Skocz do zawartości
IGNORED

Niskośredniotonowe i wysokotonowedo50zł

el-koVal

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam tanich głośników do 50 zł zarowno nisko jaki i wysoko tonowych co polecacie, niskośrednio nie większe niż 18- 20 cm, do kolumn podłogowych 2 drożnych. Co polecacie może jakieś doświadczenia lub gotowe projekty, myślałem o stx ale nie słuszałem o nim wielu pochlebnych opini.??

HEH:( chciałem sobie zmontowac suba na glosnikach tej firmy wlasnie , ale jak poczytalem sobie na forum o budowie glosnikow zwrotnic ect. itd. fazach ustawiekiach podłaczeniach , kabelkach , jakosci podzespołow ,

elementów wygłuszajacych,obudowach, fazach .rezonansach podziałach i inny ch zeczach które ciezko mi spamietac to mi rece opadły. wyłaczam wszystko w cholere i idę na łąke słuchac paskioników.

cześć.!!!

maggywer za 39zl masz oto dobra wysokotonowke ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie słuchaj McGyvera - on robi smigłowiec z zapałek i nici dentystycznej ;)

Do BR nadaje się tylko jedna wersja ARN 188 - 4 omowa i ARN 5614 (chyba takie ma oznaczenie) znajdziesz dokładne dane na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chodzi o to żeby Qts było nizsze lub niewiele wyższe od 0,4 . Ale jesli chodzi o tony średnie to już raczej problem - za szeroki jest rezonans, a z kiepskim wysokotonowcem nie zrobisz niskiego odcięcia. Obudowa BR bedzie raczej duża i charaktrystyka mocowa nie będzie rewelacyjna.

Polecam jednak dołożyć trochę kasy i kupić przetworniki Tonsila w cenach ok. 80zł. Wysokotonowy GDWK10/80/19 - za 54zł. oraz nisko-średniotonowy GDN16/50/6 lub GDN16/50/4 - te mogą być już mniej dostępne, a ten pierwszy będzie też pracował dobrze w obudowie zamkniętej o obj. ok. 24litrów.

Ale w Dexonie kupisz mniejsze np. GDN13/40/8 - sprawdzające się w małych obudowach BR - ok. 8-10 litrów.

Nie napisałeś nic o warunkach odsłuchu. Jeżeli pokój masz mały to może wystarczą takie monitorki na Teslach jak są w dziale DIY na

Ukryta Zawartość

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja zrobiłem rodzicom kolumny na gwizdkach tvm + po dwa arn 188. Grają przyzwoicie, ale trzeba wygłuszyć gwizdki. głośniki za tą cenę według mnie najlepsze, mam też średniotonowe stx 12/60, ale nie jestem z nich zadowolony.

o mnie | ignoruj jesli chodzi o mnie to ja bym sobie darował ARN 188 - jest dla mnie zawolny jesli chodzi o bass,ale tesla to niejest zła firma produkuje tansze ARN150 - 03/4 lub 8 kture pakujesz 2 do 16 l stroisz wbrew symulacjia na 43 - 46 Hz i w pokoiku 25 basu tyle ze ho ho ..:) ale jest tez wysokotonówka ARV 104 która gra jak tonsila tytanowa ale za pół ceny ,sam zaczynałem od dtakiego zestawienia i jest na sam począstek znakomity no i oczywiscie ta cena , jesli potrzebna ci zwrotka to pisz na priva

pzdr. rafał a i jeszcze jedno niekupuj pod zadnym pozerem STX - to jest naiwiekrzy chłam

• 6 miesięcy później...

Czy zna ktoś głośniki wysokotonowe do ~50zł/szt, które ładnie "pociągną" od 3kHz? Ładnie nie koniecznie znaczy liniowo, za to na pewno znaczy bez rezonansów i zbędnych podbarwień. Impedancja i efektywność obojętne, ale rezonans nie, bo filtr 6dB/oct (cięty na 3kHz).

Zapaliłem się do Tonsil GDWK 8/50/1 ale napisali żeby ciąć powyżej 5kHz. TVM ARV 104-00/4 - 23 036 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) wygląda bardzo ładnie, ale nic nie piszą o cięciu.

Help?

Ukryta Zawartość

el-koVal ja zaproponuje Ci coś innego niż wszyscy tutaj do tej pory.

Jak zrozumiałem chcesz wydać po 2 X 50 zł na głośniki w jednej kolumnie, czyli łącznie 200 zł. Jeśli tak to kup sobie:

- 2 x Tesla ARV104/03/08 po 32-33 zł za sztukę na Wolumenie u importera co daje Ci max 66 zł,

- 2 x Heco HW 170 u Bodka206 na Allegro (sprzeda je nawet po 65 zł poza aukcją i jest szalenie słowny i szybki w przesyłce) co daje 130 zł.

Masz łącznie 196 zł i wyrabiasz się w sumie. Jakością bije to na głowę Tesle ARN i tanie Tonsile. Resztę doczytaj sobie w poście "Głośniki Heco ..."

Jak coś to pisz na priwa. Brachu ta para głośników gra naprawdę świetnie i tej cenie daremnie szukać czegoś lepszego. U mnie gra to w pokoju 17,5 m2 wysokim na 2,7 i jest super. Obudowy mają ok. 15 dm3 netto (brutto 15,5 dm3).

Pozdrawiam

koval

tu masz średnioniskotonowy Tonsila, przy którym Tesle 188 jadą na wakacje i nie wracają:

Ukryta Zawartość

Jakoś nie mialem szcześcia do odsłuchów zestawów na Teslach, wszystkie grały chudo z rozlazłym, małym basem i świecącą na okrągło górą(jak jażeniówka, nie jak slonko, niestety).

A z tymi Tonsilami da się żyć. I do tego ta cena(kosztują normalnie ok 90zł)

Wysokotonowki tez weź Tonsila, jak radzi Qubric, takie np 10/80, siedzą w Totemach Mite(zresztą z Tonsilem GDN13/40/2) za ok 2kzł i nikt nie marudzi. Jedno z czym się z McGyverem zgadzam w 100% to spory rozrzut parametrów głośnikow Tonsila-to pewnie miał na myśli pisząc "chłam"(+/- 1dB, ala AudioPhysic to z tego nie będzie)-a z Tesli pewnie tak, za to chudziutkie jak Kate Moss. Co do wysokotonówek Tesli, to słuchałem ich ostatnio w zestawach Tawo, to się chyba tak nazywa, dla fanów cyknięć, jak lubisz to polecam. Wysokie tony świecą cały czas(tak jak wyżej). aha i nie kupuj tytanowego Tonsila, bo jest matowy! Może tu jest bajer: wszystkie Tesle grają na jednakowym poziomie, a Tonsila trzeba dobrze wybrać, bo bywają gorsze od Tesli i są b.dobre Podsumowując, słuchalem przynajmniej 3 udanych w relacji do ceny zestawów na Tonsilach i żadnego na Teslach. W każdym razie gość z Totema wybrał właśnie Tonsila a nie Teslę i to ze względu na muzykalnść właśnie.

Nie mam niestetu doświadczenia w aplikacji tylu głośnikow jak kolega McGyver, ale tym bardziej jestem zaskoczony, skąd jego, moim zdaniem niesprawiedliwa opinia na temat ww. firm

Ukryta Zawartość

Lancaster zajmę głos jak lamel, który niedawno szukał głośników do monitorów jak kolega. Z tego co pamiętam to te Tonsile nie chciały grać w małych obudowach i jako takie do monitorów nie za bardzo pasują. Do podłogowych owszem. Tonsile generalnie są ok ale prwawie wszystkie dostępne na Allegro i większość na Wolumenie to dzikie składanki z wyniesionych materiałów a nie fabryczne głośniki. Chciałem jako wysokotonówki kupić GDWK 11/100 i co się okazało - na 6 które znalazłem 2 były bez ferrofluidu a pozostałe 4 miały każdy inną farbę na metalowym froncie - wniosek jest prosty - chałupnicze.

Dlatego wybrałem ARV i jestem zadowolony bo są na 100 % fabrycznie i trzymają parametry (może gorsze ale zawsze powtarzalne)

aaa, no to sorki, tego nie wiem. Ja moje głośniki odkupilem od gościa, który kupował je w Dexonie. Te Tonsile w obudowach podstawkowych to tylko zamknięte, raczej mocno wypchane, średnica bardzo ładna-pastelowa. U mnie grają w obudowie 26l br strojonym ok. 40Hz. Słucha się przyjemnie. Pewnie, qts jest dośc wysoki, ale przy tej objętości można port zamknąć i też gra, ja wolę z wentylacją. Nie ma lamerskich pytań, są tylko przewrażliwieni odpowiadający:)

Lancaster tu się z Tobą zgadzam, trzeba posłuchać, porachować, wybrać... Mimo wszystko polecam do mniejszej obudowy Heco.

Odnośnie tych chałupniczych Tonsili - taki mamy już kraj, albo ludzie kombinują albo im płacą głośnikami i komponentami za pracę... Jedno i drugie jest smutne.

Lamelem jestem bo mam małe doświadczenie mimo wszystko, a do przewrażliwienia mi daleko.

Pozdrawiam serdecznie.

No i zaczniemy sobie cukrzyć na krajowym audioforum:) nie piłem do Ciebie z tym przewrażliwieniem, spoko.

Tym bardziej, że pewnie jestem niemniejszym lamelem niż Ty.

Nad sytuacją w kraju to się lepiej za dużo nie zastanawiać, bo jeszcze człowiek kupi shotguna, kilka szyszek i do stolicy wycieczkę zrobi...a nam przecież chodzi tylko o to, żeby koledze głośniki niedrogie i dobre pomóc złożyć:)

pozdrawiam

Więc nie słodzę Ci Lancaster, sam jestem falncowany Warszawiak i wk... mnie sytuacja w kraju.

A koledze uparcie polecam parę Heco HW 170K-CPG 880 i Teslach ARV 104/03/8 szczególnie, że kiedy to piszę to grają obok moje kolumny i robią to naprawdę dobrze. Poza tym mogę udostępnić projekt dobrej obudowy do nich.

Co za głośniki te Heco? Sa do nich jakieś parametry na stronie producenta?

GDN16/50/6 dostepny jest w Dexonie - na pewno fabryczny - tak samo jak GDWK11/100. Rzeczywiście powinien sobie poradzić już nieżle z BR objętości 26-28 litrów. Lub w zamkniętej 23-26 litrów. Próbowałem i nieżle się spisywał. Na pewno nie W mniejszym BR może przydudniać.

W wątku "Aplikacja GDN 18/60" znajdziecie też prace Jendrka i ahfc którzy stosowali wysokotonowego GDWK 10/80/2

Qubric wiesz doskonale co to za głośniki. Są to OM wyroby robione na zmówienie Heco i stosowane w serii Xenon. Mają kosz z ABS, celulozową membramę pokrywaną mineralną posypką i gumowy resor górny. Teoretycznie powinny być dostępne tylko jako części zamienne. Z tego co wiem ludzie robili pomiary tych głośników. Może to jest istotne jakie mają dane na papierze ale ja dziele się uwagami z praktyki. Zwrotka McGyver'a sprawdza się przy tym zestwieniu głośników w praktyce i całość brzmi bardzo dobrze. Te opinie podzielają inni użytkownicy Heco. Poza tym Qubric gdzie widziałeś monitory o objętości min 23 litry?

A jeszcze jedno, kolega el-koVal chciał kupić coś łącznie do 200 zł a patrząc na ceny w Dexonie 2x88+2x95=366 zł czyli chyba troszkę więcej niż 200... Za 90-95 zł/szt można mieć już midwoofery z Heco Mynthos (18 cm, membrama z polipropylenu, piękny odlewany z aluminium kosz, potężny magnes, wentylowane nabiegunniki). Biją one te Tonsile 2-3 razy pod względem jakości. I naprawdę grają w obudowach basrefleks.

Wybór i tak należy do kolegi el-koVala...

Pozdrawiam

jaro4444, 8 Mar 2005, 13:16

Nie wiem co to za głośniki dlatego pytam. Parametry sa bardzo istotne, jezeli to takie które wynikają z doświadczenia - czyli z własnych pomiarów to również, bo bez tego trudno cokolwiek powiedzieć o głośniku.

Jeśli masz jakieś namiary na pomiary i wykresy tych HECO (tych plastikowych i tych aluminiowych też), to je zapodaj, bo wyglądają ciekawie przy tych cenach.

Monitory 23 litry widziałem (a nawet większe) - tylko nie wiem co masz na mysli pisząc "monitory". Podobnej wielkości podstawkowce robi jakas firma słowacka czy czeska na Teslach 188.

koval, ok bierz te Heco, co poleca Jaro(do tego projekt-gotowiec). Z opisu wyglądają lepiej od Tonsila, nie sluchalem ich, zakladam, że są ok. i zmieścisz się w budżecie, bez ryzyka wyłożenia się na podróbach. Tak, czy inaczej te Tonsile są ok.

jaro, te Heco to podstawka? W razie niemca można zrobić podlogówkę z wklejoną przegrodą na zmniejszenie objętości.

hehe"falncowany warszawiak", a ja jestem ziomal z wlkp. Na jazdy w kraju nie wk.....sz się sam.

pozdrawiam

znalazłem te Heco HW 170K-CPG 880 na allegro. Może i ciekawe ale informacji o nich żadnych. Dziwne ze są parametry TS a nie ma impedancji?

No i są po 70zł. a nie po 50.

Qubric specjalnie dla Ciebie skoro nie czytasz uważnie powtórzę:

..."Jak zrozumiałem chcesz wydać po 2 X 50 zł na głośniki w jednej kolumnie, czyli łącznie 200 zł. Jeśli tak to kup sobie:

- 2 x Tesla ARV104/03/08 po 32-33 zł za sztukę na Wolumenie u importera co daje Ci max 66 zł,

- 2 x Heco HW 170 u Bodka206 na Allegro (sprzeda je nawet po 65 zł poza aukcją i jest szalenie słowny i szybki w przesyłce) co daje 130 zł.

Masz łącznie 196 zł i wyrabiasz się w sumie."...

Lancaster ja zrobiłem podstawkę ale śmiało można zrobić podłogówkę z wklejoną pełną przegrodą. Tonsile są owszem OK ale najlepiej te OM dla Missiona. Poza tym Tonsile są po prostu za drogie w oficjalnych sklepach.

Koval można też wziąść po 2 Heco i Tesle ARV104/03/4 (4 ohmy). Heco połączyć równolegle, dodać Tesle. Całość zamknąć w paczce 28-30 dm3, głośniki ustawić w układzie D'Appolito i wyjdzie na 100% super kolumna podłogowa. Słuchałem czegoś takiego u znajomego tylko tam była chyba wysokotonówka Visatona. Było to brzmieniowo klasy kolumn po 3000 - 4000 zł/parę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.