolumny gorsze bo:

- sprzęt niewiadomego pochodzenia i nie wiadomo w jakiej kondycji

- przymus rozbudowy o DAC

Jesteś osobą z ogromnym doświadczeniem dlatego Twoje słowa mają dla mnie duże znaczenie, chętnie przypatrzę się mini-wieżą chociaż nigdy nie brałem ich pod uwagę. Od zawsze podobałby mi się kolumny podłogowe :)

Z tym doświadczeniem to niczym nie różnię się od wielu innych kolegów z forum, jest mnóstwo innych z dużo większym przerobem sprzętu. Ja piszę to co w tej sytuacji bym zrobił.

Jeżeli komuś zależy na zakupie dobrego sprzętu, nie jest maniakiem niuansów i wybrzmień, nie zamierza co miesiąc wymieniać podzespołów i gonić króliczka, a chce mieć coś, co mu po prostu porządnie zagra, zakup mini wieży będzie dobrym rozwiązaniem. Te małe urządzonka naprawdę mają potencjał. Ich wielkością nie ma się co sugerować. Mają średnio moc około 2x50W i to na pokój do 20 m2 spokojnie wystarczy.

Miałem takie mini wieże Denona i Yamahy i wiem, że mogą dać sporo radości. Są też bardzo bezpieczne. Można odsłuchać je w sklepie i podjąć decyzję lub kupując przez net, bez problemu można zwrócić do sklepu nie podając przyczyny.

Oczywiście równorzędnym rozwiązaniem jest wybór 43 cm używanych zestawów, ale do nich trzeba mieć albo dużo szczęścia albo sporo czasu, aby trafić to, co nas naprawdę zadowoli.

Po przemyśleniu tematu faktycznie składam się ku mini-wieży, jakby mi nie odpowiadała zawsze mogę oddać bo w końcu to nowy sprzęt.

Kwota do 1500zł w tym monecie nie pozostaje mi nic innego jak pojeździć i posłuchać.

Aczkolwiek zaciekawił mnie model:

Denon Ceol Piccolo (N-5)

Denon Ceol Piccolo (N-5)

Ma już sporo gadżetów, i za to się przede wszystkim płaci. Różnica w dźwięku pomiędzy nim a np. modelem Denon D-F107 nie będzie zbyt duża. W ramach tzw. zwykłego zarządu możesz rozpakować, podłączyć, ocenić i ewentualnie zwrócić. Wydaje mi się jednak, że nie będzie potrzeby.

To jest bezpieczne wyjście i na początek zabawy z audio może być.

Ma już sporo gadżetów, i za to się przede wszystkim płaci. Różnica w dźwięku pomiędzy nim a np. modelem Denon D-F107 nie będzie zbyt duża. W ramach tzw. zwykłego zarządu możesz rozpakować, podłączyć, ocenić i ewentualnie zwrócić. Wydaje mi się jednak, że nie będzie potrzeby.

To jest bezpieczne wyjście i na początek zabawy z audio może być.

Właśnie cena bardzo atrakcyjna w porównaniu z D-F107, która kosztuje powyżej 2k a tu mamy 1499zł :) w najbliższym tygodniu sprawdzę jakie na mnie zrobi wrażenie :) Dzięki za pomoc i ukierunkowanie :)

Wejdź na stronę Denona, tam masz nowsze modele

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Porównaj je sobie, różnica w cenie to około 1000 złotych

Ten droższy Ceol ma obsługę płyt CD i FM Radio i ma trochę lepsze głośniki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byłem w salonie Denona w Pń. Chodzę, chodzę po tym salonie szukam tego ceola i nie mogę znaleźć. Nagle moja kobieta pyta: "Czy to nie jest to?" wskazując na obiekt poszukiwań. Pierwsze spojrzenie na mini-wieże ( chciałbym zobaczyć swoją minę w tym momencie ) i na myśl przychodzi mi jedno: to urządzenie serio jest piccolo/mini ect.

W życiu nie spodziewałem się, że będzie ono wielkości kieszonkowej...niewiele większe głośniki niż te standardowe komputerowe. Oczywiście posłuchałem jej i było ok ale nie kupiłem i nie kupie :)

Wracam jednak do poszukiwań wzmaka + kolumn.

Chciałem wszystkim zaangażowanym w ten temat podziękować za pomoc! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.