Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o ocenę/korektę zestawu

ZicoS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początku chciałem się przywitać i zaznaczyć, że moją przygodę ze sprzętem grającym dopiero zaczynam. Do tej pory muzyki słucham na komputerowym zestawie Logitecha 5.1, i pomimo, że zestaw mało profesjonalny gra nie najgorzej.

Jednocześnie zdaje sobie sprawę, że dopiero po zakupie zestawu będę mógł docenić prawdziwe walory muzyki i kina domowego.

Nie jest audiofilem, szukam zestawu 5.0 z amplitunerem głównie do muzyki około 40%, kina domowego 30% i konsoli 30%, pokój w bloku około 30m2. Muzyka to wszystko po kolei poza rockiem ( ścieżki dźwiękowe, trochę klasyki hip hopu)

Jestem na etapie czytania o konkretnych modelach, byłem też posłuchać wybranego zestawu i jestem zadowolony.

Jednocześnie zdaję sobie sprawę, że moja wiedza jest nie wielka więc sugestie mile widziane.

Na zestaw amplituner + kolumny 5.0 chciałbym wydać około 3000-3200 zł - sprzęt nowy, niestety na pewno nie wygeneruję dodatkowych środków bo zaczynałem od kwoty 2tyś więc to już jest max

A więc aktualnie zastanawiam się nad :

-Yamaha RX-V475 ( wiem, że seria 5 i 6 będą grały znacznie lepiej ale to poza moim zasięgiem.) koszt około 1350-1500 zł

-Wharfedale OBSIDIAN 600 HCP koszt około 1700 zł

alternatywnie kolumny

-Jamo S 606 HCS3 - koszt około 1500 zł - czytałem że gorzej radzą sobie w muzyce, niestety nie miałem okazji posłuchać.

Czy zestaw Yamaha + Obsidiany będzie wart zainwestowania pieniędzy mając na uwadze mieszkanie w bloku, które nie zawsze pozwoli do końca wykorzystać moc ?

Zestawu miałem okazję posłuchać w Media, kolumny były podpięte pod amplituner Denona, jednako po podłączeniu Yahamy grało to znacznie lepiej - dźwięk był bardziej czysty, grało głośniej.

Za pomoc z góry dziękuje

Marcin

Marcinie,

moja propozycja do Twojego pomieszczenia oraz wymaganego wykorzystania to zestaw składający się z amplitunera Onkyo TX-NR525 oraz zestawu kolumn Wharfedale Obsidian 600 HCP Set lub Taga Harmony TAV-806 5.0 Set (http://www.q21.pl/taga-harmony-tav-806.html). Moim zdaniem konfiguracje takie trochę lepiej poradzą sobie z nagłośnieniem duże pomieszczenia.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No właśnie , tak jak zasugerował Q21 , do takiego dużego salonu raczej zobacz Tagę 806 i wcale nie chodzi o wykorzystanie mocy ale o to , że przy kolumnach mocniejszych , z mocniejszym basem nie będziesz odczuwał niedosytu , kolumny nie muszą grac na fula żeby go było słychac i czuc ( mowa o basie ) i nie będzie wrażenia , że już więcej nie mogą a te dwa duże basowce w jakiś sposób może zaspokoją Ci brak suba w kinie choc to nie to samo jednak to ok. 1,8 tys za zestaw 5.0 ,

Zaproponowałbym Ci też polską firmę STX i zestaw kina domowego KD-200, nawet niedawno jeden kolega kupił cały zestaw 5.1 za ok 1,5 tys , Ty masz jednak większe pomieszczenie , Są tu podobne tematy do Twojego , tzn tematy ludzi jak Ty początkujących chcących zakupic KD w podobnej cenie , popatrz tam .

Byłeś odsłuchac i jesteś zadowolony , a zwróciłeś uwage w jakim pomieszczeniu odsłuchiwałeś i jak się ono ma do Twojego salonu ( wielkościowo , przystosowaniem , "zagraceniem" ) , odsłuchiwałeś na , na czym , na muzie , włączyli Ci jakiś film bez suba ? Do jakiego ampla były podpięte ?Posłuchaj sobie jeszcze tej Tagi.

Nie mogłem edytowac ,

a jaką muzę Ci zapuścili , słuchałeś na swojej , na jakiejś klasyce , co z tego , że grał głośno , sam pisałeś , że mieszkasz w bloku i nie ma jak wykorzystac mocy ( o tym pisałem wyżej ) , w takiej wielkiej hali nie wyłapiesz niedoskonałości kolumn w dodatku głośnym słuchaniem , odsłuchaj tej Tagi jeśli ją gdzieś znajdziesz .

Marcinie,

moja propozycja do Twojego pomieszczenia oraz wymaganego wykorzystania to zestaw składający się z amplitunera Onkyo TX-NR525 oraz zestawu kolumn Wharfedale Obsidian 600 HCP Set lub Taga Harmony TAV-806 5.0 Set (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Moim zdaniem konfiguracje takie trochę lepiej poradzą sobie z nagłośnieniem duże pomieszczenia.

Dziękuje za odpowiedź jak się będzie miało porównanie Onkyo TX-NR525 z opisywaną Yamahą czy jest różnica w mocy, automatycznie odczuwalna różnica w jakości dźwięku.

Czy Wharfedale Obsidian 600 HCP Set i Taga Harmony TAV-806 5.0 Set to nie bliźniacze kolumny z bardzo podobną jakością dźwięku bo przedział cenowy identyczny.

Ze względu na mieszkanie w bloku na pewno nie będę dokupował subwoofera ( kobieta by mnie zabiła ;) ) więc szukałem kolumn, które same w sobie mogą zagrać przyjemny bas.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

roznica w dziwku bedzie na korzysc Onkyo jednak niewielka.

Natomiast nie ma roznic dzwiekowych miedzy seria 4 a 5 od Yamahay. Roznią się tylko ilościa kanałów.

Szedł bym natomiast w nieco starsze modele gdyz upolujesz je po prostu taniej. 473 lub 515. Ten szczegolnie. Lepiej wyspozazony od 525. Kolmnu Wharfedale Obsidian sa na oprawde godnymi uwagi kolumnami.

Potwierdzę, będzie nieduża różnica na korzyść Onkyo, dodatkowo Onkyo trochę lepiej poradzi sobie z tak dużym pomieszczeniem. Takze drobny plus postawiłbym dla kolumn Taga.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam na odsłuch porównawczy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.