Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie do rocka/metalu

omnic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam zestawu do salonu 30m2(6mx5m), otwarta przestrzeń z jadalnią i kuchnią ok.60m2.

Kino 50%, muzyka 50 % głównie rock z ciężkimi gitarami :). Rozważałem BX6 i Dali Zensor 7. Czytam na forach, że do rocka Klipsch 82 będzie lepszy. Czy to prawda? Nie będę zadowolony z BX6 przy ciężki rockowych/metalowych dźwiękach?

https://www.audiostereo.pl/topic/107063-jakie-do-rockametalu/

Witaj,

aby konkretnie przedstawić propozycje, podaj proszę więcej szczegółów. Przede wszystkim co ma wchodzić w skład zestawu (amplituner, BluRay, kolumny 5.0 czy 5.1) oraz w jakim budźecie chciałbyś się zmieścić z całym zestawem.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czytam na forach, że do rocka Klipsch 82 będzie lepszy. Czy to prawda? Nie będę zadowolony z BX6 przy ciężki rockowych/metalowych dźwiękach?

Są 2 strony medalu. BX są takie pośrodku, wyważone między dynamiką a kulturą brzmienia, agresywnością a spokojem. Podobnie z szybkością wygaszania dźwięków. Dali jeszcze bardziej odbiega od dynamiki.

Przy dobrze zrealizowanych nagraniach będzie lepiej na kolumnach typu Klipsch albo Paradigm - dźwięk przesunięty mocno w stronę szybkości i dynamiki, uderzenia basu, dobitniejszej góry. Na gorzej zrealizowanych płytach, a to niestety norma w tej muzyce, nie mówiąc już o mp3 to cóż, mniej źle (bo tylko w takich kategoriach da się ocenić ten dźwięk) zagra to na MA BX. Mimo wszystko postawiłbym na te "dobitniejsze", jeśli zdecydowaną większość stanowi muzyka o jakiej piszesz ;)

Zależy jeszcze co masz zamiar podpiąć jako wzmocnienie, źródło.

Zależy jeszcze co masz zamiar podpiąć jako wzmocnienie, źródło.

Myślałem nad Denon X2000.

Dali i Bx6 słuchałem i prawie się zdecydowałem, ale naczytałem się o tych Klipschach i mam wątpliwości. Czy gdzieś w mieście Łodzi lub Warszawie jest możliwość odsłuchu RF82 ?

Klipsch / Paradigm warto posłuchać - nie dlatego, że są lepsze czy gorsze - tylko aby mieć porównanie przed zakupem.

Nie wiem dlaczego BX6 uważasz, że już są OK a szukasz cielaków Klipsch RF82 - Jak nie ma RF82 sprawdź na próbę RF62 będziesz miał rozeznanie.

Takie moje 3 porady o niczym:

1. Nie masz gorszego słuchu niż forumowicze AS - może nawet masz lepszy - nikt tego nie sprawdzi.

2. Nie sugeruj się wyglądem - Psychika taka już jest, że ''Ładne gra zawsze ładniej'' - jeśli odsłuchasz i nie wiesz na 100%, które wybrać --> bierz jak w dym te brzydsze - bo to oznacza, że grają 2x lepiej - tylko wzrok z uszami się kłóci.

3. Cena i Logo nie grają - Gra kolumna

Nie wiem dlaczego BX6 uważasz, że już są OK a szukasz cielaków Klipsch RF82

Cielaki :)) No ale fakt, wielkie RF 82 to dosłownie wprasowałyby kolege w kanapę basem ;)

Odpowiedniki BX6 to jeśli chodzi o moc - nawet bardziej RF52 (miałem takie, również miałem BX6) niż RF62. Ogólnie Klipsch grają bardzo potężnym, niesamowicie efektownym, "dużym" dźwiękiem.

W zasadzie jedyne co mi mocniej nie pasowało, to budowanie sceny, brak tej głębszej przestrzeni, głębi, grają mocno do przodu. Najfajniej byłoby mieć miejsce na dwa systemy, jedne kolumny typu Klipsch, a drugie bardziej ambitne.

Warto jeszcze pamiętać, aby nie zasugerować się tylko pierwszym wrażeniem. Chodzi o to, że tego typu efektowność kolumn, po pewnym czasie może stać się lekko drażniąca, a tego nie wyłapiemy na szybkim odsłuchu. Podobnie jak i w drugą stronę też nie można przegiąć, z kolumnami typu ciepłe kluchy.

Na pewno Klipsch czy Paradigm nie są dla każdego. Każdy ma swój sposób na odbiór. I nawet nie ma co wnikać. Wyeksponują wszystko co jest na płycie. Zero plumkania i udawania, że nic się nie stało.

Mam niby tylko serię Synergy - Ale z drugiej strony model F2 nawet Heniek z 6moons.com miał na salonach i porównywał do La Scala - Więc to właściwie Half-Hi-End :-)

Przyznam, że ja kupiłem Klipsch F2 zaraz po tym jak wyszła 1 seria bo mnie te kolumny rozwaliły w sklepie. Czekałem tylko na okazję allegro i zostały. Później jak czytałem na forum to mi się słabo robiło. Że plastikowe brzmienie ( bo plastikowy wygląd ), że krew z ucha ( bo tuba ), że przyniosły mu pecha i inne cuda. Prawie zacząłem wierzyć, że to kopia Altusa. Ale ich nie sprzedałem bo mi się podobają i to wszystko. Dlatego nie ma co się opierać tylko na opiniach - Trzeba sobie wierzyć a nie komuś.

To samo dotyczy Monitor Audio , Bowersów , STX , TAGA itd

W zasadzie jedyne co mi mocniej nie pasowało, to budowanie sceny, brak tej głębszej przestrzeni, głębi, grają mocno do przodu. Najfajniej byłoby mieć miejsce na dwa systemy, jedne kolumny typu Klipsch, a drugie bardziej ambitne.

Jeżeli chodzi o scenę to kwestia ustawienia i dobrej odległości jak wszędzie. Może być, że nie miałeś jak ich ustawić albo masz już porównanie do wyższej klasy. Na pewno są kolumny z lepszą sceną i tak możemy dojechać do Hajendu - ale nie chodzi o tubę. Kiedyś czytałem taką głupość, którą podał na świat ''blackninja'' --> cytuję ''zaburzona scena przez głośnik tubowy'' - no litości.

Chodzi o to, że tego typu efektowność kolumn, po pewnym czasie może stać się lekko drażniąca, a tego nie wyłapiemy na szybkim odsłuchu

Efektywność jest akurat ( dla mnie ) ich mocną stroną pod względem długiego słuchania. Zaleta polega na tym, ze one pracują praktycznie od razu. Nie trzeba ich bujać na 1kW żeby posłuchać muzyki. Głośnik tubowy ma specyficzną właściwość, że daje hektary powietrza w utworach. Więc na małych głośnościach jest bajka.

Przy głośnym słuchaniu mogą męczyć jeśli ktoś nie lubi takiego sposobu prezentacji ( bezpośrednio i energicznie ) nawet ciężko powiedzieć mi czy bezpośrednio, bo np. Paradigm v4 grał raczej sporo bardziej ofensywnie na słuchacza. Tu raczej chodzi o ten ''Amrykański'' duży przekaz ale z tonami powietrza - bezpośrednio w sensie tej otwartości. Mnie to nie męczy a wciąga totalnie.

Sporo jeszcze by się przydało gdyby grymasić. Ale raz, że mam amplituner. Dwa akustyka. Trzy jakość utworów jest niezmienna choćbym cuda na kiju robił.

Ogólnie jestem zadowolony.

Jeżeli chodzi o Cenę / Logo / Wygląd / Marketingowe Nazwy --> nie wiem czy czytałeś --> Porównanie słabszej serii ''Synergy'' do ''Reference'' :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to tak żeby jeszcze bardziej namieszać autorowi wątku w głowie ;-) Ale i tak powinien posłuchać różnych zestawów - bo firmy by dawno upadły gdyby nie miały swoich zwolenników.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.