Skocz do zawartości
IGNORED

Cayin A-88T mk2 - inne kable czy kolumny?

arek_d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Od 2 tygodni jestem posiadaczem ww. wzmacniacza. Obecnie wzmacniacz gra z AP Tempo 3i, podpięty kablami Nordost Red Dawn. Pokój to ok. 20m2.

Problem w tym, że jest trochę zbyt agresywnie na średnicy, szczególnie wyższej. Czy pomoże zmiana okablowania, czy od razu rozejrzeć się za innymi kolumnami (podobno ten sprzęt lubi mniej efektywne - słyszałem go przez chwilę w konfiguracji z Usharemi Be-718 i było super, choć w dużo mniejszym pomieszczeniu). Czym jeszcze warto się zainteresować?

Słucham głównie jazzu, folku oraz klasyki.

Z góry dziękuję za sugestie.

Proponuję "pobawić się" lampami sterującymi i wejściowymi na początek może ruskie 6N8 i 6N9, kolumny i kable też bym wymienił.

Parę lat temu używałem A88t i miło go wspominam.

Proponuję "pobawić się" lampami sterującymi i wejściowymi na początek może ruskie 6N8 i 6N9, kolumny i kable też bym wymienił.

Parę lat temu używałem A88t i miło go wspominam.

Dzięki za podpowiedź. Mam parę kompletów lamp sterujących/wejściowych (Tung-Sol, Sylvania, EH) - wymiana zmienia dźwięk lecz efekt o którym pisałem nie jest do końca wyeliminowany lub robi się np. zbyt miękko w całości pasma.

Jakie kolumny / kable brać pod uwagę? Mogę łatwo wypożyczyć np. Acoustick Energy Reference 1 lub np. Harbeth.

Mogę łatwo wypożyczyć np. Acoustick Energy Reference 1 lub np. Harbeth.

No to jak możesz to próbuj. Żadna rekomendacja nie będzie lepsza niż własne doświadczenia. proponuję zacząć od Harbethów nie wiem do jakich masz dostęp ale w sprzyjających okolicznościach przyrody może to być koniec poszukiwań.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Jestem już po odsłuchach Usherów Be-718 w moim pomieszczeniu (starsza wersja bez diamentowej kopułki) oraz "przerzuciłem" trochę kabelków.

Ushery grały bardzo ładnie, lecz miały zbyt mało basu w 20m2... Poza tym tenże bas był słabo zróżnicowany i raczej miękki, może nawet zbyt miękki. Reszta pasma OK, krzykliwe średnie tony zostały ładnie uspokojone lecz niestety kosztem części szczegółów. Wysokie tony trochę mniej rozdzielcze niż z moich AP Tempo 3i, lecz dałoby się przeżyć...

Odnośnie kabli:

Odkryłem, że mój nowy Cayin jest bardzo czuły na kable zasilające (zmiana taka sama lub nawet większa jak w przypadku kabli głośnikowych). Nie mam pojęcia jak to działa, ale różnica jest dramatyczna - niedowiarków zapraszam na odsłuch....

Obecnie podpiąłem Enerr Holograph Hybrid. Świetny kabel (wersja "hybrid" jest odrobinę lepsza niż starsza - mam 2 do porównania).Jeśli ktoś ma Cayina A88T, to szczerze polecam ten kabel do przetestowania. Szczęka opada :)

Co do kabli głośnikowych - wymieniłem tymczasowo Nordosta na VDH Magnum i gra dużo lepiej.

W kolejnych tygodniach mam w planach odsłuch Harbeth 30.1 oraz Xavianów z Scan Speak 18W8543.

Inna alternatywa, to zmiana lamp mocy na KT120... (obecnie grają KT88 Genelex Gold Lion).

Może niektórzy zarzucą mi , że powtarzam się , ale proponowałbym Tobie kontakt telefoniczny z p. Grzegorzem Rogalą ze Studia 16 Hertz . Produkuje kolumny , które wspaniale grają z lampą ( m.in . Minas Anor ) , jest też dystrybutorem Cayina , ale przede wszystkim pasjonatem z ogromną wiedzą praktyczną i na pewno doradziłby Tobie rzeczowo . Audio Physic Tempo 3 to bardzo wymagające kolumny i kapryśne , trudne w aplikacji , ale na pewno nie złe . Warto się z nimi pobawić .

Odnośnie kabli:

Odkryłem, że mój nowy Cayin jest bardzo czuły na kable zasilające (zmiana taka sama lub nawet większa jak w przypadku kabli głośnikowych). Nie mam pojęcia jak to działa, ale różnica jest dramatyczna - niedowiarków zapraszam na odsłuch....

Obecnie podpiąłem Enerr Holograph Hybrid. Świetny kabel (wersja "hybrid" jest odrobinę lepsza niż starsza - mam 2 do porównania).Jeśli ktoś ma Cayina A88T, to szczerze polecam ten kabel do przetestowania. Szczęka opada :)

Super doświadczenie , he , he . Szkoda , że tak mało osób tu na forum jest tego świadoma i szuka bez końca lepszego dżwięku sprzedając sprzęt i kupując nowy , niby lepszy ... i znowu ... Dobre kable sieciowe to bardzo ważne elementy toru ( ale muszą być naprawdę dobre ) i nie muszą być kosmicznie drogie, bo również w diy zdarzają się perełki ... ja miałem szczęście takie kupić . Większości osób szczęka by opadła jak może zagrać średniej klasy zestaw .

• 1 miesiąc później...

W końcu udało mi się wybrać na odsłuch kilku skrzynek w poznańskim Korisie. Poniżej krótki opis brzmienia w połączeniu z moją "lampką" oczywiście.

Harbeth 30.1 - bardzo komunikatywny oraz żywy przekaz; super rozdzielczość przy braku ostrości; czasami trochę dudnił bas, ale myślę, że to wina pomieszczenia odsłuchowego - wpadało w rezonans przy pewnej częstotliwości; świetna precyzja sceny; duża przyjemność słuchania; chyba wypożyczę do domu na dokładniejszy test

Xavian 270 Evo - dźwięk trochę szorstki, lecz dokładny; dość specyficzny krótki bas, w sumie wg mnie niezbyt dobre połączenie z Cayinem, może w mniejszym pomieszczeniu byłoby lepiej (pokój miał 30m2)

Sonus Faber Venere 2.0 - dźwięk przyjemny, idący w stronę stylu koncertowego; trochę wycofany środek; dość jednostajny, choć dobrze kontrolowany bas; jeśli chodzi o rozdzielczość, to do ww. "herbatników" nie mają startu; ogólnie fajne kolumny, lecz raczej nie dla mnie

Xavian Piccola - głośnik na węglowej 18-ce SS; kolumny zagrały bardzo ciekawie, dożo lepiej w stosunku do 270ek choć może z odrobinę mniejszą precyzją sceny niż Harbethy; rozdzielczość bardzo dobra; ogólnie dźwięk płynny, przyjemny, z dobrym basem; myślę, że dobre połączenie z moim Cayinem; duża wada tych kolumn wg mnie, to niestety wygląd

Mam zamiar jeszcze posłuchać Usher Dancer Mini One DMD. Coś przeczuwam, że może być to strzał w dziesiątkę. Jeśli nie, to pewnie zawalczę z Harbethami

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.