Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z AKAI GX-75 MKII

steleeup

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z moim magnetofonem. Chodzi o brak możliwości zapisu i skalibrowania taśmy.

Podczas monitorowania zapisu słychać początkowo "pływający", wyciszony dźwięk źródła, potem zaczyna przeplatać się z tym, co było wcześniej nagrane na kasecie. Wszystko zaczyna działać poprawnie, gdy odciągnie się nieco wałek podający taśmę do głowicy - widać nawet, że taśma zaczyna ładnie przylegać do głowicy kasującej. Przypuszczam więc, że chodzi o naciąg taśmy. Zastanawiam się jednak, czy rozwiąże go wyregulowanie nacisku lewego wałka (jeśli tak, to w którym miejscu jest regulacja?), czy konieczna będzie jego wymiana. A może przyczyna leży w zupełnie inny miejscu?

Tak na marginesie dodam, że podczas samego odtwarzania problem nie występuje, nie zauważyłem również, żeby taśma była gnieciona. Cały tor przesuwu wygląda na nieruszany.

Jeszcze raz proszę o pomoc i z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/106950-problem-z-akai-gx-75-mkii/

Ten największy płaski pasek co opasuje dwa koła jednocześnie.

OK, wielkie dzięki za podpowiedzi.

Trochę jednak obawiam się samemu się do tego zabrać, więc może ktoś doradzi, gdzie w Warszawie można dokonać przeglądu i naprawy magnetofonu. Podobno kiedyś na ul. Dolnej był serwis AKAI.

zrob sobie kasete testową. Mianowicie wyłam plastik z boku kasety wszystko oprócz kołków które prowadzą taśmę i zrób okno - wycięcie, abyć mógł po zdemontowaniu kieszeni widzieć cały tor taśmy. Wtedy będziesz widział co się dzieje z taśmą. Naciągu rolek nie ruszaj. Potrzebna będzie regulacja lewej rolki po osi, jest śruba do tego. Ale bez tej kasety się za to nie zabieraj. Pasek obejrzyj czy idzie srodkiem kół zamachowych. jak jest na środku raczej nie jego wina.

Można też niczego nie wyłamywać, tylko wziąć kasetę z absolutnie przeźroczystego plastiku. Do tego latarka i lupa, i już można ładnie obserwować przebieg taśmy :-)

Dzięki, jutro poszukam takiej kasety i prześledzę dokładniej, jak wszystko wygląda.

A tak ogólnie to uważacie, że to może być łatwa do wyeliminowania usterka?

Magnetofon kupiłem na znanym portalu aukcyjnym i mogę go jeszcze zwrócić. Powstrzymuje mnie jednak to, że jego mechanika działa, jakby był nowy, głowice nie wykazują żadnego śladu zużycia oraz fakt, że wizualnie jest prawie idealny - posiada nawet oryginalną folię ochronną na kieszeni. Tylko to nieszczęsne nagrywanie...

Zauważyłem dzisiaj, że zwiększenie palcami oporu lewej szpulki kaset powoduje, że taśmę można jakoś tam skalibrować. Poza tym kasety BASF Ferro Extra I 60 i CR-S II 90 kalibrują się prawie bez problemu. Może to jest jakaś wskazówka...

rochę jednak obawiam się samemu się do tego zabrać,

bez obaw, nie jestem super 'zręczną' osobą, a dałem sobie radę z wymianą w 1h 30min

pasek bez problemu mozna zamówic np. na allegro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.