Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor z ekranem do 14tyś zł.?

Bipo

Rekomendowane odpowiedzi

Projektor wraz z ekranem ok. 14tyś

Witam szanownych kolegów. Przymierzam się do zakupu projektora i ekranu do kina domowego służącego tylko do oglądania filmów. Pomieszczenie w którym chce zainstalować ww.urządzenia posiada jasne ściany i sufit. Ale będzie praktycznie w 100% zaciemnione poprzez zasłony. Filmy będą oglądane w ciemności. Odnośnie 3D będzie oglądane bardzo rzadko, ale wolę aby było. Praktycznie 2D będzie wyświetlane w 95% a 3D służy jako dodatek. Pokój ten niestety nie jest dedykowaną salą kinową z ciemnymi ścianami a salonem, jadalnią i pokojem dziennym (mieszkanie w bloku). Odwiedziłem już 2salony i wstępnie chciałem zobaczyć co dostane w tych pieniążkach. Z uwagi, że jest to mój pierwszy projektor w żuciu w czasie pokazu byłem bardziej podekscytowany dużym obrazem niż poszczególnymi detalami pomiędzy wyświetlanymi obrazami z poszczególnych projektorów. Dlatego zwracam się z prośbą do forumowiczów, którzy przygodę z projektorem mają dłuższy czas o wskazanie modelu/modeli projektorów/ekranu który spełniał by kryteria w takim pomieszczeniu.

Odnośnie pomieszczenia to:

- obraz jaki chcę uzyskać ok.120-126”

- odległość od ekranu do soczewki projektora ok 4,4m

- odległość widza od ekranu 4,5-4,7m

- szerokość pomieszczenia 4,7m długość 5,5m

- projektor może być podwieszony lub na półce

Urządzeni które widziałem w akcji to:

- sony VPL-HW30ES (9200zł)

- panasonic PT-AT6000e (9500zł)

- JVC x30 (10000zł)

- optoma hd33

Wnioski po projekcji do których doszedłem: optoma w stosunku do ww.projektorów wyświetlała niższy poziom czerni, odnośnie kolorów nie widziałem różnicy. Jeśli chodzi o sony, a panasonic to nie stwierdziłem zbytnio różnicy. Pracownik salonu, który mnie obsługiwał mówił o wyższej głębi obrazu na sonym niż na panasonicu. Ja tego nie zauważyłem, może dlatego że moja przygoda się dopiero zaczyna z dużym obrazem.

Proponowane inne urządzenia

- JVCx35 (10800zł)

- optoma 83 (8700zł)

- epson tw9000 (8900zł)

Jeśli chodzi o ekran elektryczny do mojego pomieszczenia, to zaproponowali mi ekran 1 tj:

- KAUBER BLUE TENSIONED 280x158 mat gray 0,8gain z napinaczami i pilotem (4400zł)

Prośba do was o wskazanie ewentualnych faworytów, ponadto mile widziane wszystkie rady, sugestie i opinie. Poniżej wklejam fotki z dokładnymi pomiarami mojego pomieszczenia. Pozdrawiam serdecznie.

12199gw.png

widziałem epsona 9000 i sony 30 - oba świetne ale brałbym sonego - obraz epsona jakby plastikowy chwilami...

na zadanym obrazku ekran jest ZA WYSOKO

jeśli dopiero robisz to zrób ekran tak aby połowa wysokości ekranu było na wysokości oczu

a jeszcze bardziej komfortowo się ogląda gdy głowa jest na 2/3 od dołu ekranu (środek poniżej oczu)

można obniżyć ekran albo podwyższyć fotel na jakiejś platformie...

dziwie się tym którzy na własne życzenie dają ekrany na tak niekomfortowych wysokościach...

ja nie mam centralnego głośnika i mogę eksperymentować -- najwygodniej oglądałomisię z odległości 3,5 m

gdy ekran dolną krawędź miał opartą o podłogę (szerokość ekranu 2m)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

widziałem epsona 9000 i sony 30 - oba świetne ale brałbym sonego - obraz epsona jakby plastikowy chwilami...

na zadanym obrazku ekran jest ZA WYSOKO

jeśli dopiero robisz to zrób ekran tak aby połowa wysokości ekranu było na wysokości oczu

a jeszcze bardziej komfortowo się ogląda gdy głowa jest na 2/3 od dołu ekranu (środek poniżej oczu)

można obniżyć ekran albo podwyższyć fotel na jakiejś platformie...

dziwie się tym którzy na własne życzenie dają ekrany na tak niekomfortowych wysokościach...

ja nie mam centralnego głośnika i mogę eksperymentować -- najwygodniej oglądałomisię z odległości 3,5 m

gdy ekran dolną krawędź miał opartą o podłogę (szerokość ekranu 2m)

Odnośnie ekranu dopiero będę zamawiał, wysokość jest tak dobrana aby dolna listwa ekranu była nad szafką rtv. Środek ekranu będzie ok 1,4m od ziemi. Wysokość oczu od ziemi jest podana orientacyjnie ponieważ wypoczynek jest w drodze, więc podana wysokość może być zaniżona +/-10-20cm. Gdy siedzę na taborecie oczy mam 1,3cm nad podłogą. Jeśli dojedzie wypoczynek, zmierzę dokładnie wysokość. W przypadku, kiedy okaże się, środek ekranu jest wyżej od poziomu oczu widza +/-20cm to czy przy odległości ok.4,7m będzie to aż tak przeszkadzać?

w takim razie - to 2 rozwiązanie możesz zastosować nawet później - podwyższyć fotele -

naprawdę warto - tak jak oczywiście przy tak wypasionych projektorach należy zaciemnić do 100% salę...

- ściany na czekoladowo - bardzo bardzo ciemno aby światło ekranu nie wracało i nie niszczyło kontrastu...

podany kontrast z projektora jest prawdziwy jedynie w idealnych warunkach - przy jasnych ścianach spada dramatycznie...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Jeśli chodzi o kolor ścian to nie można zmienić... ps:żona i tu koniec tematu odnośnie przemalowania. Też uważam że ciemne ściany zdecydowanie nadają się lepiej do kina domowego ale ten pokój tak jak wcześniej pisałem pełni wiele funkcji.

Dlatego staram się kupić ekran z czarną ramką ok,5cm i czarnym pasem od góry.

Jeśli chodzi o odsunięcie kanapy od tylnej ściany jest możliwość ok.0,5m.

Panowie a co powiecie na temat sprzętu....?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.